Golfhandschoen keuzehulp

Inhoudsopgave

Picture of hilbert

hilbert

de bloggende golfer

share
tweet
mail
app
pin

Tips voor het kopen van een golfhandschoen

Is je golfhandschoen toe aan vervanging of wil je meer weten over welke je het beste kan kopen en waarom? Lees het hier! 

Waarom heb je een golfhandschoen nodig?

Een golfhandschoen is een essentieel onderdeel van de golfuitrusting en biedt verschillende voordelen aan golfers. Hier zijn enkele redenen waarom golfers een golfhandschoen dragen:

 

1. Grip 
Een van de belangrijkste functies van een golfhandschoen is het verbeteren van de grip op de golfclub. De handschoen is meestal gemaakt van leer of synthetische materialen met gripverbeterende eigenschappen. Een goede grip helpt bij het voorkomen van onbedoelde bewegingen van de club tijdens de zwaai, wat cruciaal is voor nauwkeurige slagen.

2. Zweetabsorptie
Golfhandschoenen helpen bij het absorberen van zweet van de handen, waardoor de grip op de club behouden blijft, zelfs bij warm weer. Dit is vooral belangrijk omdat zweterige handen de controle over de club kunnen verminderen.

3. Comfort 
Golfhandschoenen bieden extra comfort tijdens het vasthouden van de golfclub. Ze verminderen wrijving tussen de hand en de grip, wat kan helpen bij het voorkomen van blaren en schaafwonden.

4. Consistentie
Door altijd een handschoen te dragen, behoudt de golfer een consistente grip. Dit draagt bij aan een consistente zwaai en kan helpen bij het ontwikkelen van een herhaalbaar swingpatroon.

5. Bescherming
Een golfhandschoen beschermt niet alleen de handen tegen wrijving en blaren, maar kan ook bescherming bieden tegen elementen zoals wind en kou.

Het dragen van een golfhandschoen is niet verplicht, maar veel golfers vinden het een waardevolle toevoeging aan hun uitrusting vanwege de genoemde voordelen. De keuze tussen het gebruik van een handschoen aan één hand (meestal de linkerhand voor rechtshandige golfers en vice versa) of aan beide handen, is vaak afhankelijk van persoonlijke voorkeur en speelstijl.

Hulp voor je zwakke hand, welke hand is dat?

Bij golf is de zwakke hand meestal de hand die het verst van de clubkop is verwijderd. Voor een rechtshandige golfer is de linkerhand de zwakke hand, en voor een linkshandige golfer is de rechterhand de zwakke hand. Het versterken van de zwakke hand kan helpen bij het verbeteren van de grip en het beheersen van de club tijdens de zwaai. Hier zijn enkele tips voor het versterken van de zwakke hand:


1. Juiste grip
Zorg ervoor dat je de club op de juiste manier vasthoudt. Voor de zwakke hand betekent dit meestal dat je de hand iets meer naar rechts op de grip plaatst (voor rechtshandige golfers). Dit kan helpen bij het bevorderen van een sterke grip.

2. Vingerpositie
Let op de positie van je vingers. Zorg ervoor dat de vingers van de zwakke hand goed om de grip gewikkeld zijn. Dit kan helpen bij het bevorderen van een solide grip en voorkomen dat de club tijdens de zwaai verschuift.

3. Duimdruk
Oefen druk uit met de duim van de zwakke hand op de grip. Dit draagt bij aan een stevigere grip en kan helpen bij het voorkomen van onbedoelde bewegingen van de club.

4. Golfhandschoenkeuze
Kies een golfhandschoen van goede kwaliteit die comfortabel is en een goede grip biedt. Sommige golfers kiezen ervoor om twee handschoenen te dragen voor extra grip.

5. Oefeningen
Werk aan specifieke oefeningen om de spieren in de zwakke hand te versterken. Dit kan het grijpen en vasthouden van de club verbeteren. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een Powerball gebruiken. Lees ook dit artikel over de voordelen van het trainen met een Powerball

powerball golf

Wat is de meest verkochte golfhandschoen?

Het is moeilijk om specifiek te zeggen welke golfhandschoen op dit moment de meest verkochte is, omdat dit kan variëren afhankelijk van locatie, seizoen en individuele voorkeuren van golfers. Populaire merken in de golfindustrie brengen echter vaak handschoenmodellen uit die goed worden ontvangen en veel worden verkocht. De twee bekendste en grootste merken op golfhandschoen gebied zijn Footjoy en Titleist.

 

Footjoy

FootJoy is een van de meest bekende en gevestigde merken in de golfindustrie. Ze bieden een breed scala aan golfhandschoenen, waaronder leren en synthetische modellen. Footjoy claimt dat zij met de Footjoy Weathersof de meest verkochte golfhandschoen zijn: wereldwijd zijn er al meer dan 90 miljoen stuks van deze betaalbare golfhandschoen verkocht.

 

Aan de andere kant van het spectrum vind je de Footjoy CabrettaSof:  een premium golfhandschoen die iets hoger geprijsd is, maar daarvoor krijgt je wel het volgende voor terug: 100% cabretta-leer, perfecte grip en een comfortabel, ademende golfhandschoen die zich naar je hand vormt.

footjoy weathersof golfhandschoen
FootJoy WeatherSof: de meest verkochte golfhandschoen
footjoy cabrettasof golfhandschoen
Footjoy CabrettaSof: premium golfhandschoen (100% cabretta-leer)

De FootJoy CabrettaSof wordt niet overal verkocht, maar is wel verkrijgbaar bij Amazon!

Titleist
Titleist is niet alleen bekend vanwege golfballen, maar ook voor hun golfhandschoenen van hoge kwaliteit. Titleist claimt dat hun golfhandschoenen de meest gedragen golfhandschoenenen is op de PGA Tour. De Titleist golfhandschoenen hebben een hoogwaardige kwaliteit en zijn perfect gestikt. Mijn eigen favoriet is de Titleist Perma-Soft: een luxe  slijtvaste Cabretta lederen golfhandschoen in de kleur wit die perfect ademend is.

golfhandschoen kopen titleist perma soft
Titleist Parma-Soft: meest gedragen golfhandschoen op de PGA TOUR

Welke maat golfhandschoen heb je nodig?

Om te bepalen welke maat je nodig hebt kun je onderstaande meetinstructie gebruiken. Op basis van de lengte van je middelvinger en de omvang van je palm bepaal je zo eenvoudig in de maattabel welke maat voor jou geschikt is:

Vinger lengte
Meet de lengte van je middelvinger vanaf je palm tot de vingertop.

 

Palm omtrek
Meet de omtrek van je palm bij je knokkels.

golfhandschoen meet instructie
Golfhandschoen meetinstructie
Maattabel FootJoy golfhandschoenen
  • Wanneer je tussen twee maten zit, probeer dan eerst de kleinere maat.
  • Als je maat afwijkt van wat je normaal draagt, probeer dan eerst de maat van het meet-advies.
  • Als je vingerlengte in een lagere maat valt dan je handpalmbreedte, probeer dan een Cadet-handschoen in jouw maat.
  • Als je vingerlengte en handpalmbreedte meer dan 2 maten verschillen, dan kun je het beste verschillende maten passen om zo te bepalen welke het meest comfortabel zit.
  • Het kan voorkomen dat voor sommige mannen een dameshandschoen de beste optie is.
  • Controleer je maat aan het begin van elk seizoen, deze kan in de loop der tijd veranderen.

Neem een kijkje in onderstaande webshops voor het kopen van een golfhandschoen.  

Regenhandschoen: comfortabel golfen in de regen

De gedachte aan spelen in de regen roept vaak beelden op van ongemak en kou. Maar met een regenhandschoen hoeft een regenbui je spel niet te beïnvloeden en voorkom je glibberige slagen.

 

Regenhandschoenen zijn ontworpen met materialen die specifiek zijn gekozen om grip te bieden in natte omstandigheden. Ze zijn duurzaam en bestand tegen slijtage, zelfs bij regelmatig gebruik. Investeren in een paar regenhandschoenen is niet alleen een slimme keuze voor regenachtige dagen maar is ook voor je score. 

 

In tegenstelling tot andere onderdelen van je golfuitrusting vereisen regenhandschoenen minimaal onderhoud. Ze kunnen vaak eenvoudig worden schoongeveegd en gedroogd.

Winterhandschoenen: warm en comfortabel golfen in de vrieskou

Golfhandschoenen voor winterse omstandigheden zijn ontworpen met het oog op comfort en prestaties wanneer de temperaturen dalen. Deze handschoenen maken gebruik  thermische isolatie en ademende stoffen, om de handen warm te houden zonder dat deze warm en klef worden. In tegenstelling tot de reguliere golfhandschoen worden winterhandschoenen verkocht als paar.

 

Het isolerende karakter van deze handschoenen zorgen er voor dat je handen soepel kunnen blijven bewegen, wat essentieel is voor een goede grip en een consistente swing.

 

Daarnaast hebben veel winter golfhandschoenen een waterafstotende of waterdichte laag om bescherming te bieden tegen regen, sneeuw of vochtige omstandigheden, waardoor de handen droog blijven en de grip behouden blijft. Bovendien zijn deze handschoenen vaak voorzien van versterkte grip in de palm en vingers, zodat golfers de controle over hun clubs behouden, zelfs bij natte weersomstandigheden.

 

Kortom, winter golfhandschoenen vormen een onmisbare uitrusting voor golfers die hun liefde voor de sport willen voortzetten, zelfs in de koudste maanden van het jaar.


Vind je het toch prettiger om met je normale golfhandschoen te spelen, dan kun je er ook voor kiezen om golfwante (mittens) te dragen. Dan blijven je handen tussen de slagen lekker warm!

 

 

Veelgestelde vragen (FAQs)

Een golfhandschoen is belangrijk voor golfers vanwege:

1. Grip

Het verbetert de grip op de golfclub, vooral bij zweterige handen.

2. Controle

Het geeft meer controle over de club, wat essentieel is voor nauwkeurige slagen.

3. Comfort
Gemaakt van zacht materiaal om comfort te bieden en blaren te voorkomen.

4. Consistentie
Helpt bij het handhaven van een consistente grip en swing.

5. Bescherming
Biedt bescherming tegen wrijving en slijtage bij het vasthouden van de club .

De golfhandschoen wordt gedragen aan de bovenste hand, omdat deze hand primair verantwoordelijk is voor het vasthouden en controleren van de club tijdens de swing. Voor golfers met een rechtshandige swing betekent dit dat de handschoen aan de linkerhand wordt gedragen. Als je een linkshandige swing hebt, draag je de handschoen aan de rechterhand.

Goede golfhandschoenen zijn:

1. FootJoy WeatherSof (meest verkocht)

2. Footjoy CarbrettaSof (premium handschoen)

3. Titleist Perma-Sof (premium handschoen)

4. Footjoy WinterSof (winter handschoen – paar)

Golfers kiezen ervoor geen handschoen te dragen bij het putten om directer contact te hebben met de putter en een verfijnder gevoel te ontwikkelen. Dit draagt bij aan meer controle over de subtiele nuances van de putt en vergroot het vertrouwen in de slag. Het niet dragen van een handschoen bij het putten is dus vaak een bewuste keuze voor een beter tactiel contact met de club.

Een golfhandschoen hoort aan te voelen als een tweede huid. In het begin moet deze nauwsluitend zijn. Na een paar ballen op de drivingrange of enkele holes zou de handschoen perfect moeten zitten.

Cabretta leer, afkomstig van het cabretta schaap, wordt veel gebruikt in golfhandschoenen vanwege zijn natuurlijke zachtheid, duurzaamheid en uitstekende grip. Het leer is ademend en biedt golfers een fijn gevoel voor de club, waardoor het een populaire keuze is voor hoogwaardige golfhandschoenen.

Om de juiste maat golfhandschoen te bepalen, meet je de omtrek van je handpalm bij je knokkels en de lengte van je middelvinger. Vergelijk deze maten met de maattabel van het merk waarin je geïnteresseerd bent. Een goed passende handschoen moet comfortabel zitten, zonder te strak of te los te zijn, met voldoende ruimte bij de vingertoppen.

golfhandschoen meet instructie