Fietsendrager: de ultieme gids voor de juiste keuze

fietsendrager

Inhoudsopgave

Ben je op zoek naar een fietsendrager, maar weet je niet waar je moet beginnen? In dit artikel bekijken we de verschillende types fietsendragers en delen we belangrijke punten waar je op moet letten bij het maken van je keuze. Van dakdragers tot trekhaakdragers en achterklepdragers, we bieden nuttige informatie om jou te helpen bij het vinden van de perfecte fietsendrager die aan al je behoeften voldoet.

De verschillende types fietsendragers

 

Fietsendragers zijn er in verschillende types, elk met zijn eigen voordelen en geschiktheid voor bepaalde situaties. Hier zijn de drie meest gangbare types:

 

Dakdragers
Deze fietsendragers worden op het dak van de auto gemonteerd. Ze zijn ideaal als je de kofferbak vrij wilt houden en geen problemen wilt ondervinden met het openen van de achterklep. Dakdragers zijn echter minder geschikt voor mensen die moeite hebben met het tillen van fietsen op grote hoogte.

 

Trekhaakdragers
Trekhaakdragers worden op de trekhaak van de auto gemonteerd. Ze zijn zeer stabiel en kunnen meestal meerdere fietsen dragen. Het voordeel van een trekhaakdrager is dat hij gemakkelijk toegankelijk is en het tillen van de fietsen op een comfortabele hoogte gebeurt. Let bij het kiezen van een trekhaakdrager op het draagvermogen van de trekhaak en de compatibiliteit met je auto.

 

Achterklepdragers
Deze fietsendragers worden op de achterklep van de auto bevestigd. Ze zijn relatief eenvoudig te installeren en geschikt voor de meeste auto’s. Achterklepdragers zijn ook meestal betaalbaarder dan dak- of trekhaakdragers. Houd er echter rekening mee dat ze de toegang tot de kofferbak kunnen belemmeren en de zichtbaarheid van je achteruitkijkspiegel kunnen beperken.

Waar je op moet letten bij de aanschaf

 

Bij het kiezen van een fietsendrager zijn er enkele belangrijke factoren om in gedachten te houden:

 

Draagvermogen
Controleer het maximale draagvermogen van de fietsendrager om ervoor te zorgen dat deze geschikt is voor het aantal fietsen dat je wilt vervoeren. Houd ook rekening met het gewicht van je fietsen. Het draagvermogen speelt met name een rol bij e-bikes die zwaarder zijn dan een normale fiets vanwege de motor en accu.

 

Compatibiliteit

Controleer of de fietsendrager geschikt is voor het type auto dat je hebt. Sommige fietsendragers zijn specifiek ontworpen voor bepaalde automodellen, terwijl andere universeel passend zijn. Let op de montagevereisten en de bevestigingsmethoden die nodig zijn voor jouw specifieke auto.

 

Gemak en gebruiksgemak

Overweeg hoe gemakkelijk het is om de fietsen op de drager te laden en te lossen. Kies een model met handige functies zoals kantelmechanismen of inklapbare armen voor gemakkelijke toegang tot de kofferbak. Denk ook aan de gebruiksvriendelijkheid van de bevestigings- en vergrendelingsmechanismen.

 

Veiligheid

Veiligheid is van het grootste belang bij het vervoeren van fietsen. Controleer of de fietsendrager stevig en stabiel is, met stevige bevestigingspunten en veiligheidsgordels om de fietsen op hun plaats te houden. Daarnaast is het belangrijk om te controleren of de drager voorzien is van goede verlichting en reflectoren, zodat je zichtbaar bent op de weg.

 

Opslag en draagbaarheid

Overweeg de opslagmogelijkheden van de fietsendrager wanneer deze niet in gebruik is. Sommige modellen zijn inklapbaar of kunnen worden gedemonteerd voor gemakkelijke opslag. Daarnaast is het handig als de fietsendrager niet te zwaar is, zodat je hem gemakkelijk kunt verplaatsen en installeren.

Top 10 best verkochte fietsendragers

#1. Thule EuroPower 915 Fietsachterdrager – 2 E-bikes – Grijs/Zwart

De stevige Thule EuroPower 915 is speciaal gemaakt voor zware en grote fietsen (2×30 kg). Door de afstand tussen de wielhouders en door dit laadvermogen kun je dus ook elektrische fietsen of grote mountainbikes vervoeren. De Thule EuroPower is zeer robuust en stabiel en heeft dus een extra grote afstand tussen de wielgoten. De Thule EuroPower 915 heeft verbeterde afneembare framehouders voor gemakkelijke montage van de fietsen. Zowel de frameklemmen als de fietsdrager zijn beide afsluitbaar en daardoor beveiligd tegen diefstal.

Makkelijke montage
De verstelbare koppeling van de Thule EuroPower 915 kun je met beperkte kracht en een hand bedienen. Dit maakt deze drager nog gemakkelijker te monteren. De snelbinders met pompgespen zorgen voor een eenvoudige / stevige bevestiging van de wielen.

Kantelfunctie
De handige kantelfunctie wordt bediend met de voet. Daardoor is de kofferbak gewoon bereikbaar. Door de grote hoek waarin de fietsdrager kantelt, heb je alle ruimte om goed bij de spullen achter in de kofferbak te kunnen. Ook als de 2 fietsen op de drager bevestigd staan.

Inklapbaar
De fietsdrager klap je snel en gemakkelijk in. Door het platte ontwerp is de fietsendrager eenvoudig op te bergen in de kofferbak van vrijwel elke auto en of aan de muur in schuur of garage.

#2. Pro-user Fietsendrager – Diamant – 2 Fietsen

De Pro User Diamant is een stevige fietsendrager van staal en aluminium, hierdoor heeft de drager een maximaal draaggewicht van 60 kg en dus uitermate geschikt voor elektrische fietsen. Uiteraard is deze drager ook geschikt voor de stadsfiets, kinderfiets, racefiets en mountainbike.

 

 • Draaggewicht van 60 kg
 • Door frame klemmen blijven alle fietsen zeer stevig op de drager staan
 • Uitgerust met een 7 en 13-polige stekker aansluiting waardoor het geschikt is voor nagenoeg alle trekhaken
 • Beschikt over een inklapsysteem waardoor de drager makkelijk op te tillen is.
 • Inclusief gratis opberghoes
 • Eenvoudig te monteren op de trekhaak door de snel sluiting met hefboom.
 • Door de kantelfunctie van deze fietsendrager blijft de kofferbak toegankelijk (ook wanneer de fietsen al op de drager zijn gemonteerd).
 • Geschikt voor fietsbanden met een maximale breedte van 5 cm en voor framematen van 0 tot 80 mm
 • Geschikt om te gebruiken met een oprijgoot (zijn optioneel te verkrijgen).

#3. Nordrive Radius 2 Fietsendrager voor Kofferbak

De Nordrive Radius 2 fietsendrager voor op de achterklep is ontwikkeld voor een eenvoudige montage op de achterklep van uw auto (zonder gebruik van een trekhaak). Deze fietsendrager is geschikt om twee (elektrische) fietsen mee te nemen (tot max 45 kilo totaal) en kan opgevouwen worden wanneer deze niet in gebruik is. Het gewicht van de drager is slechts 9 kilo, deze is dus makkelijk op de auto te plaatsen.

#4. Carpoint Cruiser fietsdrager voor 3 fietsen

Deze Carpoint Cruiser-Fietsdrager is geschikt voor 3 fietsen. Het draagvermogen van de fietsdrager bedraagt 50 kg, waardoor ook zwaardere fietsen te plaatsen zijn. Bovendien past de fietsdrager op alle auto’s en is deze zelfs geschikt voor 3-5deursauto’s en stationwagons.
 

