Golfset kopen: Welke golfclubs heb je nodig?

Inhoudsopgave

Picture of hilbert

hilbert

de bloggende golfer

share
tweet
mail
app
pin

Golfset samenstellen: welke golfclubs heb je nodig?

Je bent je waarschijnlijk aan het oriënteren voor het kopen van een golfset en bent op zoek naar informatie over welke golfclubs je nodig hebt. Zo ja, lees dan snel verder en om meer te weten te komen over de verschillende soorten golfclubs.

 

Er zijn in golf inmiddels vier soorten golfclubs te onderscheiden: woods, hybrides, ijzers en putters. Ze zijn vanaf de driver (1-wood) tot aan de wedges aflopend in lengte en oplopend in loft. Loft is de hellingshoek waarin het clubblad staat. Deze starten vanaf ca. 8 graden bij de driver en lopen zo op richting de sand wedge met een loft die kan oplopen tot 64 graden. Loft is bepalend de hoogte en de afstand van de balvlucht: hoe hoger de loft, hoe hoger de golfbal, maar daardoor wel minder ver.

 

De driver is de moeilijkste club om onder de knie te krijgen vanwege zijn lengte, maar voor de meeste golfers ook de leukste club om mee te slaan. Hij heet ook niet voor niets ‘the big stick’. Wedges zijn het makkelijkste om mee te slaan vanwege de kortere lengte en omdat je daar bijna nooit een full swing hebt, maar meer op gevoel speelt. Hierdoor kan er minder fout gaan (in principe). En tot slot de putter, deze varieert in lengte en hangt af van je persoonlijke voorkeur. Je mag in totaal maximaal 14 clubs in je tas hebben. Maar als starter kun je al prima uit de voeten met kopen van een halve golfset met ongeveer 8 golfclubs. 

Driver

De driver is de club waar je het verste mee kan slaan. Afstanden variëren van 150 tot wel 300 meter afhankelijk van je techniek en vaardigheden. Dit komt voornamelijk door de langere shaft die zorgt voor meer snelheid en de grote kop die een maximum volume mag hebben van 460cc.

 

Deze club gebruik je eigenlijk alleen bij het afslaan van nieuwe PAR 4 of 5 hole, omdat je daar de bal van een tee mag slaan en je goed onder de bal kan komen. 

golfset kopen driver

Voor de meeste golfers is dit de club waar ze vaak zo hard mogelijk proberen te slaan om de bal ze ver mogelijk weg te meppen. Helaas eindigt dat, niet alleen bij een beginner, maar ook bij veel golfers in die vervelende slice waarbij de bal mooi vertrekt maar dan ineens een afslag naar rechts neemt. Zoals gezegd is de driver is dan ook de moeilijkste club om onder de knie te krijgen.

Fairway wood

Een fairway wood gebruik je zoals de naam al doet vermoeden op de fairway. Het is eigenlijk een kleinere versie van de driver. Deze zijn er in 3, 5 en 7-wood. Hiermee kun je grote afstanden met de bal afleggen. Omdat deze club ook een langere shaft heeft is deze ook niet heel gemakkelijk om mee te spelen.

golfset kopen wood

Hybride

Een hybride club – ook wel rescue clubs genoemd – is een kruising  tussen een wood en een ijzer. Dit is een relatief jonge club die zijn oorsprong vind in 1970, maar pas vanaf het jaar 2000 zijn de hybrids in opkomst gekomen. Tegenwoordig heeft vrijwel iedere golfer minimaal één hybrid in zijn set zitten. Zo niet, dan zou hij/zij dat in iedere geval in overweging moeten nemen. Ze zijn eenvoudiger om mee te spelen vanwege de kortere shaft en vanwege het kleinere clubhoofd kun je hier ook makkelijk uit iets hoger gras spelen. Daarom is een hybride een perfectie aanvulling op je set als je het spelen met de lagere ijzers (2-5) als lastig ervaart.

golfset kopen rescue

IJzers

IJzers zijn het hart van je set, deze lopen tegenwoordig bij de meeste sets van 3/4 t/m 9. Waarbij naarmate het nummer omhoog gaat ook de loft stijgt. De lofts lopen op van ca. 20 graden tot 40 graden. Elk merk maakt daarin een eigen keuze. Naarmate het ijzer nummer hoger is, neemt ook de loft toe: de bal gaat steeds hoger er vliegt minder ver. Met de ijzers is het met name voor de approach van belang dat je de afstanden van je ijzers weet. 

golfset kopen ijzer
golftas kopen Calloway X standbat

TIP Als je een nieuwe golfset hebt aangeschaft heb je wellicht ook een (nieuwe) golftas nodig. Om je keuze voor het type golftas makkelijker te maken en om alle voor- en nadelen op een rijtje te zien, lees dan dit artikel met koopadvies voor een golftas.

Wedge

Wedges zijn misschien wel de meest onderschatte clubs die de minste aandacht krijgt bij de aanschaf van een set. Met een pitching wedge en sandwegde heb je alle problematische situaties en korte afstanden wel afgedekt …, fout! Meer wedges in je tas kunnen je korte spel enorm verbeteren en je scores verlagen. Er zijn niet voor niets zoveel opties en keuzes binnen wedges. Deze lopen op in loft van pitching wedge (44-48), gap of approach wedge (50 -52), sand wedge (54-56) naar lob wedge (58-64). 

Cleveland CBX2 wedge

Binnen de wedges zijn er twee stromingen te ontdekken: een 3-wedges setup of een 4 wedge setup met een oplopende loft interval van 6 of 4 graden tussen de wedges. 

TIP Lees ook eens het artikel ‘De wedge verdiend meer aandacht‘ over het wedges en waarom deze golfclubs belangrijk zijn.

Putter

De putter is de meest gebruikte club en mag niet ontbreken in je golftas. Het is ook de club die het langste meegaat en is minder afhankelijk van hoe jij je als golfer ontwikkelt. Meteen investeren in een goede putter is niet onverstandig. Putters zijn grofweg in te delen in twee types: blade- en mallet putters.

Blade putter
Een blade putter is qua ontwerp eenvoudiger in vergelijking met een mallet en geeft een beter gevoel voor de positie van je clubhoofd. Daarentegen is een blade minder stabiel. Bij een blade is het belangrijkers dat je de bal goed raakt. Maar dat kun je trainen. 

Scotty Cameron putter

Mallet putter
De grotere mallet putter geeft meer stabiliteit en vergevingsgezindheid. Het oplijnen wordt door sommige golfers ook aan makkelijker ervaren.

 

evnroll mallet putter

TIP Lees ook eens het artikel ‘‘Hoe kies je een goede putter‘ voor meer informatie over de aanschaf van een putter.

golftrolley kopen Black Diamond Trillium 3-wiel trolley

TIP Als je ook een nieuwe golftas hebt aangeschaft heb je wellicht ook een (nieuwe) golftrolley nodig. Om je keuze voor het type golftrolley makkelijker te maken en om alle voor- en nadelen op een rijtje te zien, lees dan dit artikel met koopadvies voor een golftrolley.

Welke golfset kun je het beste kopen?

Als starter in golf hoef je niet meteen heel diep in de buidel te tasten door het kopen een volledige golfset. Met ca. 8 clubs kun je als aardig uit de voeten. Als je beter in golf wordt wil je al vrij snel naar een volledige set van 14 golfclubs. Hieronder twee voorbeelden hoe je je set kan samenstellen. Veel plezier met het uitzoeken, kopen en spelen met je nieuwe golfset.

Beginners golfset Gevorderde golfset
Driver of Fairway wood Driver
Hybride Fairway wood 3 of 5
IJzer 7 / 8 / 9 Hybride 3 / 5
Pitching wedge IJzers 5 / 6 / 7 / 8 / 9
Sand wedge Pitching wedge
Putter Gap wedge
  Sand wegde
  Lob wedge
  Putter

Kijk in onderstaande webshops voor het aanbod golfsets:

TIP Als je op je van plan bent een nieuwe golfset te kopen heb je misschien ook wel een golftas nodig. Lees hier alles wat je moet weten over de golftas

Hoe vaak een nieuwe golfset kopen?

Nou dat valt best wel mee en is heel persoonlijk. Een golfset gaat echt wel flink wat jaren mee. Drivers en woods zijn ongeveer elke vijf jaar aan vervanging toe. IJzers kun je tot wel tien jaar mee spelen. Wedges vervang je als deze versleten zijn en hangt af van hoeveel je ze gebruikt. De putter daarentegen kan een leven lang meegaan, daar hoef je alleen maar af en toe de grip te vervangen


De golf industrie en marketing machine

Er wordt al geruime tijd door de merken gesleuteld aan de lofts van de clubblad om de illusie te wekken dat nieuwste clubs meer afstand bieden. Wat voorheen doorging als een ijzer 6 is nu een ijzer 7 geworden. Hierdoor lijkt het alsof je met een nieuwe ijzer 7 veel verder slaat dan met het ijzer welke in je tas zit. De loft’s zijn in de loop der jaren minimaal één tot twee nummers opgeschoven. De marketing machine draait op volle toeren!

Veelgestelde vragen (FAQs)

Een golfset gaat – afhankelijk van de club – 5 tot 10 jaar mee. Vervanging is ook sterk afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Drivers en woods zijn ongeveer elke vijf jaar aan vervanging toe. IJzers kun je tot wel tien jaar mee spelen. Wedges vervang je als deze versleten zijn en hangt af van hoeveel je ze gebruikt. De putter daarentegen kan een leven lang meegaan, daar hoef je alleen maar af en toe de grip te vervangen

De golfclubs van geronemeerde merken zoals Titleist, TaylorMade, Ping, Callaway en Mizuno zijn duurder vanwege de betere kwaliteit en de research & development van deze merken. Daarnaast moeten ook de marketing inspanningen en sponsoring ergens uit betaald worden. Het voordeel van deze merken is dat de golfclubs beter hun waarde behouden.

Een complete golfset bestaat uit maximaal 14 golfclubs. Een gangbare samenstelling is als volgt:

  • Driver

  • Fairway wood 3 

  • Hybride 3 / 5

  • IJzer 5 / 6 / 7 / 8 / 9

  • Wedges PW / GW / SW / LW

  • Putter

De prijs van een halve golfset hang sterk af van de kwaliteit, samenstelling en het merk. De prijs voor een beginners golfset varieert van ca. € 250 tot € 500.