Hoe je je golfhandicap berekent en bijhoudt

Inhoudsopgave

Picture of hilbert

hilbert

de bloggende golfer

share
tweet
mail
app
pin

In het kort: golfhandicap berekenen

Hoe gaat het golf handicap berekenen nu in zijn werk? Je golf handicap wordt in het World Handicap Systeem (WHS) berekend op basis van de 8 beste scores van de laatste 20 ingeleverde qualifying kaarten.

 

Mocht je (vanaf 2016) nog geen 20 kaarten hebben ingeleverd dan wordt onderstaand schema aangehouden voor de berekening van je handicap:

Aantal ingeleverd kaartenKaarten waarmee je handicap wordt bererekendAanpassing Handicap
1Dagresultaat - 2
2Beste kaart (1) - 2
3Beste kaart (1) - 2
4Beste kaart (1) - 1
5Beste kaart (1)0
6Gemiddelde beste 2 kaarten - 1
7 - 8Gemiddelde beste 2 kaarten0
9 - 11Gemiddelde beste 3 kaarten0
12 - 14Gemiddelde beste 4 kaarten0
15 - 16Gemiddelde beste 5 kaarten0
17 - 18Gemiddelde beste 6 kaarten0
19Gemiddelde beste 7 kaarten0
20Gemiddelde beste 8 kaarten0

Invoering World Handicap Systeem (WHS)

Op 1 maart 2021 is het World Handicap Systeem (WHS) doorgevoerd en heeft daarmee het EGA-handicap systeem vervangen. Het voordeel hiervan is dat er nu één mondiaal systeem is. Daarmee zijn niet alleen de golfregels over de hele wereld gelijk, maar ook de handicap berekening. Dit is tot stand gekomen door de samenwerking van de R&A en de USGA. 

 

De R&A is het wereldwijde bestuursorgaan van golf met uitzondering van de Verenigde Staten en Mexico. In die twee landen is de United States Golf Association (USGA) actief. 

golf handicap berekenen - R&A
golf handicap berekenen - USGA

Golf handicap berekenen in detail

Het berekenen van je golf handicap gebeurt op basis van de volgende onderdelen:

 

Aangepast bruto score

In het WHS systeem is niet meer sprake van stableford punten, maar wordt gerekend met een maximale score van double bogey (2 slagen boven PAR). Deze score wordt de aangepaste bruto score genoemd.

 

Course Rating

De Course Rating (CR) is de relatieve moeilijkheidsgraad van een golfbaan voor een HCP 0 speler onder normale baan- en weersomstandigheden.

 

De Course Rating wordt uitgedrukt in het aantal benodigde slagen tot één decimaal nauwkeurig. De CR is afhankelijk van de lengte van de baan en de hindernissen die de score van een 0-handicap speler zouden kunnen beïnvloeden.

 

De CR van een baan wordt afzonderlijk berekend voor heren en dames. De CR is een meer accurate beoordeling van de baan dan de PAR. Twee golfbanen met dezelfde PAR kunnen een verschillende CR hebben omdat de ene baan moeilijker is dan de andere baan.

 

Slope Rating

De Slope Rating (SR) van een golfbaan is een getal dat, in combinatie met de course rating en PAR van de baan, de relatieve moeilijkheidsgraad van een golfbaan aangeeft voor een bogey speler.

 

Een golfbaan kan een SR hebben tussen de 55 en 155. De standaard relatieve moeilijkheidsgraad voor een bogey speler is een SR van 113 (ten opzichte van de moeilijkheidsgraad voor een golfer met HCP 0).

 

Als de SR hoger is dan 113, dan is de baan moeilijker. De SR wordt onder andere bepaald door de lengte van de baan, de breedte en snelheid van de fairways, de windgevoeligheid en de snelheid van de greens.

 

Dagresultaat (SD, score differential)

Bij de berekening van het dagresultaat wordt de score omgerekend naar een standaard golfbaan. Dit is een baan met een standaard moeilijkheid met Slope Rating 113.

Bij strokeplay wordt op een 18-holes golfbaan het dagresultaat als volgt berekend: 

(113 ÷ Slope Rating) x (Aangepaste Bruto Score – Course Rating – PCC-aanpassing)

 

Playing Conditions Calculation (PCC)

Tot slot is er nog de Playing Conditions Calculation (PCC). De PCC is een statistische berekening waarbij wordt berekend of de condities voor die dag afweken van die normale spelcondities en in hoeverre die conditie van invloed zijn geweest op de prestatie. De score aanpassing loopt van -1 tot +3.

 

Bij -1 0 zijn er geen bijzondere omstandigenheden. Bij -1 speelde de baan makkelijker en bij 1 t/m 3 waren de omstandigheden moeilijker. Er wordt alleen den PCC berekening gemaakt als er voor die betreffende dag (en golfbaan) minimaal 8 kaarten zijn ingeleverd door spelers met een HCP van 36 of lager. De berekeningen worden ’s nachts uitgevoerd en de volgende dag zichtbaar.

YouTube video over golf handicap berekenen

Zie ook onderstaande YouTube video voor meer uitleg over handicap berekening in het WHS-systeem: