wat is een bogey in golf

Wat is een bogey in golf?

Inhoudsopgave

Begrijp de bogey

Golf is een spel dat barst van de unieke terminologie en ‘bogey’ is daar één van de meest besproken termen. Of je nu een beginnende golfer bent of al wat ervaring hebt, begrijpen wat een bogey is, is van cruciaal belang om je score en spel te verbeteren. In dit artikel gaan we dieper in op de betekenis, de oorsprong van de term en hoe je met bogeys kunt omgaan om je spel naar een hoger niveau te tillen.

Wat is een bogey in golf?

Een bogey is een term die gebruikt wordt om een score aan te duiden op een individuele hole. In de meest algemene zin betekent het dat je één slag meer hebt gebruikt dan de vastgestelde par voor die hole. Par is het aantal slagen dat een ervaren golfer nodig zou hebben om de bal in de hole te krijgen. Als een hole bijvoorbeeld een par van 4 heeft en je hebt 5 slagen nodig, dan heb je een bogey gemaakt.

De oorsprong van de term bogey

De term ‘bogey’ komt van een lied dat begin jaren 1890 populair was op de Britse eilanden, genaamd “The Bogey Man” (later bekend als “The Colonel Bogey March”). Het personage van het nummer was een ongrijpbare figuur die zich in de schaduw verstopte: “I’m the Bogey Man, catch me if you can.”

 

Golfers in Schotland en Engeland stelden de zoektocht naar de ongrijpbare Bogey Man gelijk aan de zoektocht naar de ongrijpbare perfecte score. Halverwege de late jaren 1890 verwees de term ‘bogey-score’ naar de ideale score die een goede speler onder perfecte omstandigheden op een hole zou kunnen behalen. Het werd ook gebruikt om strokeplay-toernooien te beschrijven – vandaar dat we in de vroege Rules-boeken een sectie vinden met de regels voor ‘Bogey-competities’. Pas rond 1900 begon het concept van ‘par’ op te duiken – dit is het aantal slagen dat een scratch-speler onder ideale omstandigheden op een hole zou kunnen maken. Op deze manier werd par onderscheiden van bogey.

 

De term par zelf is een standaardterm welke is gerelateerd aan de golf handicap, waar het simpelweg ‘gelijk’ of ‘even’ betekent.

De impact van bogeys op je score

Hoewel een bogey voor veel golfers als negatief kan worden beschouwd, is het belangrijk om te onthouden dat bogeys eigenlijk heel normaal zijn, zelfs voor professionals. Ze maken deel uit van het spel en kunnen soms niet te vermijden zijn, vooral op uitdagende holes. Het beheersen van je reactie op bogeys en het behouden van een positieve instelling is essentieel voor consistent succes in golf.

Tips om beter om te gaan met bogeys

 

1. Mentaal Sterk Blijven

Laat je niet ontmoedigen door een enkele bogey. Blijf gefocust en vertrouw op je vaardigheden.

 

2. Herstel op de volgende hole

Laat een bogey je niet uit balans brengen. Concentreer je op de volgende hole en ga voor een sterke comeback.

 

3. Analyseer je slagen

Begrijp waarom de bogey gebeurde. Was het een slechte afslag, een gemiste putt? Leer ervan en pas je strategie aan.

 

4. Realistische verwachtingen

Niet elke hole zal leiden tot een par of birdie. Stel realistische doelen en werk aan consistentie.

Conclusie

Nu je weet wat een bogey is en hoe het je golfspel beïnvloedt, ben je beter uitgerust om deze uitdagingen te overwinnen en je totale score te verbeteren. Onthoud dat ze gewoon deel uitmaken van het spel, zelfs voor de beste spelers ter wereld. Door mentaal sterk te blijven, je strategie aan te passen en te leren van je slagen, kun je je golfvaardigheden naar nieuwe hoogten brengen.

Tags: bogey, golftermen

Ontdek de informatieve koopgidsen van bogeygolf.nl

 

Om je te helpen bij het oriënteren en het maken van een weloverwogen keuze vind je op bogeygolf.nl diverse koopgidsen met essentiële informatie, nuttige tips en adviezen. 


Er zijn o.a. koopgidsen beschikbaar voor golfclubs, golftrolleys, golftassen, range finders, golfhorloges, golfschoenen, handschoenen en golfballen. Via onderstaande link heb je het complete overzicht: