Golf pitchfork tips

Inhoudsopgave

Waarvoor heb je een golf pitchfork nodig?

De golf pitchfork is een tool in de vorm van een vork waarmee je een pitchmark op de green kunt herstellen. Het is van echter wel van belang dat je de golf pitchfork op de juiste manier gebruikt. Bij het op de verkeerde manier herstellen van een pitchmark kun je de ontstane schade zelfs vergroten doordat je de  graswortels afscheurt en/of een gat creëert onder de grasmat. De golf etiquette schrijft voor dat je de ontstane pitchmark repareert en daarbij hoef je je niet te beperken tot alleen je eigen pitchmark, ook niet gerepareerde pitchmarks van andere golfers mag je herstellen. Daarnaast moet je bij het spelen van een ronde moet je altijd een pitchfork bij je dragen!

pitchfork metaal

Wat is een pitchmark?

Een golf pitchmark is het gat of beschadiging van de green die achterblijft na een inslag van de golfbal op de green. Deze pitchmark ontstaat wanneer een golfbal hoog wordt aangespeeld en op de green land. De impact van de balinslag creëert en gat of beschadiging. De golf etiquette schrijf voor dat je de ontstane pitchmark repareert. Het niet repareren van een pitchmark staat zelfs in de top vijf van grootste ergernissen op de golfbaan.


Wanneer een pitchmark niet op de juiste manier herstelt wordt, duurt het vrij lang voordat dit weer hersteld is. Met het herstellen van je pitchmark met een golf pitchfork blijft de green voor alle golfers goed bespeelbaar en kan het gras weer herstellen. Dit herstellen duurt ongeveer twee weken.

pitchfork pitchmark herstellen

Golf pitchfork soorten

Pitchforks zijn er, ondanks dat ze allemaal de zelfde functie hebben, in verschillende soorten, maten en materialen. Ze kunnen van plastic of metaal gemaakt zijn. Het verschil zit meestal in de kwaliteit en duurzaamheid. De plastic pitchfork wil nog wel eens breken. Dit gebeurt bij de metalen variant vrijwel nooit, deze kan hooguit verbuigen, maar dat is ook een zeldzaamheid.


De meeste plastic pitchforks zijn niet inklapbaar en zijn daardoor niet fijn om in je broekzak te dragen vanwege scherpe punten. Gelukkig zijn er ook inklapbare / inschuifbare pitchforks waarbij je geen latst hebt van de scherpe punten.  


Op de meeste pitchforks zit ook een (magnetische) marker voor het markeren van de golfbal op de green.

pitchfork inklapbaar
Pitchfork inklapbaar
pitchfork metaal
Pitchfork metaal
pitchfork plastic
Pitchfork plastic

Kijk in onderstaande webshop wat zij aan pitchforks aanbieden:

Hoe repareer je een pitchmark met een golf pitchfork?

Je kunt een pitchmark met pitchfork herstellen door rondom de pitchmark de pitchfork schuin in de grond te steken. De punten van de tanden moeten onder de pitchmark zitten. Vervolgens duw je de grond naar binnen door de bovenkant van de pitchfork naar voren/binnen te duwen. Dit herhaal rondom de pitchmark totdat alle grond weer op de oorspronkelijke plaats terug is. Tot slot maak je de plek weer vlak door met je putter de grond weer lichtjes aan te drukken.


De verkeerde manier is het om vanonder de pitchmark de grond omhoog te trekken. De green lijkt dan optisch in orde, maar in werkelijkheid ontstaat er dan een gat onder de pitchmark en de kans is groot dat de graswortels afscheuren met alle gevolgen van dien.


Zie ook onderstaande video waarin het herstellen van een pitchmark wordt uitgelegd:

Tags: koopgids, pitchfork

Pin High, meer dan een golfvakantie