Golf tee: hoe hoog moet je opteeën?

Inhoudsopgave

Picture of hilbert

hilbert

de bloggende golfer

share
tweet
mail
app
pin

Elke golfer heeft een golf tee nodig

In het kort: een golf tee zorgt er voor dat de golfbal iets hoger van de grasmat komt te liggen waardoor je deze beter én makkelijker kunt raken.

 

Golf tees zijn er in verschillende soorten, maten, materialen, kleuren en vormen. De meeste tees zijn echter van hout of plastic gemaakt. Daarnaast zijn ook tees die speciaal gemaakt voor in de winter als de grond bevroren is en je de tee moeilijker in de grond kan steken.

Welke golf tee soorten zijn er?

In totaal zijn er grofweg 4 soorten te onderscheiden. De ‘standaard’ tee meestal van hout of kunststof, Lignum tees, graduated / castle tees en winter tees.

Standaard golf tee

De standaard tee heeft een lengte van 5,4 cm. In de begindagen van golf werden deze gemaakt van hout maar tegenwoordig zie je steeds meer plastic tees en gelukkig ook steeds meer biologisch afbreekbare tees.

 

Het behoeft geen uitleg dat plastic tees niet milieuvriendelijk zijn. Maar plastic tees kunnen ook de de kooien van de green- en fairwaymaaiers beschadigen.  

 

De standaard tee met een lengte van 54 mm is bedoeld voor je ijzers. Voor het afslaan met een driver zijn langere lengtes beschikbaar tot ca. 83 mm.

standaard tee hout

TIP De standaard tees van 54 mm zijn te kort voor een driver om hoog genoeg op te kunnen teeën. Wanneer je ervoor zorgt dat je minimaal tee-lengtes in je tas hebt zitten (bijvoorbeeld 54 mm en 83 mm), dan ben je altijd voorbereid. 

Graduated- of castle tee

De graduated- of castle tees zijn tees met een verdikking, die er uitziet als een kasteel toren. Die verdikking zorgt er voor dat je een constante tee hoogte hebt. 

 

Ze zijn vervaardigd van plastic en hebben daardoor een langere levensduur ten opzichte van de standaard houten tee. 

 

Het nadeel van deze tee is dat je meerdere formaten nodig hebt: een lange voor de driver, een iets kortere voor je woods en nog kortere voor je ijzers. 

graduated castle tee

Winter tee

In de winter mag je geen gewone tees gebruiken en ben je verplicht om een speciale winter tees gebruiken. Dit geldt niet alleen bij het afslaan, maar moet ook door de baan heen. Behalve bij het putten natuurlijk. 

 

Maar waarom is dat? Dat is voor het behoudt van de golfbaan. Wanneer de temparatuur onder de 7º celcius komt stopt het gras met groeien. Als je de hele winter doorspeelt zullen alle geslagen divots en teruggelegde plaggen niet meer herstellen of aangroeien. Door gebruik te maken van een winter tee voorkom je onnodige schade in de wintermaanden en ligt de baan er in het voorjaar weer perfect bij. Hetzelfde geldt voor het herstellen van je pitchmarks. Zorg er daarom ook altijd voor dat je een pitchfork bij je draagt!

golf winter tee

Wat is de juiste tee hoogte?

Tee hoogte drivers, woods en hybrides

Uit meerdere studies is gebleken dat de beste hoogte om de bal af te slaan bij gebruik van een driver gelijk is aan de kroon (of bovenkant) van de driver. Met andere woorden, de onderkant van de golfbal moet gelijk zijn met de bovenkant van de driver. Door de golfbal zo hoog op te teeën maximaliseer je de afstand. Je kunt uiteraard iets lager opteeën maar zorg er minimaal voor de helft van de golfbal over de bovenkant van de driver kan gluren.

 

Naarmate de clublengte korter wordt, verlaag je ook de hoogte van de golfbal op de tee. Laat voor een 3-wood ongeveer de helft tot een derde van de bal boven de kroon van de club. Voor andere fairwaywoods en hybrides laat je ongeveer een derde tot een kwart van de bal boven de kroon uitsteken.

 

Tee hoogte ijzers een wedges

Als je afslaat met een ijzer, zal er minder van de tee boven de grond zijn. Voor lange- tot middellange ijzers (2-, 3-, 4-, 5-ijzers), wordt aanbevolen dat maximaal 10 mm van het tee boven de grond blijft.

 

Voor de kortere middenijzers en korte ijzers (6-, 7-, 8-, 9-ijzers en PW), druk je de tee helemaal in de grond zodat alleen de kop boven de grond is.

optie hoogte