De geschiedenis achter de namen van golf scores

Inhoudsopgave

 

Ontdek de geschiedenis achter bogey, birdie, eagle, albatros en condor. Fascinerende namen die een verhaal vertellen in de wereld van golf.

 

Deze worden vaak gebruikt in de golfwereld om de scores van spelers aan te duiden en zijn gerelateerd aan de PAR van een hole: het aantal slagen waarin professionele golfer in staat de hole uit te spelen. Maar waar komen deze namen eigenlijk vandaan? In dit artikel gaan we in op de geschiedenis achter deze termen en de betekenis die ze hebben voor de sport.

 

Bogey: een oorsprong in de jacht

 

De term ‘bogey’ is afgeleid van het Engelse woord ‘bogle’, dat spook betekent. Het werd voor het eerst gebruikt in de golfwereld in het begin van de 20e eeuw om een ​​score aan te duiden die één slag meer was dan PAR. De oorsprong van de term ligt echter in de jacht, waar het verwees naar een spookachtige figuur die moeilijk te vangen was. In de golfwereld werd het gebruikt om te verwijzen naar een score die moeilijk te halen was.

 

Birdie: van de natuur naar de golfbaan

 

De term ‘birdie’ is afkomstig uit de Verenigde Staten en dateert uit de jaren 1890. Het werd gebruikt om een ​​score van één slag onder PAR aan te duiden. De term heeft zijn oorsprong in het cricket, waar het verwijst naar een bal die verder vliegt dan verwacht. In de golfwereld werd de term overgenomen en gebruikt om een ​​bal aan te duiden die verder vloog dan verwacht en leidde tot een score van één slag onder de standaard.

 

Eagle: Amerikaanse patriottisme op de golfbaan

 

De term ‘eagle’ werd voor het eerst gebruikt in de Verenigde Staten in de jaren 1920. Het werd gebruikt om een ​​score van twee slagen onder PAR aan te duiden. De term was populair vanwege het Amerikaanse patriottisme en de symboliek van de Amerikaanse adelaar. In de golfwereld werd de term gebruikt om een ​​prestatie aan te duiden die net zo indrukwekkend was als de kracht van de adelaar.

 

Albatros: een zeldzame vogel op de golfbaan

 

De term ‘albatros’ werd voor het eerst gebruikt in de jaren 1930 in Groot-Brittannië. Het werd gebruikt om een ​​score van drie slagen onder PAR aan te duiden. De term is afgeleid van de zeldzame albatrosvogel, die bekend staat om zijn vermogen om lange afstanden af ​​te leggen. In de golfwereld werd de term gebruikt om een ​​prestatie aan te duiden die even zeldzaam en indrukwekkend was als het zien van een albatrosvogel op de golfbaan.

Condor: de mythische vogel van golf

 

‘Condor’ is de zeldzaamste van alle namen van golf scores. Het wordt gebruikt om een ​​score van vier slagen onder PAR aan te duiden, wat betekent dat een speler een hole-in-one maakt op een par-5 hole. De term is in 1962 bedacht door een golfer genaamd Gene Sarazen en is vernoemd naar de mythische vogel ‘Condor’, die in sommige Zuid-Amerikaanse culturen wordt beschouwd als de grootste vogel ter wereld. Hoewel het behalen van een condor ongelooflijk zeldzaam is, zijn er enkele golfers die deze prestatie hebben geleverd.

Golfscore namen en aantal slagen vs. PAR

 

De namen bogey, birdie, eagle, albatros en condor zijn niet zomaar willekeurige woorden die worden gebruikt om golf scores aan te duiden. Elke naam heeft een fascinerend verhaal en betekenis achter zich, waardoor ze een belangrijk onderdeel zijn geworden van de golfcultuur. Door de geschiedenis achter deze namen te kennen, kunnen golfers en fans een dieper begrip krijgen van de sport en de prestaties die erbij horen.

Naam golfscore Aantal slagen onder PAR
Condor – 4
Albatros – 3
Eagle – 2
Birdie – 1
Par 0
Bogey + 1
Double bogey + 2

 

Tags: golftermen