Wat is een mulligan in golf?

Inhoudsopgave

De mulligan: een niet officiële golfregel

Een Mulligan de golfterm voor een ‘do-over’ slag waarbij je een mislukte slag overdoet en de vorige slag niet meetelt in je score. Het is geen officiële golfregel, maar golf is al moeilijk genoeg en soms kun je wel wat hulp gebruiken.

Het is geen officiële regel in de ‘rules of golf’ maar hij wordt in vriendschappelijke rondes frequent toegepast. Het is dus niet toegestaan bij officiële wedstrijden.

Herkomst van deze term

Er gaan meerdere verhalen de ronde, maar niemand weet zeker waar deze term vandaan komt. Uit de verschillende anekdotes die rondgaan is het aannemelijk dat de term refereert aan een golfer met de achternaam Mulligan. Over wat het excuus was waarom hij een extra slag zonder straf mocht doen zijn de verhalen wisselend.

Canadese golfer David B. Mulligan

In het geval van de Canadese golfer David B. Mulligan was het zo dat hij zenuwachtig was bij de aanvang van zijn ronde en dat hij op de 1e tee en een slechte drive sloeg. Vervolgens kwam hij met de mededeling dat hij het opnieuw zou spelen en noemde het zijn volgende slag een ‘correctie slag’. 

Amerikaanse kleedkamer bediende John A. Mulligan

De tweede anekdote gaat over een kleedkamerbediende – van de Essex Falls Country Club in New Jersey – genaamd John A. Mulligan die was gevraagd om een rondje mee te spelen. Hij wilde een slechte slag overdoen met als excuus dat hij de hele dag aan het werk was geweest, terwijl zijn medespelers de tijd hadden gehad om in te slaan.

Hobbelige weg naar de golfbaan

Dit verhaal gaat over een golfer genaamd Mulligan die op een hobbelige weg naar een golfbaan in Montreal helemaal door elkaar had geschud. Deze rit was zo ruw dat hij op de eerste tee nog helemaal van slag was en een slechte drive sloeg. Zijn medespelers gunden hem om een tweede afslag te nemen.

Tags: golftermen

Pin High, meer dan een golfvakantie