#5. Thule EuroWay G2 920 Fietsendrager grijs/zwart

De Euroway G2 920 fietsendrager van Thule is licht van gewicht en geschikt voor 2 fietsen. Dankzij de verstelbare wielhouders is het ook mogelijk om fietsen met een brede wielbasis te vervoeren. Je kunt de beugel inklappen waardoor je de fietsendrager compact kunt opbergen. Zelfs wanneer de fietsen op de fietsendrager staan kun je de fietsendrager met het voetpedaal kantelen, zo kun je altijd bij de boodschappen in je achterbak. Let op! De fietsendrager is niet geschikt voor elektrische fietsen.

Let op! De fietsendrager is niet geschikt voor op een bus/camper.


Specificaties Euroway G2 920
✓ Wielgoten zijn uitschuifbaar
✓ Kantelfunctie met voetpedaal
✓ Beugel inklapbaar, compact voor opslag
✓ Mistachterlicht en achteruitrijlicht
✓ Fietsendrager te vergrendelen op de trekhaak
✓ Fietsen te vergrendelen op de fietsendrager
✓ Frame adapters afneembaar, waardoor plaatsen van de fietsen makkelijker is
✓ Wielstraps zijn met snelspanners vast te ratelen

#6. Pro-user Fietsendrager – Diamant SG2 – 2 Fietsen

Pro User Diamant SG2 is zeer geschikt voor elektrische fietsen

 • Geschikt voor 2 (elektrische) fietsen
 • Maximaal draaggewicht van 60 kg
 • Beschikt over een voetpedaal
 • Uitgerust met een 7 en 13-polige stekker aansluiting waardoor het geschikt is voor nagenoeg alle trekhaken
 • Door de kantelfunctie van deze fietsendrager blijft de kofferbak toegankelijk (ook wanneer de fietsen al op de drager zijn gemonteerd).
 • Makkelijk te ontgrendelen met het voetpedaal en op te bergen door ingenieus inklapsysteem
 • Afmetingen ingeklapt: 30x67x55,5 cm

 

De fietsen staan in brede uitschuifbare wielgoten, welke voorzien zijn van een wielbevestiging. Daarnaast is de fietsendrager voorzien van frameklemmen als extra bevestiging. Na gebruik is deze fietsendrager zeer compact in te klappen en op te bergen in de meegeleverde opberghoes. Beschikt over Europese typegoedkeuring verleend door de RDW.

#7. PXLC Azura LED fietsendrager – 2 Fietsen – E-Bike – 13/7 Polig

De XLC Azura Led is TAV gecertificeerd waardoor de drager aan alle wettelijke normen voldoet. Dit geldt ook voor het buitenland zodat je de drager ook tijdens een vakantie zorgeloos kan gebruiken. De drager beschikt over een 13 en 7-polige aansluiting, door deze aansluitingen kunnen de achteruitrij- en mistverlichting ook gebruikt worden. Gebruik je de Azura LED niet? Dan is deze zeer compact op te vouwen zodat er weinig ruimte nodig is om hem tijdelijk op te bergen, ideaal als je niet zoveel ruimte hebt in de schuur of garage.

 

✓ Fietsendrager voor montage op de trekhaak (afsluitbaar)
✓ LED-verlichting
✓ Compact op te vouwen als de drager niet gebruikt wordt
✓ Geschikt voor e-bikes
✓ Voor bandbreedtes tot 57 mm (2,25″)
✓ Geschikt voor framediameter: 60 mm ronde buis
✓ Uitbreidingsset voor 3e fiets verkrijgbaar (VC-X26)
✓ Max. laadvermogen: 60 kg, max. gewicht per fiets: 30 kg
✓ Afneembare frameklemmen, met automatische momentbegrenzing vanaf 3 Nm
✓ Wielbasis van de fiets max. 120 cm

#8. Thule EasyFold XT 2 933 Black Fietsendrager – 2 fietsen – 13 polig

De Thule EasyFold XT 933 Black is gelijk aan de Thule EasyFold XT 933 echter heeft de Black versie een aantal zwarte details zoals op het frame en de afneembare frameadapter voor een unieke uitstraling. De Black is tevens extra compleet; standaard wordt de opbergtas voor extra bescherming meegeleverd samen met de velgbeschermers om de velgen van de fietsen tijdens het vastzetten te beschermen. De Thule EasyFold XT 933 Black is een volledig opvouwbare, compacte en gemakkelijke te gebruiken fietsendrager geschikt voor het vervoeren van 2 fietsen. De Thule EasyFold XT 933 Black is zeer geschikt voor e-bikes gezien zijn laadvermogen van 60kg. Echter passen ook alle overige soorten fietsen perfect. De fietsendrager en de fietsen zijn alle af te sluiten. De fietsendrager stabiliseert zich op de trekhaakkogel wat montage op de trekhaak zeer gemakkelijk maakt. De fietsen worden vastgezet met de afneembare zwarte frameadapters welke zijn voorzien van een koppelbegrenzer zodat u weet dat de fietsen vast staan. De pompgespen met extra lange straps kunnen wielen van maximaal 4.7inch vastzetten. De Thule EasyFold XT 933 Black is kantelbaar door middel van het voetpedaal. Kantelen kan tevens met de fietsen op de Thule EasyFold XT 933 Black wat de toegang tot de kofferruimte vergemakkelijkt. In opgevouwen staat is de Thule EasyFold XT 933 Black handig te vervoeren door de geïntegreerde handgrepen.

 

De extra van de Thule EasyFold XT 933 Black t.o.v. de regulier Thule EasyFold XT 933
1) Zwarte afneembare frameadapters
2) De velgbeschermers om de fietsvelgen tijdens het vastzetten te beschermen
3) Zwarte accenten op het frame
4) De beschermtas om tijdens opslag de Thule EasyFold XT 933 Black te beschermen

 

Een korte samenvatting van de Thule EasyFold XT 933 Black
• Gemakkelijk in gebruik, betrouwbare, inklapbare en veilige fietsendrager
• Geschikt voor het vervoer van 2 fietsen
• Geschikt voor e-bikes, maximaal laadvermogen 60 kg (max. gewicht per fiets 30kg)
• Compact op te vouwen
• Kantelbaar voor toegang tot de kofferbak
• Fietsen doormiddel van een geïntegreerd slot te vergrendelen aan de fietsendrager
• Fietsendrager doormiddel van een geïntegreerd slot te vergrendelen op de trekhaak
• 13 polige elektriciteitsaansluiting inclusief mistachterlicht en achteruitrijverlichting
• Voorgemonteerd, er is geen gereedschap nodig, direct te gebruiken
• 5 jaar garantie (standaard 2 jaar, na online registratie 3 jaar verlening)

#9. Hapro Atlas 2 Premium Blue – Fietsendrager – Elektrische fiets

Deze drager is speciaal ontwikkeld voor het vervoer van 2 elektrische fietsen. De Hapro Atlas 2 Premium Blue is een upgrade van de standaard Atlas 2 Blue en de opvolger van de Atlas 2 Premium.

Dus bent je van plan om op vakantie te gaan met elektrische fietsen? Dan is de Atlas 2 Premium Blue E-bike de perfecte fietsendrager voor jou. Deze fietsendrager heeft een draaggewicht van 60 kg en is dus ook zeer geschikt voor stadsfietsen, kinderfietsen, racefietsen en mountainbikes.

 

De Atlas 2 Premium E-bike is zowel inklapbaar als kantelbaar. Deze drager is door middel van handbediening kantelbaar. Zo kunt u ook wanneer de fietsen al op de drager zijn gemonteerd bij uw kofferbak. De Premium is ook gedeeltelijk inklapbaar, zodat je de drager makkelijk kan opbergen en verplaatsen.

