Fix je slice en verbeter je score!

Inhoudsopgave

share
tweet
mail
app
pin

Heb jij ook last van een slice?

De slice is zonder twijfel één van de meest frustrerende dingen in golf die je graag zou willen fixen. Hoe fijn zou het zijn als je zonder zorgen met je driver af kan slaan en de bal niet naar rechts ziet afbuigen in de rough of naastgelegen fairway – of nog erger – in een penalty area (voorheen waterhindernis) terecht komt.

 

Sommige golfers kiezen er zelfs voor om de driver maar in de tas te laten zitten en slaan af met een 3-wood of hybride. Een slice ziet er niet alleen verschrikkelijk uit, maar het kost je ook enorm veel afstand. Dit is natuurlijk jammer en staat een verbetering van je handicap, speelplezier en score in de weg. 

De quick slice fix

Veel golfers proberen de slice te fixen door meer op ‘links’ te spelen. Dit resulteert echter vaak in een nog grotere slice. Wanneer je van nature een fade slaat – dus geen slice –  dan is het iets op links spelen prima om bij je doel uit te komen.


Deze quick fix is dus niet een oplossing voor de echte slicers onder ons. In dit artikel lees je waardoor een slice ontstaat en hoe je dit kunt corrigeren.

Wat is een slice in golf?

Bij rechtshandige golfers is er sprake van een slice als de golfbal van links / rechtdoor sterk naar rechts afbuigt. Een veel voorkomende balvlucht is dat de bal redelijk recht vertrekt richtig het doel, maar ineens heel sterk naar rechts afzwaait. Hier is maar één verklaring voor: het clubblad staat open!


Je schot verliest afstand wanneer het van links naar rechts afbuigt in plaats van rechtdoor gaat. Dit wordt veroorzaakt door de zijwaartse spin als gevolg van het clubblad dat open staat bij impact. 


De belangrijkste vraag is waardoor het clubblad open staat. Hier zijn een aantal redenen voor en dit zijn de meest voorkomende oorzaken: 

  • Verkeerde swingbaan (meest voorkomende issue: ‘over the top’)
  • Zwakke grip
  • Slechte uitlijning (compensatie?!)
  • Actief bovenlichaam

Verkeerde swingbaan: over the top

De belangrijkste reden waardoor je clubblad open is bij impact, is door een over-the-top of anders gezegd een outside-in swingbeweging. Je swingbaan gaat van buiten naar binnen t.o.v. je target lijn, waardoor langs de golfbal sliced en zo zijspin mee geeft.

parallax effect golf slice

Hoever de golf naar links afbuigt hangt af van de mate waarin het clubblad open staat. Hoe meer deze open staat des te groter de slice naar links. Ook de hoeveelheid loft van een golfclub is hierbij van invloed: hoe minder loft des te groter het slice-effect wordt. Daarom is slice bij een driver veel groter dan bij een ijzer 7 of wedge. 


Als je met je driver altijd sliced, dan is dat waarschijnlijk ook het geval bij een ijzer 7, alleen valt dat minder op en lijkt je slag op een fade.


Als je een over-the-top swing hebt, heb je waarschijnlijk heel sporadisch een draw.

FIX Het meest voorkomende probleem ontstaat doordat je te vroeg met je schouders bij de downswing indraait. Hierdoor kom je te dicht bij je golfbal en moet je dat met je armen/swing ‘naar binnen’ compenseren. Zie bij punt 4. Actief bovenlichaam hoe je dit op kan lossen.

Zwakke grip

Een andere reden voor een slice kan zijn dat je een zwakke grip hebt. Er zijn in golf drie soorten grips: zwak, neutraal en sterk.


Een zwakke grip bevordert een slag van links naar rechts, de zogenaamde fade. Een sterke grip bevordert een slag van recht naar links, de zogenaamde draw.


Het meest ideale is een neutrale grip zodat je een rechtere balvlucht krijgt en de mogelijkheid hebt om de golfbal met je handen in beide richtingen te sturen. De meeste golfers hebben echter een te zwakke grip.


FIX
Er is veel te lezen en te zien over de juiste golfgrip, maar zoals gezegd is een neutrale golfgrip de beste golfgrip. Het advies is vaak dat je een sterkere grip moet hebben en dat je drie knokkels moet kunnen zien. Dit wordt dan een sterke grip genoemd, terwijl dit feitelijk voor jou een neutrale grip is.


Een neutrale grip bepaal je door te kijken naar de stand van je handen wanneer je licht voorover gebogen je armen laat hangen. Je handen zijn dan bijvoorbeeld iets meer naar binnen gedraaid.


Die positie is voor jou neutraal: de positie waarbij al je gewrichten juist zijn uitgelijnd.
Dat is ook de positie waar je arm het sterkst is. Dat is hoe je je arm wil hebben wanneer je de bal raakt. In onderstaande YouTube video van Mike Malaska legt hij uit hoe dit werkt en hoe je voor jezelf de juiste grip kan bepalen. 

Slechte uitlijning

Een slechte uitlijning ontstaat vaak wanneer je probeert te compenseren door meer op links op te lijnen. Dit lijkt een prima oplossing, maar pakt niet het werkelijke probleem van een slice aan. De kans is groot dat je slice hierdoor alleen maar erger wordt. En wat als je de bal nu wel een keer goed raakt, dan lig je ineens aan de linkerkant in de rough …


FIX
 Zorg voor de correcte uitlijning en wees je bewust van het parallax-effect. Het parallax-effect zorgt ervoor dat het doel meer links lijkt te liggen dan dat het in werkelijkheid is, waardoor je brein ook daarvoor onbewust in je swing compenseert.


Je dit ondervangen door op te lijnen op een punt vlak voor de bal of een punt een fractie rechts van je doel te kiezen. Het belangrijkste is om hier op te vertrouwen. 


Bij een correcte uitlijning zijn je voeten, heupen en schouders parallel aan de ’target-lijn’. Je kunt daarbij je linkervoet iets naar buiten draaien zodat je iets makkelijker bij je swing kan doordraaien naar je doel. Aan het einde van een goede swing wijst de gesp van je riem naar het doel.

Actief bovenlichaam

Bij de golfswing moet u eerst je onderlijf bewegen en daarna pas je bovenlijf. Naarmate het gewicht naar je linker voet verschuift, kunt je beginnen om je romp in te draaien in de richting van de golfbal.


De meeste slicers beginnen de downswing met het indraaien van de rechterschouder in plaats van de heupen. Dit is vooral bij het afslaan met de driver.


De downswing wordt in gang gezet door de heupen in te draaien, vervolgens de  schouders, armen en tenslotte de handen.


Wanneer je eerst je schouders indraait en daarna je heupen dan beweeg je teveel naar voren en kom je te dicht op de bal waardoor je alleen maar nog naar binnen kan slaan met je swing en de outside-in swing is een feit.


FIX
Zet je downswing in door eerst je heupen in te draaien en vervolgens pas je schouders. Je armen starten in een neerwaardse beweging vlak langs je rechterheup (= inside-out). Vervolgens maak je je swing af en draai je door totdat met je bovenlichaam naar het doel gericht staat.