Eerste slagen, beste keuzes: gids voor golfsets voor beginners

Inhoudsopgave

Picture of hilbert

hilbert

de bloggende golfer

share
tweet
mail
app
pin

Waarom een golfset voor beginners?

In de wereld van golf is het kiezen van de juiste golfset voor beginners van cruciaal belang voor een veelbelovende start. Golfsets voor beginners zijn met name ontworpen met het oog op vergevingsgezindheid. Beginners hebben behoefte aan clubs die hun spelniveau ondersteunen en fouten zoals afzwaaiers minimaliseren.

 

Als je wil gaan beginnen met golf of je hebt net je Handicap 54 (GVB) met een ‘geleende set’ gehaald dan komt als snel de wens om met een eigen set te gaan spelen. Gelukkig zijn er betaalbare golfsets voor startende golfers waar je prima meerdere jaren mee uit de voeten kunt.  


In dit artikel worden drie golfsets voor beginners – voor zowel dames als heren – uitgelicht waarmee je prima van start kan gaan. 

De volgende golfsets voor beginners komen aan bod:

 • Wilson ProStaff SGi graphite (boxed set)
 • Wilson Ultra XD  ladies
 • Skymax Ice IX-5 graphite
 • Black Diamond – Eigen merk Jumbo Golf
 • Inesis 100 – Decathlon

Waaruit bestaat een golfset?

Er zijn in golf de volgende soorten golfclubs: drivers, woods, hybrides, ijzers, wedges en putters. Ze zijn vanaf de driver (1-wood) tot aan de wedges aflopend in lengte en oplopend in loft. Loft is de hellingshoek waarin het clubblad staat. Deze starten vanaf ca. 8 graden bij de driver en lopen zo op richting de sand wedge met een loft die kan oplopen tot 64 graden. Loft is bepalend de hoogte en de afstand van de balvlucht: hoe hoger de loft, hoe hoger de golfbal, maar daardoor wel minder ver.

 

De driver is de moeilijkste club om onder de knie te krijgen vanwege zijn lengte, maar voor de meeste golfers ook de leukste club om mee te slaan. Hij heet ook niet voor niets ‘the big stick’. Wedges zijn het makkelijkste om mee te slaan vanwege de kortere lengte en omdat je daar bijna nooit een full swing hebt, maar meer op gevoel speelt. Hierdoor kan er minder fout gaan (in principe). En tot slot de putter, deze varieert in lengte en hangt af van je persoonlijke voorkeur. Je mag in totaal maximaal 14 clubs in je tas hebben. Maar als starter kun je al prima uit de voeten met kopen van een halve golfset met ongeveer 8 golfclubs. 

Welke golfset heb je nodig als beginner?

Als startende golfer heb je niet meteen alle golfclubs nodig. Maar wat zijn goede golfclubs voor beginners?

 

Met 8 golfclubs kun je als aardig uit de voeten. Als basis heb je genoeg aan een fairway wood, hybride, enkele ijzers (7, 8 en 9), pitchig wedge, sand wedge en een putter.

 

Als je beter in golf wordt wil je al vrij snel naar een volledige set van 14 golfclubs. Hieronder twee voorbeelden hoe je je golfset kan samenstellen. 

Beginners golfset – 8 golfclubs Gevorderde golfset – 14 golfclubs
Fairway wood Driver
Hybride Fairway wood 3 of 5
IJzer 7 / 8 / 9 Hybride 3 of 5
Pitching wedge IJzers 5 / 6 / 7 / 8 / 9
Sand wedge Pitching wedge
Putter Gap wedge
  Sand wegde
  Lob wedge
  Putter

 

Wat kost een beginners golfset?

De kosten voor een beginners golfset variëren, maar het is belangrijk om een set te kiezen die past bij je budget en speelstijl. Een goede start is vaak een set uit de gemiddelde prijsklasse, waarmee je voldoende kwaliteit en duurzaamheid krijgt zonder heel veel te moeten investeren in een golfset. Vergeet niet dat investeren in golfuitrusting een langetermijnbeslissing is, en het is de moeite waard om te investeren in kwaliteit die je spel ten goede komt.

 

 1. Budgetvriendelijk:

  • Prijsklasse: €150 – €300
  • In deze categorie vind je instapmodellen van minder bekende merken of oudere modellen van gerenommeerde merken. Deze sets zijn geschikt voor beginners die niet te veel willen investeren in hun eerste uitrusting.
 2. Gemiddelde prijsklasse:

  • Prijsklasse: €300 – €700
  • Hier vind je kwalitatief betere sets van gerenommeerde merken. Deze sets bieden een goede balans tussen prijs en kwaliteit, waardoor ze ideaal zijn voor beginners die een duurzame uitrusting willen zonder de bank te breken.
 3. Premium categorie:

  • Prijsklasse: €700 en hoger
  • Voor golfers die bereid zijn te investeren in de nieuwste technologie en materialen, biedt de premium categorie golfsets van topmerken. Deze sets zijn vaak ontworpen voor de iets meer gevorderde spelers, maar bieden voldoende vergevingsgezindheid voor ambitieuze beginners met een ruimer budget.

Wat is een goed merk golfset?

Als je op het punt staat een golfset aan te schaffen, sta je wellicht voor de cruciale beslissing van het kiezen van het merk. Verschillende merken bieden diverse golfsets met elk hun eigen kenmerken en voordelen. Hier nemen we een kijkje bij enkele gerenommeerde merken die bekend staan om hun kwaliteit en prestaties in de golfwereld.


1. Titleist

Titleist is een van de meest erkende en gerespecteerde merken in de golfindustrie. Ze staan bekend om hun hoogwaardige clubs en golfballen die vaak de voorkeur genieten van professionele golfers. Titleist biedt een breed scala aan golfsets voor verschillende niveaus, van beginners tot gevorderde spelers.

 

2. Callaway

Callaway is een pionier op het gebied van golfapparatuur en staat bekend om innovatieve technologieën die het spel verbeteren. Hun golfsets worden vaak geroemd om hun vergevingsgezindheid en afstand. Callaway biedt diverse modellen, geschikt voor zowel beginners als ervaren golfers.

3. TaylorMade

TaylorMade is synoniem met vooruitgang in golftechnologie. Ze zijn bekend om hun voortdurende streven naar innovatie en leveren golfsets met geavanceerde materialen en ontwerpen. TaylorMade’s diversiteit aan sets maakt het mogelijk om te voldoen aan de behoeften van golfers op alle niveaus.

4. Ping

Ping is al tientallen jaren een vertrouwd merk in de golfwereld en staat bekend om zijn kwalitatieve clubs en baanbrekende ontwerpen. De focus op aanpasbaarheid en consistentie maakt Ping een favoriet onder zowel amateurs als professionals.

5. Mizuno

Mizuno heeft een sterke reputatie opgebouwd op het gebied van golfclubs, met name ijzers. Ze worden vaak geprezen om hun vakmanschap en gevoel. Mizuno’s golfsets bieden een combinatie van precisie en prestatie.

Overwegingen bij de keuze

Bij het kiezen van een merk golfset is het belangrijk om rekening te houden met jouw persoonlijke voorkeuren, speelstijl en budget. Het kan ook nuttig zijn om een professional te raadplegen om de juiste clubs te vinden die aansluiten bij jouw specifieke behoeften.

 

Onthoud dat het beste merk voor jou afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder jouw ervaringsniveau, speelstijl en persoonlijke voorkeuren. Het kan lonend zijn om verschillende merken uit te proberen voordat je een definitieve beslissing neemt. Uiteindelijk draait het om het vinden van een golfset die past bij jouw spel en bijdraagt aan een plezierige golfervaring.

Waar moet je op letten bij een golfset voor beginners?

Bij het selecteren van de juiste golfset spelen verschillende factoren een rol. Denk aan de golfsetconfiguratie, shaftmateriaal, clubhoofdontwerp en vergevingsgezindheid. Een evenwichtige mix hierin is helpt je bij een succesvolle start.

1. Golfsetconfiguratie: de bouwstenen van succes

De ideale setconfiguratie voor beginners omvat een driver, fairway woods, hybride clubs, ijzers, wedges en een putter. Dit biedt de nodige variëteit om verschillende situaties op de baan aan te pakken.


2. Shaftmateriaal: flexibiliteit en gewicht

Let ook op de shaft-flex van je golfclub. Voor beginners is een flexibele shaft van belang. Graphite shafts zijn lichter en flexibeler dan staal. Dit verhoogd je swingsnelheid en vergemakkelijkt een vloeiende swing voor een betere balvlucht. Kies daarom als beginner altijd voor een graphite shaft met een regular of senior flex.


3. Clubhoofdontwerp: vorm volgt functie

Het clubhoofd-ontwerp beïnvloedt rechtstreeks de prestaties. Voor beginners zijn cavity back-ijzers en vergevingsgezinde drivers ideaal. Ze vergroten de sweet spot, verminderen zijspin en maximaliseren de fouttolerantie bij minder perfecte slagen. 


4. Vergevingsgezindheid: maximale ondersteuning

Een vergevingsgezinde golfset minimaliseert de impact van fouten, waardoor je als beginner meer ruimte hebt om te leren en te groeien. Een hogere MOI (moment of inertia) en een grotere sweet spot zijn kenmerken die dit bevorderen.

Wilson ProStaff SGi 14-delige golfset (graphite shaft)

Meest complete ‘boxed set’ met graphite shafts

De 14-delige Wilson ProStaff SGI golfset is van alle ‘boxed sets’ in het segment voor startende en licht gevorderde golfers de meest serieuze optie, zowel in afwerking als in eigenschappen! Dit is heren versie met graphite shafts incl. standbag.


Wilson is al jaren marktleider in het segment complete golfsets voor startende en licht gevorderde golfers. Vele enthousiaste liefhebbers die niet direct een vermogen willen uitgeven aan hun set, hebben met dit soort ‘boxed sets’ de golfsport onder de knie gekregen.

Wilson ProStaff SGi 14-Delige Golfset (graphite shaft)

Set inhoud

 • Driver 10.5°
 • Fairway wood 3 – 15°
 • Hybride Club 5 – 25°
 • IJzers 6,7,8,9 met graphite shaft
 • Pitching wedge en sand wedge met graphite shaft
 • 34 inch ProStaff SGi Blade design putter
 • 3 headcovers
 • Wilson ProStaff SGI zwart / rode standbag

Wilson Ultra XD 13-Delige Ladies Golfset

Perfecte starterset voor dames

In het starterssegment is Wilson ook voor dames al jaren marktleider. Terecht want deze complete, vergevingsgezinde Wilson Ultra XD dames golfset is écht een aanrader! Beschikt over alle eigenschappen om voordelig en snel te leren golfen.


Wilson is niet alleen al jaren een klinkende naam in de tennissport maar ook in de golfsport is dit A-merk al lang marktleider met haar starters sets. Met deze sinds 2020 verkrijgbare Ultra XD Ladies sets (technisch gelijk aan de X31 sets) zijn alle eigenschappen geïntegreerd om voordelig kennis te maken met golfsport en snel de belangrijkst vaardigheden onder de knie te krijgen. In dit segment is deze kwaliteit en afwerking van deze Wilson Ultra XD dames golfset bijzonder fraai. De golftas is t.o.v. de eerdere X31 sets een stuk mooier afgewerkt. Al met al heel veel golfset voor zijn prijs. Absoluut dé ideale golfset voor starters of incidentele golfers.

Wilson Ultra XD 13-Delige Ladies Golfset

Set inhoud

Deze 13-delige damessets bestaan uit 9 golfclubs, 3 headcovers en een golftas:

 • Driver, Titanium, 460cc
 • Fairway wood 5
 • Hybride club 6
 • IJzers 7, 8 en 9
 • Pitching wedge (PW) en Sandwedge (SW)
 • Klassiek design ‘Blade’ putter met steel shaft, 33 inch
 • 3 headcovers voor driver, fairway wood en hybride
 • Lichte cartbag met draagband
 • Bijpassende regenkap

Skymax Ice IX-5 graphite ijzers 5-SW 

Best getest als golfset voor beginners

Deze golfclubs van Skymax zijn zeer vergevingsgezinde irons van uitstekende kwaliteit. Deze set komt bovendien in meerdere online reviews als beste getest naar voren. Het voordeel van vergevingsgezinde ijzers is dat de bal niet altijd even perfect geraakt hoeft te worden. Door het iets grotere clubblad, het extra gewicht onderin het clubblad en de cavity back gaan minder goed geslagen golfballen toch vaker rechtdoor.  

Skymax Ice IX-5 Ijzers 5-SW zijn verkrijgbaar met graphite- en stalen shafts. Voor een beginnende- of startende golfer zijn graphite shaft aan te raden. Stalen shafts geven bij een verkeerd geraakte bal een pijnlijke trilling door in je handen. Bij graphite shaft wordt deze trilling grotendeels opgevangen door de shaft.


Deze ijzerset bestaat uit de ijzer 5 t/m 9 en een pitching wedge en sand wegde. Daarnaast het je nog wel minimaal een putter nodig. En om je set compleet te maken zou je hier ook een hybride aan toe kunnen voegen. 

skymax ice ix-5 ijzers
Skymax ICE IX-5 ijzers
skymax ice ix-5 putter
Skymax ICE IX-5 putter
golftas kopen Calloway X standbat

TIP Als je een nieuwe golfset hebt aangeschaft heb je wellicht ook een (nieuwe) golftas nodig. Om je keuze voor het type golftas makkelijker te maken en om alle voor- en nadelen op een rijtje te zien, lees dan dit artikel met koopadvies voor een golftas.

Black Diamond – Jumbo Golf

Meest complete golfset voor beginners

Jumbo Golf biedt onder haar eigen label Black Diamond meerdere opties als golfset voor beginners. Een halve set met 6 clubs (3-wood, ijzers 5-7-9, sand wedge en putter). Deze set kost ca. € 150,- Voor € 100,- meer het je een set van 10 clubs (driver, 3-wood, hybride 4, ijzers 6-7-8-9, sand wedge en putter). Daarmee heb je als beginnende golfers al een behoorlijk uitgebreid set. Als je budget het toelaat dan is de set van 10 clubs aan te raden. De ervaring leert dat je vrij snel clubs in je tas gaat missen. Golf is ook een mentaal spelletje en als je een halve set hebt, maar denkt een ijzer 8 nodig te hebben en kan kiezen uit een ijzer 7 of 9 dan sla je niet zo heel erg lekker … Dat ligt dan uiteraard aan je beperkte set en niet aan je eigen vaardigheden 😉


Voor de heren is deze set in links- en rechtshandig, in graphite en staal en +1 inch verlengd verkrijgbaar. 

golfset voor beginners - black diamond
golfset voor beginners - black diamond ijzer 7
golftrolley kopen Black Diamond Trillium 3-wiel trolley

TIP Als je ook een nieuwe golftas hebt aangeschaft heb je wellicht ook een (nieuwe) golftrolley nodig. Om je keuze voor het type golftrolley makkelijker te maken en om alle voor- en nadelen op een rijtje te zien, lees dan dit artikel met koopadvies voor een golftrolley.

Inesis 100 – Decathlon

Meest betaalbare golfset voor beginners

Inesis is het eigen label van Decathlon en zij bieden hierin wereldwijd een zeer ruim assortiment. Met een prijs van € 169,99 heb je een zeer betaalbare en complete golfset voor beginners. Aangevuld met een draagtas van nog geen € 50,- heb je voor een relatief lage prijs een mooie set. Deze set is geschikt voor zowel dames als heren en is in twee lengtes verkrijgbaar. Deze set bestaat uit 7 clubs en is zo samengesteld dat er tussen elke club gemiddeld 15 meter tussen de clubs zit. Opvallend bij deze set is de nummering van de ijzers, hier zijn twee ijzers samengevoegd. Het doel hiervan is om het spel voor de beginnende golfer makkelijker te maken. In deze set zijn bewust de ijzer 5 en 3-wood weggelaten en vervangen door een hybride omdat een hybride veel makkelijk speelt dan een ijzer 5 of 3-wood.

 • driver (incl. head cover)
 • hybride
 • 6/7 ijzer (één club)
 • 8/9 ijzer (één club)
 • pitching wedge
 • sand wedge
 • putter
golfset voor beginners - inesis
grip maattabel voor grip golfclub vervangen

TIP Nieuwe golfclubs voor heren zijn bijna altijd voorzien van ‘standard-size’ golfgrips. Het kan zijn dat deze grips te klein zijn voor je handen waardoor je onbedoeld in je grip gaat knijpen. Lees hier hoe je zelf je golfgrips kan vervangen en welk gripmaat voor jou geschikt is.

Hoe vaak een nieuwe golfset kopen?

Nou dat valt best wel mee en is heel persoonlijk. Een golfset gaat echt wel flink wat jaren mee. Drivers en woods zijn ongeveer elke vijf jaar aan vervanging toe. IJzers kun je tot wel tien jaar mee spelen. Wedges vervang je als deze versleten zijn en hangt af van hoeveel je ze gebruikt. De putter daarentegen kan een leven lang meegaan, daar hoef je alleen maar af en toe de grip te vervangen


De golf industrie en marketing machine

Er wordt al geruime tijd door de merken gesleuteld aan de lofts van de clubblad om de illusie te wekken dat nieuwste clubs meer afstand bieden. Wat voorheen doorging als een ijzer 6 is nu een ijzer 7 geworden. Hierdoor lijkt het alsof je met een nieuwe ijzer 7 veel verder slaat dan met het ijzer welke in je tas zit. De loft’s zijn in de loop der jaren minimaal één tot twee nummers opgeschoven. De marketing machine draait op volle toeren!