Golf afstandsmeter: keuzehulp 2023

Inhoudsopgave

Golf afstandsmeters

Sinds 2014 is het toegestaan om een golf afstandsmeter – ook wel rangefinder genoemd – te gebruiken bij een rondje golf. Dit geldt ook voor golfwedstrijden. De voorwaarde bij wedstrijden is wel dat deze alleen de afstanden meet en bijvoorbeeld niet de hoogteverschillen. 

 

Het aanbod in rangefinders is sinds die tijd behoorlijk gegroeid en de specificaties kunnen je laten duizelen. Dit kan het maken van de juiste keuze lastig maken. Dit artikel is bedoeld om je op weg te helpen in je zoektocht naar een voor jou geschikte afstandmeter die aansluit bij je wensen

Waarom heb je een golf afstandsmeter nodig?

Bij golf is het belangrijk om te weten wat de afstanden zijn voor het bepalen van je strategie en welke golfclub je gaat gebruiken bij je volgende slag. Hoeveel meter is het nog tot de vlag? Op hoeveel meter ligt die bunker of welke afstand moet je slaan voor een mooie approach?

 

Natuurlijk weet je bij de afslag de afstand tot de hole en wat de pinpositie is. Maar eenmaal in de baan moet je de afstand schatten. Sommige golfers kiezen ervoor om hiervoor het caddieboekje te gebruiken, maar dat blijft toch een vorm van afstand schatten.

 

Met de exacte afstandsinformatie kun je beter de juiste golfclub kiezen en de vlag aanvallen en obstakels zoveel mogelijk ontwijken.

Waar op letten bij kiezen van een afstandsmeter?

Nauwkeurigheid

De nauwkeurigheid – of precisie – is natuurlijk het allerbelangste van een afstandmeter, want daar is deze voor bedoeld. Je moet er op kunnen vertrouwen dat de juiste afstand wordt weergegeven anders heeft het gebruik ervan niet zo heel veel zin. De laatste jaren is de nauwkeurigheid van de afstandsmeters sterk verbeterd. 

 

Er zijn afstandsmeters die op enkele tientallen centimeters de afstand kunnen weergeven, maar de meeste afstandsmeter hebben een nauwkeurigheid +/- 1 meter. 

Gebruiksgemak

Een afstandsmeter is bedoeld als hulpmiddel en moet je niet in je spel hinderen en je spel vertragen. De ideale afstandsmeter is direct klaar voor gebruik en kan zonder gedoe weer opgeborgen worden. 

Bereik

Het bereik geeft aan welke afstand de afstandsmeter kan meten. Dit is vooral belangrijk in de baan omdat bij de afslag de afstand is aangegeven.

Vergrotingsfactor

De vergrotingsfactor geeft aan met welke factor het beeld wordt vergroot. De meeste afstandsmeter hebben een vergrotingsfactor van 6x of 7x.

Budget

Golf afstandsmeter zijn er in alle prijsklassen. Je kan onder de € 100,- al en afstandsmeter aanschaffen en dit kan oplopen tot € 650,- of zelfs nog hoger. Het is in alle eerlijkheid wel de vraag welke concessies je doet in kwaliteit wanneer je voor de goedkoopste afstandsmeter gaat.

 

Om je op weg te helpen hierbij een keuzehulp op basis van een groot aantal reviews die online te vinden zijn. Onderstaande golf afstandszoekers zijn als volgt geclassificeerd:

 

  • meest geavanceerde afstandsmeter;
  • afstandsmeter geschikt voor de meeste golfers;
  • meest betaalbare afstandsmeter zonder concessie in meetkwaliteit. 

Garmin Approach Z82

De meeste geavanceerde afstandsmeter / rangefinder

Golf afstandsmeter Garmin Approach Z82

Garmin Approach Z82

De Garmin Approach Z82 met GPS is de meest geavanceerde en meest nauwkeurige laserafstandsmeter op de markt. De Garmin Approach Z82 meet op 25 cm nauwkeurig en heeft 41.000 golfbanen al vooraf ingeladen. Met behulp van de GPS en baanweergave zie je exact waar je op de golfbaan staat.

Garmin Approach Z82 view

Belangrijkste eigenschappen Garmin Approach Z82

Bereik411 meter
Nauwkeurigheid+/- 25 cm
Vergroting6x
VlagzoekerJa, met trilfunctie feedback
BeeldstabilisatieJa
WedstrijdmodusJa, indicatielampje voor toernooimodus
Afmetingen122.9 x 80.0 x 42.1 mm
Gewicht232 gram
WaterbestendigheidIPX7: waterdicht (30 minuten tot 1 meter)
BatterijduurTot 15 uur in GPS modus
Prijs (indicatie)€ 649,-

Bushnell V5 Tour

Afstandsmeter geschikt voor de meeste golfers

Bushnell V5 Tour

Bushnell is de marktleider in het golf afstandsmeter segment. Met een Bushnell weet je dat je een kwalitatief goed product in handen hebt waar je zeker een aantal jaren plezier van zult hebben.  

 

Het meest uitgebreide model in de range is de Bushnell XE Pro, maar daaronder zit de vriendelijker geprijsde Bushnell V5 Tour. Dit model zit niet net zo volgepakt met technologie als de XE Pro, maar daardoor wel uitermate geschikt voor de golfer die een nauwkeurige, handzame en snelle afstandsmeter zoekt.

Golf afstandsmeter Bushnell V5 Tour

Belangrijkste eigenschappen Bushnell V5 Tour

Bereik5 tot 1.188 meter
Nauwkeurigheid+/- 1 meter
Vergroting6x
VlagzoekerJa, met tril- en visuele feedback (Visual Jolt)
WedstrijdmodusJa, alleen op de V5 Shift versie
Afmetingen114,3 x 25,4 x 76,2 mm
Gewicht227 gram
WaterbestendigheidJa
Prijs (indicatie)€ 349,-

Nikon Coolshot 40

Betaalbare afstandsmeter zonder concessies in meetkwaliteit

Golf afstandsmeter Nikon Coolshot 40

Nikon Coolshot 40

De Nikon Coolshot 40 Rangefinder is speciaal ontworpen voor het meten van de werkelijke afstand. Als je op zoek bent naar een ‘basic’ afstandsmeter, dan is de Nikon Coolshot 40 een aanrader. Je hebt hiermee een betaalbare, snelle en nauwkeurige afstandmeter die goed is in wat deze moet doen: namelijk de afstand meten. 

 

Deze Coolshot 40 is licht van gewicht en heeft een bereik van 7.5 tot 590 meter. De First Target Prioriteit helpt je bij het vinden van de vlag op de green en negeert de bomen die in de achtergrond staan.

 

Door de Hyper Read technologie van Nikon wordt de gemeten afstand direct weergegeven (binnen +/- 0,5 seconden), ongeacht de afstand tot het doel.

De Nikon Coolshot 40 Rangefinder heeft een vergroting van 6x en een meerlaagscoating die garant staan voor een zeer lichtsterk beeld.

Belangrijkste eigenschappen Nikon Coolshot 40

Bereik7,5 tot 590 meter
Nauwkeurigheid+/- 0,75 meter
Vergroting6x
VlagzoekerJa, Hyper Read
Afmetingen112 x 70 x 36 mm
Gewicht159 gram
WaterbestendigheidIPX4: spatwaterdicht
Prijs (indicatie)€ 265,-
Tags: afstandsmeter, koopgids, rangefinder

Ontdek de informatieve koopgidsen van bogeygolf.nl

 

Om je te helpen bij het oriënteren en het maken van een weloverwogen keuze vind je op bogeygolf.nl diverse koopgidsen met essentiële informatie, nuttige tips en adviezen. 


Er zijn o.a. koopgidsen beschikbaar voor golfclubs, golftrolleys, golftassen, range finders, golfhorloges, golfschoenen, handschoenen en golfballen. Via onderstaande link heb je het complete overzicht: