Wat zit er binnen in een golfbal?

Inhoudsopgave

Picture of hilbert

hilbert

de bloggende golfer

share
tweet
mail
app
pin

De binnenkant van een golfbal?

Waarschijnlijk heb je je wel eens afgevraagd hoe de binnenkant van een golf er uit ziet, lees hier hoe het zit.

 

Een golfbal bestaat uit meerdere delen. De kern – ook wel core genoemd – met daar omheen één of meerdere lagen.

 

Verreweg de meeste golfballen hebben een core en een buitenlaag. Dit zijn de zogenaamde ‘2 piece ballen’. Naarmate een bal uit meerdere lagen bestaat, wordt de bal ook duurder.

 

Hoe meer lagen, hoe duurder de golfbal. Het aantal lagen kan oplopen tot vijf lagen. Simpelweg omdat meer lagen meest kost om te maken. De simpelste golfbal bestaat maar uit 1 deel, dit zijn de driving range ballen.

golfbal-doorsnede

Waarom vliegt een golfbal verder in de zomer dan in de winter?

De temperatuur heeft veel invloed op de prestatie van de golfbal: naarmate de temperatuur stijgt, neemt ook de afstand en grip toe. In warme lucht heeft de golfbal meer weerstand.

 

Het klinkt tegenstrijdig maar deze weerstand zorgt er voor dat de bal verder vliegt, dit wordt – carry –  genoemd. Dit komt door de rimpels op de golfbal die er voor zorgen dat deze meer grip heeft op de warme lucht.

 

Met warmer weer is de golfbal ook iets zachter en zal daardoor iets indeuken en sneller van het clubblad vertrekken en bij het landen een grotere bounce hebben en daardoor verder rollen. Daarom sla je in de zomer de ballen iets verder dan in de winter.

Waarom zitten er dimpels op een golfbal?

Zoals hiervoor beschreven zorgen de dimpels er voor dat de bal verder vliegt. De stelregel is dat dat ballen met kleine dimpels verder stijgen dan ballen met grote dimples. Het aantal dimpels varieert van 300 tot 812 stuks, waarbij het aantal met name wordt bepaald door de grootte van de rimpels. Gemiddeld heeft een golfbal 392 dimpels.


De makers van ’s werelds meest verkochte golfbal – de Titleist ProV1x – leggen je het uit in onderstaande video:

Altijd al benieuwd hoe een golfbal er van nu eigen van binnen uitziet? De makers van ‘What’s inside?’ hebben hier een video aan gewijd:

Waaraan een golfbal moet voldoen?

Iedere golfbal moet voldoen aan een aantal criteria die door de R&A zijn opgesteld. Golfballen niet zwaarder dan 45,93 gram en de diameter mag niet kleiner zijn dan 42,67 mm. De efficiency van een golfbal is ook aan regels gebonden, dit is de COR.

 

Dit staat voor coefficient of restitution en geeft hoeveel energie er van je clubblad overgaat naar je golfbal. De maximale COR die een golfbal mag hebben is 0,830. Dit betekent dat maximaal 83% van de energie van het clubblad over mag gaan in de golfbal.

Koopadvies over golfballen nodig? Lees het hier!

Golfballen nodig? Kijk snel in onderstaande webshops: