De soorten golfclubs in een standaard golfset

soorten golfclubs

Inhoudsopgave

Picture of hilbert

hilbert

de bloggende golfer

share
tweet
mail
app
pin

Waaruit bestaat een golfset?

Er zijn in golf de volgende soorten golfclubs: drivers, woods, hybrides, ijzers, wedges en putters. Ze zijn vanaf de driver (1-wood) tot aan de wedges aflopend in lengte en oplopend in loft. Loft is de hellingshoek waarin het clubblad staat. Deze starten vanaf ca. 8 graden bij de driver en lopen zo op richting de sand wedge met een loft die kan oplopen tot 64 graden. Loft is bepalend de hoogte en de afstand van de balvlucht: hoe hoger de loft, hoe hoger de golfbal, maar daardoor wel minder ver.

 

De driver is de moeilijkste club om onder de knie te krijgen vanwege zijn lengte, maar voor de meeste golfers ook de leukste club om mee te slaan. Hij heet ook niet voor niets ‘the big stick’. Wedges zijn het makkelijkste om mee te slaan vanwege de kortere lengte en omdat je daar bijna nooit een full swing hebt, maar meer op gevoel speelt. Hierdoor kan er minder fout gaan (in principe). En tot slot de putter, deze varieert in lengte en hangt af van je persoonlijke voorkeur. Je mag in totaal maximaal 14 clubs in je tas hebben. Maar als starter kun je al prima uit de voeten met kopen van een halve golfset met ongeveer 8 golfclubs. 

Driver voor de afslag en maximale afstand

De driver is de club waar je het verste mee kan slaan. Afstanden variëren van 150 tot wel 300 meter afhankelijk van je techniek en vaardigheden. Dit komt voornamelijk door de langere shaft die zorgt voor meer snelheid en de grote kop die een maximum volume mag hebben van 460cc.

 

Deze club gebruik je eigenlijk alleen bij het afslaan van nieuwe PAR 4 of 5 hole, omdat je daar de bal van een tee mag slaan en je goed onder de bal kan komen. 

golfset kopen driver

Voor de meeste golfers is dit de club waar ze vaak zo hard mogelijk proberen te slaan om de bal ze ver mogelijk weg te meppen. Helaas eindigt dat, niet alleen bij een beginner, maar ook bij veel golfers in die vervelende slice waarbij de bal mooi vertrekt maar dan ineens een afslag naar rechts neemt. Zoals gezegd is de driver is dan ook de moeilijkste club om onder de knie te krijgen.

Fairway woods voor lange afstand

 

Een fairway wood gebruik je zoals de naam al doet vermoeden op de fairway. Het is eigenlijk een kleinere versie van de driver. Deze zijn er in 3, 5 en 7-wood. Hiermee kun je grote afstanden met de bal afleggen. Omdat deze club ook een langere shaft heeft is deze ook niet heel gemakkelijk om mee te spelen.

golfset kopen wood

Hybrides voor veelzijdigheid

Een hybride club – ook wel rescue clubs genoemd – is een kruising  tussen een wood en een ijzer. Dit is een relatief jonge club die zijn oorsprong vind in 1970, maar pas vanaf het jaar 2000 zijn de hybrids in opkomst gekomen. Tegenwoordig heeft vrijwel iedere golfer minimaal één hybrid in zijn set zitten. Zo niet, dan zou hij/zij dat in iedere geval in overweging moeten nemen. Ze zijn eenvoudiger om mee te spelen vanwege de kortere shaft en vanwege het kleinere clubhoofd kun je hier ook makkelijk uit iets hoger gras spelen. Daarom is een hybride een perfectie aanvulling op je set als je het spelen met de lagere ijzers (2-5) als lastig ervaart.

golfset kopen rescue

IJzers voor verschillende afstanden

IJzers zijn het hart van je set, deze lopen tegenwoordig bij de meeste sets van 3/4 t/m 9. Waarbij naarmate het nummer omhoog gaat ook de loft stijgt. De lofts lopen op van ca. 20 graden tot 40 graden. Elk merk maakt daarin een eigen keuze. Naarmate het ijzer nummer hoger is, neemt ook de loft toe: de bal gaat steeds hoger er vliegt minder ver. Met de ijzers is het met name voor de approach van belang dat je de afstanden van je ijzers weet. 

golfset kopen ijzer

Wedges voor precisie

Wedges zijn misschien wel de meest onderschatte clubs die de minste aandacht krijgt bij de aanschaf van een set. Met een pitching wedge en sandwegde heb je alle problematische situaties en korte afstanden wel afgedekt …, fout! Meer wedges in je tas kunnen je korte spel enorm verbeteren en je scores verlagen. Er zijn niet voor niets zoveel opties en keuzes binnen wedges. Deze lopen op in loft van pitching wedge (44-48), gap of approach wedge (50 -52), sand wedge (54-56) naar lob wedge (58-64). 

