Wat is een provisionele bal

provisionele bal

Inhoudsopgave

Picture of hilbert

hilbert

de bloggende golfer

share
tweet
mail
app
pin

Uitleg provisionele bal

Een provisionele bal in golf is een term die wordt gebruikt om een tijdelijke vervangende bal aan te duiden die wordt geslagen wanneer een speler vermoedt dat zijn oorspronkelijke bal verloren is of buiten de speelbare grenzen van de baan is gegaan. Het slaan van een extra bal is toegestaan volgens de regels van golf en stelt spelers in staat om hun spel ononderbroken voort te zetten. Indien de oorspronkelijke bal niet wordt gevonden, dan wordt de provisionele bal de bal in het spel met bijtelling van één strafslag

 

Het doel hiervan is om de flow van het spel te behouden en onnodige vertragingen te voorkomen. Als de oorspronkelijke bal uiteindelijk wordt gevonden, wordt de provisionele bal genegeerd en wordt het spel voortgezet met de oorspronkelijke bal. Als de oorspronkelijke bal dus niet wordt gevonden, wordt de tweede bal in het spel beschouwd als de bal in het spel en wordt het spel voortgezet vanaf de positie waar de provisionele bal terechtkwam.

Slag en afstand

Bij het spelen van een provisionele bal geldt de straf ‘slag en afstand’. Dat betekent dat je een nieuwe bal speelt vanaf waar je de bal oorspronkelijk speelde. De voorlaatste slag telt mee in je score en de afstand van de bal die verloren is ben je ‘kwijt’. Daarnaast kan er dus ook nog één strafslag bijkomen. 

 

Als je wilt weten hoe het met alle strafslagen zit, lees dan  eens dit artikel over straffen.

 

Wanneer je bal buiten de baan ligt of onvindbaar is, moet je terug naar de oorspronkelijke plek. Wanneer je in een hindernis ligt – zoals water – of je bent van mening dat de bal onspeelbaar is mag je terug naar de oorspronkelijke plaats.

Wanneer is een provisionele bal toegestaan?

  • de oorspronkelijke bal nog niet gevonden en geïdentificeerd is en nog niet verloren is;
  • een bal mogelijk in een hindernis verloren is, maar ook ergens anders op de baan verloren kan zijn;
  • een bal mogelijk in een hindernis verloren is, maar ook buiten de baan kan zijn.

 

Let op! Je moet hierbij expliciet melden dat je een ‘provisionele’ bal gaat slaan. Wanneer dat niet mogelijk is, dan moet dit zo snel mogelijk aan je medespeler(s) melden wanneer dat mogelijk is.