Afstand of gevoel: wat is de beste golfbal in 2024

Inhoudsopgave

Picture of hilbert

hilbert

de bloggende golfer

share
tweet
mail
app
pin

Kies een golfbal die past bij jou niveau en ambities

Welke golfbal je het beste kan kopen is natuurlijk aan jezelf, maar een paar tips kunnen je hierbij hopelijk een beetje helpen. Ieders budget is verschillend, maar een rondje golf kost nu eenmaal geld. Geniet van het buiten zijn in de natuur. Heb lol met je medespelers in de flight en investeer gewoon door het kopen van één soort golfbal. Het komt je spel echt ten goede.

 

Je hoeft niet meteen te gaan voor de Titleist PRO V1 die je zo’n € 55,- lichter maakt. Er zijn prima alternatieven zoals de redelijk betaalbare Titleist TruFeel met een zacht gevoel en zeer goede afstand. Deze kun je kopen je voor rond de € 25,- voor 12 stuks. Tot slot is er ook een value for money optie met de Pinnacle Rush of Pinnacle Soft (eigenlijk ook van Acushnet Golf / Titleist) waar je 15 golfballen hebt voor rond de € 19,-

Waar moet je op letten bij kopen golfbal?

Bij het kiezen van de juiste golfbal zijn er drie dingen waar je op moet letten. Dit zijn de shell, compressie en dimpelpatroon. 

 

1. De shell of buitenlaag van de golfbal

De eigenschappen van een golfbal worden voor een groot deel bepaald door het materiaal van de shell, dit is de buitenste laag van de bal. Deze kan gemaakt zijn van urethaan of ionomeer.

 

Urethaan is zacht en heeft meer grip op het blad van de club. Dat geeft meer spin en controle bij het korte spel. Ionomeer is harder en geeft minder spin. Ionomeer wordt met name toegepast bij de goedkopere golfballen.

 

2. Compressie

De compressie van een golfbal geeft aan hoeveel kracht er voor nodig is om een golfbal samen te drukken. Hoe hoger de compressie des te harder de golfbal is. Dit wordt met name bepaald door het materiaal van de kern van de golfbal. 

 

Wanneer je een lage swingsnelheid hebt kun je het beste kiezen voor een bal met lage compressie. Omgekeerd wanneer je een gevorderde speler bent met meer een hogere swingsnelheid dan kun je misschien beter kiezen voor een hoge compressie. Een hardere golfbal geeft je dan ook meer feedback.

 

3. Core en lagen

De kern, oftewel de core, van een golfbal is van groot belang voor de prestaties. De kern is meestal gemaakt van rubber of een synthetisch materiaal en bepaalt voor een groot deel de compressie en energieoverdracht bij impact. Het aantal lagen in een golfbal varieert en kan bestaan uit één tot vijf lagen.

 

Een 1-laags golfbal, vaak gebruikt voor driving ranges, biedt weinig spin en controle, maar is zeer duurzaam. Een 2-laags golfbal heeft een stevige kern en een duurzame buitenlaag, ideaal voor beginners door de lagere spin en rechte balvlucht. Bij 3-laags golfballen zorgt een extra mantel om de kern voor meer spincontrole en gevoel, wat gunstig is voor meer gevorderde spelers.

 

4- en 5-laags golfballen, vaak gebruikt door professionals, hebben meerdere mantellagen die specifieke voordelen bieden zoals verbeterde spincontrole bij korte slagen en meer afstand bij lange slagen. De extra lagen maken de bal veelzijdiger en optimaliseren de prestaties bij verschillende soorten slagen.

 

De voordelen van een multi-laags golfbal zijn dus divers: een zachtere kern zorgt voor meer afstand, terwijl meerdere mantellagen de spin en controle verbeteren. Dit betekent dat spelers de bal beter kunnen controleren bij het benaderen van de green, terwijl ze ook profiteren van maximale afstand vanaf de tee.

 

4. Dimpels

Elke golfbal is voorzien van 300 tot 500 dimpels. Dat zijn de kuiltjes op de golfbal en zorgen voor de aërodynamica van de golfbal. Ze bepalen de hoogte en lengte van de de balvlucht.

 

De dimpels creëren een dunne laag van de lucht die zich hecht aan het oppervlak van de bal. Hierdoor kan de lucht iets langer op het oppervlak van de bal blijven terwijl deze langs de achterkant van de bal beweegt. Dit vermindert de weerstand van de bal waardoor deze verder vliegt. 

 

De dimpels zorgen ook voor lift. Een gladde golfbal krijgt lift dankzij de backspin doordat de luchtdruk aan de onderkant van de bal groter dan de luchtdruk aan de bovenkant. Spin draagt ongeveer de helft bij aan de lift, terwijl de andere helft wordt geproduceerd door de dimpels die de lift optimaliseren zodat de bal nog hoger kan gaan.

Hoe kies je de juiste golfbal?

1. Korte spel komt eerst

Veruit de meeste slagen worden gemaakt rondom of op de green. Bepaal voor jezelf wat je een prettig ‘balgevoel’ en ‘geluid’ vindt bij het putten en in hoeverre je al spin kan geven aan een bal om deze snel te laten stoppen.

 

2. De balvlucht en lengte van je lange slagen

Gaan je ballen laag of juist hoog en wil je meer snelheid of penetrerende balvlucht?

 

3. Spelniveau en ambities

Wanneer je per ronde meerdere golfballen verspeeld dan kan golf een prijzige hobby worden. Kies dan niet meteen voor de meest premium golfbal, maar voor een meer betaalbare zachte golfbal zoals de Pinnacle Soft. Wanneer je al iets verder bent en aan je korte spel wil werken kiest dan bijvoorbeeld de Titleist TruFeel

Om het je makkelijker te maken hierbij een keuze advies. De hieronder vermelde prijzen gelden bij Jumbo Sports op het moment van schrijven.

 

Starter: Pinnacle Soft of Rush (15-ball pack)

De Pinnacle Soft heeft een high-energy core en een lage compressie. Dit geeft een zacht balgevoel en meer spin. Hierdoor rolt je golfbal minder ver door op de green.

 

Deze golfbal is bovendien met een prijs van rond de € 18,- voor 15 stuks zeer betaalbaar!

 

jumbosports.com

Gevorderd: Titleist TruFeel

De Trufeel kenmerkt zicht door het extreem zacht gevoel wat je ervaart wanneer je de bal raakt. Deze premium golfbal is met ca. € 25,- voor 12 golfballen vriendelijk geprijsd.


Op afstand zul je niet inleveren omdat deze golfbal voorzien is van een TruTouch kern die voor de maximale afstand moet zorgen. Ook in het korte spel heb je de maximale controle.

 

jumbosports.com

Ervaren: Titleist Pro V1 of Pro V1x

Wereldwijd de meest verkochte golfballen! Deze golf kent weliswaar een premium prijs van rond de € 55,- voor 12 stuks. 


De Titleist Pro V1 is een driedelige golfbal die de beste combinatie van snelheid, spin en gevoel in het spel levert. De Pro V1 is daarmee geschikt voor de meeste golfspelers. De Pro V1 heeft een lagere balvlucht met minder spin.


De Titleist Pro V1x bestaat uit 4 lagen en heeft een dubbele kern. De bal heeft een iets ander dimplepatroon dan de V1 waardoor de balvlucht hoger is. Bij het slaan met een ijzer heeft deze golfbal meer spin.

jumbosports.com

Bovenstaande golfballen – en veel meer – kun je kopen in de volgende webshops:

Speel altijd met dezelfde golfbal

Als je golft loop je het risico dat je één of meerdere golfballen verliest. En wees nou eerlijk wie heeft er niet bij een slag over water over water wel eens gedacht ‘ik pak even een andere bal’. Het risico dat golfbal in het water beland is mij te groot. Deze golfbal wil ik niet verliezen!

 

Golf is al moeilijk genoeg en een golfbal te ruilen voor een andere ‘oude’ golfbal maakt het spelletje niet makkelijker. De ene golfbal is de andere niet en heeft een andere spinrate of balvlucht. Als je van golfbal wisselt maak je het voor jezelf alleen maar moeilijker.

Veelgestelde vragen (FAQs)

Als beginnende golfer – of golfer met een 20+ handicap – kun je het beste spelen met een zachte / soft golfbal. Een zachte golfbal geeft je namelijk meer gevoel, backspin en controle bij je slagen én het putten.

De standaard diameter van een golfbal is 42,67 millimeter.

De meeste moderne golfballen hebben tussen de 300 en 500 dimpels. De exacte hoeveelheid dimpels kan variëren afhankelijk van het ontwerp van de bal en de fabrikant.

Volgens de officiële regels van de USGA (United States Golf Association) en de R&A (The R&A) mag een standaard golfbal niet meer wegen dan 1,620 ounces (ongeveer 45,93 gram). Deze regels zijn van toepassing op wedstrijden en officiële evenementen.

Het belangrijkste verschil tussen golfballen ligt vaak in hun constructie en materialen, wat invloed heeft op hun prestaties. Hier zijn enkele veelvoorkomende verschillen tussen golfballen:

 

1. Constructie

Golfballen kunnen een tweedelige, drielaagse of meerlaagse constructie hebben. Tweedelige ballen hebben meestal een grote kern van rubber omgeven door een harde cover, terwijl meerlaagse ballen verschillende lagen materialen hebben die zijn ontworpen voor specifieke prestatiekenmerken, zoals spin en gevoel.

 

2. Dimpelpatroon

De dimpels op een golfbal variëren in grootte, diepte en patroon. Deze dimpels beïnvloeden de aerodynamica van de bal tijdens de vlucht, wat de lift, weerstand en stabiliteit beïnvloedt.

 

3. Compressie

Golfballen hebben verschillende compressiegraden, wat verwijst naar hoeveel ze samendrukken bij impact. Lagere compressieballen zijn over het algemeen zachter en bieden meer veerkracht bij langzame swingsnelheden, terwijl hogere compressieballen beter presteren bij hogere swingsnelheden.

 

4. Spin

Sommige golfballen zijn ontworpen om meer spin te genereren, wat handig kan zijn voor controle rond de green en het creëren van een bepaalde vluchtbaan. Anderen zijn ontworpen om minder spin te produceren, wat kan helpen bij het verminderen van zijwaartse afwijkingen en het maximaliseren van afstand.

 

Het beste type golfbal voor een individuele speler hangt af van hun swingstijl, voorkeuren en vaardigheidsniveau. Het is vaak een goed idee om verschillende soorten ballen uit te proberen om te zien welke het beste past bij jouw spel.

De kosten van golfballen variëren afhankelijk van het merk, de kwaliteit en het type bal. Over het algemeen kun je een dozijn golfballen (12) van een bekend merk verwachten tussen de € 15,- en € 50,- .

 

Premium golfballen, die vaak worden gebruikt door professionele golfers en spelers die op zoek zijn naar maximale prestaties, kunnen aan de hogere kant van dit bereik liggen.

 

Aan de andere kant zijn er ook budgetvriendelijke opties beschikbaar, vooral voor recreatieve golfers, die tegen lagere prijzen kunnen worden gekocht.

 

Het is belangrijk op te merken dat duurdere golfballen niet noodzakelijkerwijs altijd beter zijn voor elke speler. Het is vaak een kwestie van persoonlijke voorkeur, speelstijl en budget.

Gekleurde golfballen bieden verschillende voordelen en zijn populair om verschillende redenen:

 

Zichtbaarheid

Gekleurde golfballen zijn vaak gemakkelijker te zien dan traditionele witte ballen, vooral in omstandigheden met weinig licht, in de winter of wanneer ze zich op een ongebruikelijke achtergrond bevinden, zoals in hoog gras of bosgebieden.

 

Persoonlijke voorkeur

Sommige golfers geven de voorkeur aan gekleurde ballen vanwege hun esthetische aantrekkingskracht of omdat ze zich beter kunnen identificeren met een specifieke kleur.

 

Minder verwarring

In een groep golfers kan het gebruik van verschillende kleuren golfballen helpen om verwarring te voorkomen over welke bal van wie is, vooral als spelers vergelijkbare of identieke ballen gebruiken.

 

Het gebruik van gekleurde golfballen is voornamelijk een kwestie van persoonlijke voorkeur en comfort. Het is belangrijk op te merken dat gekleurde ballen dezelfde prestatiekenmerken hebben als witte ballen en voldoen aan de regels van de golfregelgevende instanties.

De Titleist Pro v1 is met een verkoopprijs € 65,- één van de duurste golfballen. Dat komt neer op een prijs per golfbal van ruim € 5,-.

Elke golfbal draagt doorgaans een nummer, meestal variërend van 1 tot en met 4, dat louter dient om de ballen tijdens het spel van elkaar te kunnen onderscheiden. Dit nummer geeft geen informatie over de samenstelling van de golfbal.

 

Het is ook gebruikelijk dat je als een golfer je bal markeert met een herkenbaar teken.