Handicap 54 (GVB) halen

Inhoudsopgave

share
tweet
mail
app
pin

Handicap 54 en GVB

Voordat je op een golfbaan mag spelen moet je bij de meeste golfbanen in het bezit zijn van ‘handicap 54’. Voordat je kunt gaan spelen moet je daarvoor eerst je handicap 54 halen. Handicap 54 is sinds 1 april 2012 de nieuwe naam van het golfvaardigheidsbewijs beter bekend als het GVB.


Het halen van je handicap 54 bestaat uit 3 stappen:

  1. Het NGF golfregelexamen
  2. Baanpermissie
  3. Qualifying ronde lopen


Het is mogelijk om je handicap 54 in een dag of weekend te halen, hiervoor moet je wel al wat meer praktijk ervaring hebben – bijvoorbeeld met het spelen op een PAR-3 baan waar je zonder handicap 54 mag spelen – en voldoende kennis hebben van de golfregels bijvoorbeeld met het oefenen van de NGF golfregelexamen.  

NGF regel-examen

Het golfregelexamen is bedoeld om te toetsen of je voldoende kennis hebt van de golfregels en etiquette. Golf kan gevaarlijk zijn en moet op een eerlijke en veilige manier volgens de regels worden gespeeld. Daarom is het belangrijk dat je bekend bent met de basisregels. Dit voorkomt irritaties op de baan met andere spelers en zorgt er voor dat je weet hoe je in de baan moet handelen.


Het NGF regelexamen bestaat in totaal uit 30 multiple choice vragen. Deze vragen zijn als volgt verdeeld: 10 etiquette vragen, 19 regel vragen en 1 Stableford vraag. Voor het examen moet je in totaal 23 van de 30 vragen goed beantwoorden. Voor het maken van het examen heb je maximaal 60 minuten de tijd.


Om je alvast voor te bereiden op het golfregelexamen kun je thuis al, via de website van GOLF.NL al het NGF regelexamen oefenen


Wanneer je geslaagd bent voor het examen krijg je hiervan een schriftelijk bewijs. Dit bewijs is onbeperkt geldig!

Stableford vraag

Elk golfregelexamen eindigt met een stableford vraag. Stableford is een puntensysteem waarbij je per hole een aantal punten kan behalen. Deze stablefordtelling wordt ook gebruikt bij het lopen van je eerste qualifying kaart, daarover later meer.


Dankzij het stableford punten systeem kunnen spelers met een verschillende handicap tegen elkaar speler. De speler met een hogere handicap krijgt op basis van zijn handicap per hole meer slagen mee t.o.v. een speler met een lagere handicap. Daarmee kan op basis van het behaalde aantal stableford punten kan bepaald worden wie een betere ronde heeft gespeeld.


In dit artikel vind je uitleg over de stableford puntentelling en hoe je het aantal stablefordpunten berekend. 

Baanpermissie

Na heb behalen van NGF golfregelexamen moet je nog een qualifying ronde spelen voor het behalen van handicap 54. Zoals hierboven beschreven mag je zonder handicap 54 op de meeste golfbanen niet spelen. Hiervoor is de baanpermissie bedoeld. Met de baanpermissie mag je de baan in om je eerste qualifying kaart te lopen. Dit kun je doen met je golfpro of iemand anders die minimaal handicap 54 heeft.

Qualifying kaart lopen

Als je het golfregelexamen met succes hebt afgelegd en je hebt baanpermissie dan is het tijd voor de praktijk-toets. Je hebt de keuze om een 9-holes of 18-holes qualifying ronde te lopen. Wanneer je 9 holes loopt dan heb je 19 stableford punten nodig: 18 + 1 en bij 18 holes moet je 36 stablefordpunten halen.

 

Het aantal slagen dat je meekrijgt wordt bepaald op basis van de handicap tabellen (zie uitleg stableford). Voor het spelen van je eerste qualifying kaart zit dat bij een gemiddelde baan op 54 slagen extra. Dat betekent dat je bij het 18 holes baan met PAR 72 3 slagen per holes meekrijgt (54/18=3). Op een PAR 4 heb je 7 slagen (4+3 extra) om uit te holen. Als je 7 slagen nodig hebt krijg je 2 stableford-punten en bij 6 slagen 3 punten.


Wanneer je 19 of 36 punten of meer hebt gehaald dan kun je die kaart ‘inleveren’ door deze in te voeren in de app GOLF.NL. Sommige golfclubs hebben zelf een app waar je scores kan invoeren. Je kunt echter alleen scores invoeren als je lid bent van een golfclub.

Handicap 54 cursus

Er zijn meerdere mogelijkheden voor het volgen van een cursus voor het behalen van je handicap 54. Enkele opties zijn:


Golfacademie Nederland


Mijn GVB


ANWB Golf Academy

Lidmaatschap golfclub

Voor je EGA handicapregistratie moet je dus lid zijn van een golfclub. Vaak wordt dat de club ‘met een golfbaan’ waar je les hebt gehad of je handicap 54 hebt gehaald. Maar misschien wil dat wel helemaal niet!

Je kunt ook lid worden van een ‘digitale golfclub’ oftewel een golfclub zonder golfbaan. Je bent dan een ‘vrije golfer’ of ‘greenfee-speler’ die niet gebonden is aan een bepaalde golfbaan. 

ANWB Golf is bijvoorbeeld een digitale golfclub. Dit is ook meteen de grootste golfclub van Nederland met meer dan 55.000 leden, met een eigen academy waar je ook handicap 54 kan halen.

ANWB Golf

Lidmaatschap bij ANWB Golf biedt ook zeker voordeel. Als ANWB-lid krijgt je ten eerste € 10,- ledenvoordeel op je ANWB Golf lidmaatschap en greenfee-korting bij ca. 90 golfbanen. Met meer dan 5.000.000 leden is de kans groot de jij ook lid bent van de ANWB.


Mocht je geen ANWB lid zijn dan kun je al voor € 15,50 per jaar ANWB-lid worden (dit is dus zonder wegenwacht e.d.) met alle voordelen. Met de korting op de greenfee bij ca. 90 golfbanen in binnen- en buitenland heb je dat zo terugverdiend.


Je kunt je eenvoudig als lid aanmelden op de website van ANWB Golf.