Cleveland CBX2 wedge

TIP Lees ook eens het artikel ‘De wedge verdiend meer aandacht’ voor meer informatie over de aanschaf van een wedge. Daarnaast is er ook een apart artikel gewijd aan Vokey wedges van Titliest die bekend staan als de Rolls Royce onder de wedges.

 

Bob Vokey
Bob Vokey is een prominente naam in de golfwereld. Als meester-clubontwerper, vooral bekend voor zijn langdurige samenwerking met Titleist, heeft Vokey enkele van de meest iconische wedges in de sport ontworpen. Zijn wedges, gewaardeerd om precisie en aanpasbaarheid, hebben bijgedragen aan het succes van veel professionele golfers. Vokey integreert innovatieve technologieën in zijn ontwerpen en blijft een invloedrijke figuur in de golfuitrustingsindustrie.

Putter voor het fijne weer op de green

De putter is de meest gebruikte golfclub en mag niet ontbreken in je golftas. Het is ook de club die het langste meegaat en is minder afhankelijk van hoe jij je als golfer ontwikkelt. Meteen investeren in een goede putten is daarom verstandig. Putters zijn in te delen in twee types: blade putters en mallet putters.

 

Blade putter
Een blade putter is qua ontwerp eenvoudiger in vergelijking met een mallet en geeft een beter gevoel voor de positie van je clubhoofd. Daarentegen is een blade minder stabiel. Bij een blade is het belangrijkers dat je de bal goed raakt. Maar dat kun je trainen. 

Scotty Cameron putter

Mallet putter
De grotere mallet putter geeft meer stabiliteit en vergevingsgezindheid. Het oplijnen wordt door sommige golfers ook aan makkelijker ervaren.

 

evnroll mallet putter

TIP Lees ook eens het artikel ‘‘Hoe kies je een goede putter‘ voor meer informatie over de aanschaf van een putter.


Daarnaast is er ook een artikel gewijd aan de Scotty Cameron putters.

 

Scotty Cameron
Scotty Cameron is één van de meest erkende en gerespecteerde namen in de golfwereld als het gaat om putters. Zijn putters zijn niet alleen populair onder professionals, maar ook onder amateurs en golfers van alle niveaus.

Samenstelling golfset

Golfset voor beginner

Voor een beginnende golfer is de juiste samenstelling van een golfset essentieel om een solide basis te leggen voor hun spel. Een basisset voor beginners omvat meestal een driver of fairway wood, hybride, ijzers (van 7 tot 9), pitching wedge, sand wedge en een putter. Beginners zouden moeten streven naar vergevingsgezinde clubs met een brede ‘sweet spot’, zodat ze meer consistentie kunnen bereiken in hun slagen. Daarnaast kan het handig zijn om te investeren in een lichtgewicht draagtas voor gemakkelijk transport op de golfbaan.

 

Golfset voor gevorderde

Voor de gevorderde golfer verschuift de focus naar meer gespecialiseerde clubs die aansluiten bij hun individuele speelstijl en behoeften. Een gevorderde set kan bijvoorbeeld een driver met aanpasbare instellingen, meerdere fairway woods, een reeks ijzers, inclusief specifieke wedges zoals de sand wedge en lob wedge en een premium bevatten. 

Beginners golfset – 8 golfclubs Gevorderde golfset – 14 golfclubs
Fairway wood Driver
Hybride Fairway wood 3 of 5
IJzer 7 / 8 / 9 Hybride 3 of 5
Pitching wedge IJzers 5 / 6 / 7 / 8 / 9
Sand wedge Pitching wedge
Putter Gap wedge
  Sand wegde
  Lob wedge
  Putter