Parallax effect: voorkom een slice

Inhoudsopgave

Picture of hilbert

hilbert

de bloggende golfer

share
tweet
mail
app
pin

Het parallax effect in golf en die vervelende slice

In golf is het voorkomen van een slice een hot topic. Als je een slicer bent zit hier wellicht een stukje van de puzzel om dit op te lossen. Een veel voorkomend probleem bij slicers is dat de swingbaan van buiten naar binnen is. In veel YouTube videos wordt gesproken over een ‘outside in swing’ of ‘coming over-the-top’. Dit wordt deels veroorzaakt door het parallax effect waardoor je onbewust een slice produceert. 

parallax effect golf slice

De slice wordt ten dele veroorzaakt doordat het ’target’ waarop je richt voor rechtshandige spelers meer links lijkt te liggen ten opzichte van het uitlijnen achter de bal. In je swing compenseer je daardoor onbewust meer naar links, omdat het lijkt dat je anders rechts van je ’target’ gaat slaan. Hoe meer je naar links gaat compenseren, des te groter de kans dat je clubblad open staat ten opzichte van je swingpath bij impact en hiermee ontstaat een slice.

parallax effect golf

Ervaar het zelf op de driving range

Met deze oefening kun je zelf het parallax effect op de drivingrange ervaren. Hiervoor heb je een twee of drie toursticks nodig. Leg eerst een golfbal op de afslagmat en ga achter de bal staan. Kies een doel uit op de driving range (ergens tussen 100-150 meter). Prik vervolgens een tourstick in de grond op ca. 2-3 meter van de bal op de lijn van je golfbal en het gekozen doel. Leg vervolgens een tourstick op de mat parallel aan ‘target-line’. Ga achter de bal staan en kijk naar het gekozen doel. De golfbal, tourstick en doel liggen nu op een lijn. 


Neem dan je setup en kijk vervolgens vanuit de setup over de tourstick en je zult zien dat je doel nu naar links is geschoven. Ga terug achter de bal staan en zie het verschil. Deze visuele illusie – het parallax effect –  wordt veroorzaakt doordat je bij het adresseren naast de bal staat in plaats van er achter. Dit effect zorgt er voor dat rechtshandige speler meer naar links gaan compenseren. Maar hoe meer je naar links zwaait, hoe groter de kans dat het slagvlak bij de impact open staat ten opzichte van je swingpath, wat een slice tot gevolg heeft.


Kies een tussendoel

De beste manier om parallax effect tegen te gaan, is door een tussendoel te gebruiken. Kies vlak achter de bal een plek op je ’target line’. Wanneer je de bal gaat adresseren, plaatst je eerst het clubblad haaks op de ‘ target line’ en ga zelf parallel aan deze lijn staan. Vertrouw op je tussendoel en probeer de bal rechts van het tussendoel te laten starten. Je slaat nu van binnenuit met het slagvlak dat bij impact sluit voor een draw. Inderdaad een draw!


Zie onderstaande video van Mike Malaska van Malaska Golf voor meer uitleg over het parallax effect en het voorkomen van een slice. Of de ander video van Matt Fryer over hoe je moet oplijnen.

Kijk in onderstaande webshops als je op zoek bent naar toursticks

TIP Dit parallax effect is ook aanwezig bij het putten. Lees dit artikel voor tips bij het putten.