Ryder Cup 2023

Ryder cup 2023

Inhoudsopgave

Picture of hilbert

hilbert

de bloggende golfer

share
tweet
mail
app
pin

Ryder Cup 2023: Marco Simone Golf & Country Club

De Ryder Cup wordt in 2023 gespeeld van 29 september t/m 1 oktober op de Marco Simone Golf & Country Club in Rome, Italië. In de Ryder Cup strijden twaalf golfers uit de VS tegen twaalf golfers uit Europa. Beide teams hebben een team captain. Voor Europa is dat Luke Donald en voor de VS is dat Zach Johnson.  

Teamsamenstelling

Team USA

De eerste zes speler van dit team wordt bepaald op het aantal behaalde punten. Alle Amerikaanse spelers krijgen de kans om vanaf 2022 t/m het BMW Championship op 20 augustus 2023 punten te verdienen. De beste zes speler komen in aanmerking voor een plaats in het team. De overige zes spelers, de Captain’s Selections, worden gekozen door de team captain Zach Johnson.

 

Team Europa

De kwalificatie voor Team Europe begint tijdens het BMW PGA Championship 2022, het vierde Rolex Series-evenement van het seizoen 2022, dat van 8 t/m 11 september plaatsvindt op de Wentworth Club. De kwalificatie eindigt op 3 september 2023, drie weken voorafgaand aan de Ryder Cup. De eerste de zes spelers kwalificeren zich automatisch. Deze zes automatische kwalificaties bestaat uit de drie leidende spelers op de Europese puntenlijst, gevolgd door de drie leidende spelers op de wereldpuntenlijst. Aanvullend kiest team captain Luke Donald nog zes Europese spelers om het team compleet te maken.

Wedstrijdformat

Op de eerste twee dagen van dit toernooi worden er per dag acht wedstrijden gespeeld bijstaande uit vier keer een four-ball en vier keer een foursomes wedstrijd. Op de laatste dag worden is 12 individuele wedstrijden gespeeld.

 

Four-ball

Bij four-ball speelt elk lid van een team bestaande uit twee spelers zijn eigen bal. Op elke hole zijn er daarmee vier ballen in het spel. Voor elk team telt de laagste van de twee scores op de hole. Het team met de laagste score wint de hole. Wanneer de scores gelijk zijn, wordt de hole gehalveerd.

 

Foursomes

Bij een foursome speelt elk team bestaande uit twee spelers met één bal. De spelers spelen afwisselend met dezelfde bal totdat er is uitgeholed. Spelers slaan afwisselend af bij de tee-shots. De ene speler slaat af op de oneven holes en de ander speler op de even holes. Het team met de laagste score op elke hole wint die hole. Bij gelijke scores wordt de hole gehalveerd.

 

Singles

Bij de singles speelt er één speler van elk team per flight. De speler met de laagste score wint die hole. Als hun scores gelijk zijn, wordt de hole gehalveerd.

 

Ryder Cup scoring

Elke wedstrijd is één punt waard. Bij gelijkspel wordt de  score gehalveerd en krijgt elk team een ½ punt. Het eerste team dat 14 ½ punten behaalt, wint de Ryder Cup. Als de wedstrijden eindigen in een gelijkspel van 14-14, dan behoudt het team dat de laatste Ryder Cup won de Ryder Cup Trophy. In dat geval blijft de de cup bij Team USA die in 2021 de 43-ste Ryder Cup met 19-9 hebben gewonnen.

 

Hole gunnen

In tegenstelling tot strokeplay hoeft bij matchplay niet elke hole afgemaakt te worden. Spelers kunnen elkaar en hole gunnen wanneer zo goed als zeker is dat er uitgeholed zal worden. De speler kan de bal dan oppakken en  één slag optellen bij de score. 

De Ryder Cup op TV bij Ziggo

De Ryder Cup is live te zien bij Ziggo Sport Totaal. Hiervoor dien je het pakket van Ziggo Sport Totaal te activeren (€ 14,95 / maand). Vrijwel elke TV-provider biedt dit als extra pakket aan.

 

Daarnaast heeft Ziggo voor 2023 de uitzendrechten voor de Race to Dubai, de PGA Tour en de vier majors.