Hoe kies je een goede putter?

Inhoudsopgave

Picture of hilbert

hilbert

de bloggende golfer

share
tweet
mail
app
pin

Putter

De putter is de meest gebruikte club en mag niet ontbreken in je golftas. Het is ook de club die het langste meegaat en is minder afhankelijk van hoe jij je als golfer ontwikkelt. Meteen investeren in een goede putter is dus niet onverstandig. Putters zijn grofweg in te delen in twee types: blade- en mallet putters.

Blade vs. mallet

Blade putter

Een blade putter is qua ontwerp eenvoudiger in vergelijking met een mallet en geeft een beter gevoel voor de positie van je clubhoofd. Daarentegen is een blade minder stabiel. Bij een blade is het belangrijkers dat je de bal goed raakt. Maar dat kun je trainen. 

Scotty Cameron putter

Mallet putter

De grotere mallet putter geeft meer stabiliteit en vergevingsgezindheid. Het oplijnen wordt door sommige golfers ook als makkelijker ervaren.

evnroll mallet putter

Neem eens een kijkje in onderstaande webshops voor het aanbod wat zij hebben in putters.

Gewichtsverdeling 

Met name de gewichtsverdeling van de putter is erg belangrijk en moet passen bij jouw putt-beweging. Hieronder staan de twee meest voorkomende gewichtsverdelingen:

Face balanced

Een Face Balanced putter is met name geschikt voor een golfer met een rechte putt-beweging. Het gewicht zit gelijkmatig verdeeld (face balanced) waardoor de putter minder de neiging heeft om open of dicht te draaien tijdens het putten. De as van de shaft en het zwaartepunt van je putter met elkaar zijn met elkaar in balans. 

Toe hang

Als je putt beweging meer in een boog gaat is een een putter met toe hang het meest geschikt. Door het extra gewicht in de teen opent het clubblad makkelijker in je achterzwaai en sluit het sneller tijdens als je naar voren gaat. Dit zorgt ervoor dat de impact het clubblad beter is uitgelijnd en je bal beter raakt.

Zie ook onderstaande video van TaylorMade met Chris Trott waarin dit wordt uitgelegd: