shaft-flex golfclub

Alles wat je moet weten over de shaft-flex van een golfclub

Inhoudsopgave

Shaft-flex uitgelegd

 

De shaft-flex van een golfclub is een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste club voor je swing. Er zijn verschillende soorten shaft-flex die geschikt zijn voor verschillende soorten golfers. Bij het kiezen van een club is het belangrijk om rekening te houden met je swingsnelheid, kracht, swingtype en gewenste balvlucht en nauwkeurigheid van je slagen.

 

Wat is shaft-flex?
Shaft-flex verwijst naar de buigzaamheid van de shaft van een golfclub. De mate van flexibiliteit beïnvloedt hoeveel de shaft buigt tijdens de swing en de kracht waarmee de club de bal raakt. Er zijn vijf niveaus van shaft-flex: extra stijf (X), stijf (S), regular (R), senior (A) en dames (L). Hoe hoger de flexibiliteit, hoe meer de shaft buigt.

 

Soorten shaft-flex
Er zijn verschillende soorten shaft-flex, elk ontworpen voor een bepaald type golfer. Extra stijve (X) flex is voor zeer sterke spelers met een hoge swingsnelheid. Stijve (S) flex is voor spelers met een snelle swingsnelheid en een sterke swing. Regular (R) flex is voor de meeste golfers, van beginners tot gevorderden, met een gemiddelde swingsnelheid. Senior (A) flex is voor oudere spelers met een langzamere swingsnelheid. Dames (L) flex is voor vrouwelijke golfers met een lage swingsnelheid.

 

Waar op te letten bij het kiezen van een shaft-flex?
Bij het kiezen van een golfclub is het belangrijk om rekening te houden met je swingsnelheid en kracht. Een speler met een hoge swingsnelheid heeft meer baat bij een stijvere flex, terwijl een speler met een lagere swingsnelheid beter af is met een meer flexibele shaft. Daarnaast moet je ook rekening houden met je swingtype en de gewenste balvlucht en nauwkeurigheid van je slagen.

Swingtype en balvlucht

Het swingtype en de gewenste balvlucht zijn belangrijke factoren bij het kiezen van de juiste shaft-flex voor je golfclub. Het swingtype verwijst naar de manier waarop je de golfclub zwaait tijdens de swing, terwijl de balvlucht verwijst naar de hoogte en afstand die de bal aflegt na de slag.

 

Bij een swingtype waarbij de club vroeg buigt (een zogenaamde “early release”), is een flexibele shaft meestal beter geschikt, omdat deze meer zal buigen bij impact en de bal dus hoger zal lanceren. Dit kan voordelig zijn als je op zoek bent naar meer hoogte en afstand op je slagen.

 

Als je daarentegen een swingtype hebt waarbij de club laat buigt (een zogenaamde “late release”), dan is een stijvere shaft meestal meer geschikt. Dit komt omdat een stijvere shaft minder buigt bij impact, waardoor de bal een lagere vlucht krijgt en meer nauwkeurigheid en controle mogelijk is.

 

Wat betreft de gewenste balvlucht, kan een flexibele shaft helpen om meer hoogte te genereren en de bal verder te laten vliegen, terwijl een stijvere shaft juist kan helpen om een lagere vlucht en meer controle te krijgen over de bal.

 

Kortom, het is belangrijk om rekening te houden met je swingtype en gewenste balvlucht bij het kiezen van de juiste shaft-flex voor je golfclub. Een flexibele shaft kan helpen bij een early release swingtype en een hogere balvlucht, terwijl een stijvere shaft meer geschikt is voor een late release swingtype en een lagere balvlucht.

Verschil tussen stalen- en graphite shafts

Het belangrijkste verschil tussen een graphite en stalen shaft bij golf is het materiaal waaruit de shaft is gemaakt en het gewicht.

Een stalen shaft is gemaakt van staal en is over het algemeen zwaarder dan een graphite shaft. Stalen shafts kunnen variëren van ongeveer 90 tot 130 gram, afhankelijk van de flexibiliteit en lengte. Stalen shafts hebben over het algemeen een lagere traagheidsmoment, wat betekent dat ze minder flexibel zijn en minder snel buigen tijdens de swing. Dit kan resulteren in meer nauwkeurigheid en controle, vooral voor ervaren golfers die op zoek zijn naar consistentie.

 

Aan de andere kant is een graphite shaft gemaakt van een composietmateriaal dat lichter is dan staal. Graphite shafts kunnen variëren van ongeveer 50 tot 90 gram, afhankelijk van de flexibiliteit en lengte. Graphite shafts hebben over het algemeen een hoger traagheidsmoment, wat betekent dat ze meer buigen tijdens de swing en meer energie opslaan. Dit kan resulteren in een grotere afstand en meer snelheid, vooral voor golfers met een lagere swingsnelheid of minder ervaring.

 

Het gewicht van de shaft is een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste shaft voor jouw golfswing. Over het algemeen geldt dat hoe lichter de shaft, hoe meer swingsnelheid je kunt genereren, maar dit kan ten koste gaan van controle en consistentie. Hoe zwaarder de shaft, hoe meer controle en consistentie je kunt hebben, maar dit kan ten koste gaan van swingsnelheid en afstand.

 

Het is belangrijk om te onthouden dat het kiezen van de juiste shaft afhankelijk is van persoonlijke voorkeur en speelstijl. Het is raadzaam om een professionele clubfitter te raadplegen om de juiste shaft te vinden die past bij jouw swing en spel.

Ontdek de informatieve koopgidsen van bogeygolf.nl

 

Om je te helpen bij het oriënteren en het maken van een weloverwogen keuze vind je op bogeygolf.nl diverse koopgidsen met essentiële informatie, nuttige tips en adviezen. 


Er zijn o.a. koopgidsen beschikbaar voor golfclubs, golftrolleys, golftassen, range finders, golfhorloges, golfschoenen, handschoenen en golfballen. Via onderstaande link heb je het complete overzicht: