Nieuwe golfregels 2019

Inhoudsopgave

Picture of hilbert

hilbert

de bloggende golfer

share
tweet
mail
app
pin

Aanpassing golfregels 2019

Op 1 januari 2019 zijn een aantal golfregels gewijzigd. Om golf toegankelijker te maken en omdat sommige regels lastig te interpreteren waren zijn een aantal regels aangepast. 

De vlag mag in de hole blijven

De vlag mag voortaan in de hole blijven staan. De twee strafslagen voor het raken van de vlaggenstok bij het putten vanaf de green komt daarmee te vervallen.

Maximaal 3 minuten naar de bal zoeken

Om het speeltempo te versnellen is het zoeken naar een bal verkort van vijf naar drie minuten.

Droppen vanaf kniehoogte

Er moet voortaan gedropt worden vanaf kniehoogte. Het droppen vanaf schouderhoogte met gestrekte arm resulteerde er vaak in dat de bal te ver wegrolde of stuiterde. 

Local rule bij out of bounce of verloren bal

Dit betreft een local rule. Wanneer een bal out of bounce ligt of wanneer deze verloren is, moet de slag opnieuw gespeeld worden vanaf de plaats waar de laatste slag is gedaan. Om te voorkomen dat daar veel tijd mee verloren gaat kan er een local rule ingesteld worden dat je een bal mag droppen op de plaats waar de bal out of bounce is gegaan of verloren is. Wanneer je deze lokale regel toepast kost dat twee strafslagen.

Waterhindernissen worden penalty areas

De naam waterhindernis is gewijzigd in penalty area. Penalty area’s bestaan voortaan niet meer alleen uit water, maar kunnen ook gebieden zoals woestijn, jungle, moeras, ijs, rotsen en etc. zijn. Deze gebieden kunnen nog steeds gemarkeerd worden met rode of gele paaltjes waardoor de mogelijkheid ontstaat om in een penalty area een drop te nemen met bijtelling van een strafslag.

Grond aanraken in penalty areas

Je wordt niet meer bestraft voor het aanraken van losse natuurlijke voorwerpen in de penalty areas. Ook het aanraken van grond (grounden) of water zal geen strafslagen meer opleveren.

Eenvoudiger uit de bunker

Het spelen vanuit de bunker wordt makkelijker. Losse voorwerpen in de bunker mogen nu worden aangeraakt met de hand of club. Grounden in de buurt van de bal is nog steeds niet toegestaan. Wanneer de bal bij het weghalen van losse natuurlijke voorwerpen wordt geraakt, geldt een strafslag.


Vanaf nu kun je ook een bal die in de bunker ligt onspeelbaar verklaren en buiten de bunker verder spelen. Hierbij mag je de bunker in een rechte lijn naar achteren ontwijken. De bal mag dan met bijtelling van twee strafslagen buiten de bunker gespeeld worden.

Geen straf voor per ongeluk bewegen van de bal

Wanneer je zelf per ongeluk je eigen bal beweegt bij het zoeken of op de green, dan geldt daar geen straf meer voor.

Geen meldingsplicht voor identificeren van de bal

De meldingsplicht aan je tegenstander of medespeler wanneer je de bal op wil pakken om deze te identificeren en controleren is komen te vervallen.

Veelgestelde vragen (FAQs)

Eens in de vier jaar passen de R&A en USGA golfregels aan. Het doel hiervan is om de regels begrijpelijker te maken en om ze eenvoudiger toe te kunnen passen om zo het spelverloop te bevorderen en te versnellen.

Het golfregelexamen kan geoefend via de website GOLF.NL én de app GOLF.NL (zie tab Training).

Het golfregelexamen is een schriftelijk examen met multiple choice vragen. In totaal bestaat het examen uit 30 vragen: 10 etiquettevragen, 19 regelvragen en 1 Stablefordvraag. Voor het maken van het examen heb je 60 minuten de tijd. Wanneer je 23 vragen van de 30 goed hebt beantwoord ben je geslaagd.

Eens in de vier jaar passen de R&A en USGA golfregels aan.