Afstand of gevoel: kies de juiste golfbal voor jouw spel

Inhoudsopgave

share
tweet
mail
app
pin

Kies een golfbal die past bij jou niveau en ambities

Welke golfbal je het beste kan kopen is natuurlijk aan jezelf, maar een paar tips kunnen je hierbij hopelijk een beetje helpen. Ieders budget is verschillend, maar een rondje golf kost nu eenmaal geld. Geniet van het buiten zijn in de natuur. Heb lol met je medespelers in de flight en investeer gewoon door het kopen van één soort golfbal. Het komt je spel echt ten goede.

 

Je hoeft niet meteen te gaan voor de Titleist PRO V1 die je zo’n € 60,- lichter maakt. Er zijn prima alternatieven zoals de redelijk betaalbare Titleist TruFeel met een zacht gevoel en zeer goede afstand. Deze kun je kopen je voor rond de € 30,- voor 12 stuks. Tot slot is er ook een value for money optie met de Pinnacle Rush Soft (eigenlijk ook van Titleist) waar je 15 golfballen hebt voor rond de € 25,-

Waar moet je op letten bij kopen golfbal?

Bij het kiezen van de juiste golfbal zijn er drie dingen waar je op moet letten. Dit zijn de shell, compressie en dimpelpatroon. 

 

1. De shell of buitenlaag van de golfbal

De eigenschappen van een golfbal worden voor een groot deel bepaald door het materiaal van de shell, dit is de buitenste laag van de bal. Deze kan gemaakt zijn van urethaan of ionomeer.

 

Urethaan is zacht en heeft meer grip op het blad van de club. Dat geeft meer spin en controle bij het korte spel. Ionomeer is harder en geeft minder spin. Ionomeer wordt met name toegepast bij de goedkopere golfballen.

 

2. Compressie

De compressie van een golfbal geeft aan hoeveel kracht er voor nodig is om een golfbal samen te drukken. Hoe hoger de compressie des te harder de golfbal is. Dit wordt met name bepaald door het materiaal van de kern van de golfbal. 

 

Wanneer je een lage swingsnelheid hebt kun je het beste kiezen voor een bal met lage compressie. Omgekeerd wanneer je een gevorderde speler bent met meer een hogere swingsnelheid dan kun je misschien beter kiezen voor een hoge compressie. Een hardere golfbal geeft je dan ook meer feedback.

 

3. Dimpels

Elke golfbal  is voorzien van 300 tot 500 dimpels. Dat zijn de kuiltjes op de golfbal en zorgen voor de aërodynamica van de golfbal. Ze bepalen de hoogte en lengte van de de balvlucht.

 

De dimpels creëren een dunne laag van de lucht die zich hecht aan het oppervlak van de bal. Hierdoor kan de lucht iets langer op het oppervlak van de bal blijven terwijl deze langs de achterkant van de bal beweegt. Dit vermindert de weerstand van de bal waardoor deze verder vliegt. 

 

De dimpels zorgen ook voor lift. Een gladde golfbal krijgt lift dankzij de backspin doordat de luchtdruk aan de onderkant van de bal groter dan de luchtdruk aan de bovenkant. Spin draagt ongeveer de helft bij aan de lift, terwijl de andere helft wordt geproduceerd door de dimpels die de lift optimaliseren zodat de bal nog hoger kan gaan.

Hoe kies je de juiste golfbal?

1. Korte spel komt eerst


Veruit de meeste slagen worden gemaakt rondom of op de green. Bepaal voor jezelf wat je een prettig ‘balgevoel’ en ‘geluid’ vindt bij het putten en in hoeverre je al spin kan geven aan een bal om deze snel te laten stoppen.

 

2. De balvlucht en lengte van je lange slagen

Gaan je ballen laag of juist hoog en wil je meer snelheid of penetrerende balvlucht?

 

3. Spelniveau en ambities

Wanneer je per ronde meerdere golfballen verspeeld dan kan golf een prijzige hobby worden. Kies dan niet meteen voor de meest premium golfbal, maar voor een meer betaalbare zachte golfbal zoals de Pinnacle Soft. Wanneer je al iets verder bent en aan je korte spel wil werken kiest dan bijvoorbeeld de Titleist TruFeel

Om het je makkelijker te maken hierbij een keuze advies:

Starter: Pinnacle Soft of Rush (15-ball pack)

De Pinnacle Soft heeft een high-energy core en een lage compressie. Dit geeft een zacht balgevoel en meer spin. Hierdoor rolt je golfbal minder ver door op de green.

Gevorderd: Titleist TruFeel

De Trufeel kenmerkt zicht door het extreem zacht gevoel wat je ervaart wanneer je de bal raakt.


Op afstand zul je niet inleveren omdat deze golfbal voorzien is van een TruTouch kern die voor de maximale afstand moet zorgen. Ook in het korte spel heb je de maximale controle.

Ervaren: Titleist Pro V1 of Pro V1x

Wereldwijd de meest verkochte golfballen!


De Titleist Pro V1 is een driedelige golfbal die de beste combinatie van snelheid, spin en gevoel in het spel levert. De Pro V1 is daarmee geschikt voor de meeste golfspelers. De Pro V1 heeft een lagere balvlucht met minder spin.


De Titleist Pro V1x bestaat uit 4 lagen en heeft een dubbele kern. De bal heeft een iets ander dimplepatroon dan de V1 waardoor de balvlucht hoger is. Bij het slaan met een ijzer heeft deze golfbal meer spin.

Bovenstaande golfballen – en veel meer – kun je kopen in de volgende webshops:

Speel altijd met dezelfde golfbal 

Als je golft loop je het risico dat je één of meerdere golfballen verliest. En wees nou eerlijk wie heeft er niet bij een slag over water over water wel eens gedacht ‘ik pak even een andere bal’. Het risico dat golfbal in het water beland is mij te groot. Deze golfbal wil ik niet verliezen!

 

Golf is al moeilijk genoeg en een golfbal te ruilen voor een andere ‘oude’ golfbal maakt het spelletje niet makkelijker. De ene golfbal is de andere niet en heeft een andere spinrate of balvlucht. Als je van golfbal wisselt maak je het voor jezelf alleen maar moeilijker.