Regel 19: onspeelbare bal

Inhoudsopgave

share
tweet
mail
app
pin

Onspeelbare bal: je ligging ontwijken

Je bent ongetwijfeld wel eens in de situatie terecht gekomen dat je bal tussen de struiken of in de bosjes ligt. Een plek van waar je onmogelijk verder kan spelen, maar toch maar proberen en hopen op een lucky shot … Dat is eigenlijk helemaal niet nodig, want voor dit soort situaties is regel 19: onspeelbare bal bedoeld!

Regel 19 van de golfregels beschrijft de verschillende opties voor een onspeelbare bal. Deze regel is bedoeld om een moeilijke situatie te ontwijken. Deze regel geldt overal op de golfbaan, behalve in een hindernis. Hindernissen zijn te herkennen aan de gele en rode paaltjes.


Jij kunt dus als speler – en alleen jij –  altijd en bijna overal besluiten dat jouw golfbal onbespeelbaar is. Een bal onbespeelbaar verklaren kost je één strafslag. Maar kan soms wel een hele verstandige optie zijn!

Drie opties bij het onspeelbaar verklaren van een bal

Optie 1: slag en afstand

Je gaat terug naar de plaats waar je het laatst hebt geslagen en dropt de bal binnen één clublengte van waar je speelde, maar niet dichter bij de hole.

Optie 2: recht naar achteren ontwijken

Je dropt de bal – binnen één stoklengte – op de denkbeeldige lijn van de hole en de plek je bal lag, maar niet dichter bij de hole.

Optie 3: zijwaards ontwijken

Je mag de bal zijwaards binnen twee stoklengtes droppen vanaf de plek waar de bal lag, maar niet dichter bij de hole. Het gekozen referentiepunt moet wel gemarkeerd te worden, bijvoorbeeld met een marker of golftee.

Onspeelbare bal in de baan

Opties voor een onspeelbare bal in een bunker

Voor het onbespeelbaar verklaren van een bal in een bunker gelden min of meer dezelfde regels, maar zijn toch net even anders:

Optie 1: slag en afstand

Geen afwijking ten opzichte van de geldende regel: 1 strafslag

Optie 2: recht naar achteren ontwijken – in de bunker

Geen afwijking ten opzichte van de geldende regel: 1 strafslag

 

Optie 3: zijwaards ontwijken

Hier geldt dat je in de bunker moet blijven: 1 strafslag
Optie 4: recht naar achteren ontwijken – buiten de bunker


Wanneer je in een rechte lijn naar achteren gaat en buiten de bunker wil droppen kost dat twee strafslagen.

onspeelbare bal - bunker
Onspeelbare bal in een bunker