 

Specificaties:

 • Capaciteit aantal fietsen: 2
 • Type connector: 7/13 polige stekker
 • Draaggewicht in kg: 50
 • Fietsendrager kantelbaar: Ja
 • Fietsendrager mistlicht: Ja
 • Vergrendelbaar: Ja
 • Materiaal: Staal
 • Gechikt voor E-Bike: Ja
 • Maat: 2 Fietsen
 • Basiskleur: Blauw
 • Merk: Hapro
 • Afmetingen in cm: 70×109
 • Afmetingen ingeklapt cm: 95×95
 • Gewicht 16.5 kilo
 • FD met Acheruit-rijlicht: Ja

#10. Pro User Diamant TG Fietsendrager

Pro-User Diamant TG is de vernieuwde en verbeterde versie van de Pro-User Diamant

 

De Pro-User Diamant TG is uitermate geschikt voor elektrische fietsen doordat de drager maximaal een draaggewicht heeft van 60kg. Uiteraard is deze drager ook geschikt voor de stadsfiets, kinderfiets, racefiets en mountainbike.

 

 • Maximaal draaggewicht van 60 kg in totaal (ook voor 2 e-bikes)
 • Makkelijk uit te breiden naar 3 fietsen met de speciale uitbreidingsset (optioneel)
 • Uitgerust met een 7 en 13-polige stekker aansluiting waardoor het geschikt is voor nagenoeg alle trekhaken.
 • Beschikt over een kantelfunctie (handig om nog snel iets in de kofferbak te leggen.
 • Makkelijk opvouwbaar om op te bergen.
 • Universele spanband framehouder en het montagesysteem (zorgt voor eenvoudige bevestiging van de fietsen).
 •  

Met de 13-polige aansluiting kun je zelfs gebruik maken van de achteruitrijverlichting en de mistlichten. Heel erg handig aangezien deze verlichting verplicht is in verschillende Europese landen.

 

De gepatenteerde snelkoppeling zorgt voor een eenvoudige en snelle montage op de trekhaak. Kenmerkend voor Diamant TG is de brede U-beugel in combinatie met de framehouders met spanband. De spanband framehouder is overigens universeel, wat hem zeer geschikt maakt voor bevestiging van alle type frames.

anwb fietsendrager

Fietsendragers bij ANWB met ledenvoordeel

Bij ANWB vind je een ruim aanbod in fietsendragers. Naast de eigen betaalbare Touring modellen hebben zijn ook fietsendragers van Thule, Hapro en Twinnie. Daarnaast ontvang je als ANWB lid op veel modellen ledenvoordeel, dat scheelt al snel een behoorlijk bedrag.

Conclusie

 

Bij het kiezen van een fietsendrager is het essentieel om rekening te houden met het type drager dat het beste bij je auto en behoeften past. Overweeg de voordelen en nadelen van dakdragers, trekhaakdragers en achterklepdragers. Let op factoren zoals draagvermogen, compatibiliteit, gemak, veiligheid en draagbaarheid bij het maken van je keuze.

 

Met de juiste fietsendrager kun je veilig en gemakkelijk je fietsen vervoeren, zodat je volop kunt genieten van fietsavonturen, of het nu om een weekendje weg of een lange vakantie gaat. Investeer tijd in het onderzoeken van verschillende merken en modellen om de perfecte fietsendrager te vinden die aan al jouw eisen voldoet.

 

Met deze handige gids heb je nu de kennis en het inzicht om een weloverwogen beslissing te nemen bij de aanschaf van een fietsendrager. Vergeet niet dat veiligheid, gebruiksgemak en compatibiliteit de sleutelwoorden zijn bij het vinden van de ideale fietsendrager voor jouw avonturen op twee wielen.

Ontdek de informatieve koopgidsen van bogeygolf.nl

 

Om je te helpen bij het oriënteren en het maken van een weloverwogen keuze vind je op bogeygolf.nl diverse koopgidsen met essentiële informatie, nuttige tips en adviezen. 


Er zijn o.a. koopgidsen beschikbaar voor golfclubs, golftrolleys, golftassen, range finders, golfhorloges, golfschoenen, handschoenen en golfballen. Via onderstaande link heb je het complete overzicht: