Hoe werkt de stableford puntentelling?

Inhoudsopgave

Uitleg stableford puntentelling

Hierbij een korte uitleg: dankzij het stableford punten systeem kunnen spelers met een verschillende handicap tegen elkaar speler. De speler met een hogere handicap krijgt op basis van zijn handicap per hole meer slagen mee t.o.v. een speler met een lagere handicap. Daarmee kan op basis van het behaalde aantal stableford punten kan bepaald worden wie een betere ronde heeft gespeeld.


Voor elke hole is een PAR bepaald. Deze PAR is het aantal slagen dat een golfprofessional gemiddeld over de hole doet en bestaat uit 3, 4 of 5 slagen. Veruit de meeste 18-holes golfbanen hebben een PAR van totaal 72 slagen.

Playing Handicap Tabellen

Bij de Stableford puntentelling wordt deze PAR gebruikt en aangepast aan de handicap van de golfer. In de Playing Handicap Tabellen (te vinden in het clubhuis of website) staat de moeilijkheidsgraad van de golfbaan. Op basis van je Exact Handicap kun je bepalen wat de Playing Handicap voor de baan is die je gaat spelen. Hierdoor krijg je bij een moeilijke baan krijg je meer extra slagen mee.


De Playing Handicap gebruikt je dus om te bepalen hoeveel slagen je boven PAR op elke hole krijgt. Stel je hebt een Playing Handicap van 32. Dan mag je deze 32 extra slagen verdelen over de 18 holes. Op elke hole krijg je in ieder geval 1 slag extra mee. Er blijven dan nog 14 slagen over om te verdelen (32 – 18 = 14).


Deze 14 resterende slagen kun je op basis van de Stroke Index (SI) toewijzen aan een hole. Bij elke ‘qualifying’ golfbaan zijn de 18 holes verdeeld in moeilijkheidsgraad van 1 tot en met 18. Zo is een hole met SI 1 het moeilijkst en een hole met SI 18 is het makkelijkst. Deze stroke index kun je terugvinden op de scorekaart (zie hieronder). In dit voorbeeld met Playing Handicap 32, krijg je bij de holes met de stroke index 1 t/m 14 in totaal twee slagen extra.

Stableford scores

Wanneer je samen met iemand speelt met een hogere of lagere handicap kun je op basis van onderstaande puntentelling bepalen wie een betere ronde heeft gespeeld. Wanneer je na 18 holes 36 Stableford punten hebt gehaald, heb je die baan o.b.v. jou handicap PAR gelopen. 

 

Punten Aantal slagen t.o.v. persoonlijke PAR
0 2 slagen of meer, geen score genoteerd
1 1 slag extra
2 zelfde aantal slagen
3 1 slag minder
4 2 slagen minder
5 3 slagen minder
6 4 slagen minder

De scorekaart

Hieronder ze je de scorekaart The Links Valley Ermelo.

uitleg stableford punten

The Links Valley staat in top 20 van ’s werelds beste 9 holes golfbanen (Golfers Choice 2020). 


Een baan met waanzinnige hoogteverschillen, een ruig heidelandschap en 18 unieke, uitdagende holes. Het is bovendien de eerste omkeerbare 9-holes golfbaan van Nederland!

YouTube met uitleg over stableford puntentelling

In onderstaande YouTube video wordt in slechts 5 minuten bovenstaande zeer duidelijk uitgelegd.

Ontdek de informatieve koopgidsen van bogeygolf.nl

 

Om je te helpen bij het oriënteren en het maken van een weloverwogen keuze vind je op bogeygolf.nl diverse koopgidsen met essentiële informatie, nuttige tips en adviezen. 


Er zijn o.a. koopgidsen beschikbaar voor golfclubs, golftrolleys, golftassen, range finders, golfhorloges, golfschoenen, handschoenen en golfballen. Via onderstaande link heb je het complete overzicht: