De stimpmeter: uitleg en gebruik

usga stimpmeter: uitleg en gebruik

Inhoudsopgave

Picture of hilbert

hilbert

de bloggende golfer

share
tweet
mail
app
pin

Wat is een stimpmeter?

Met een stimpmeter kun je de snelheid van een green meten. De snelheid wordt bepaald door het meten van de rolafstand van de golfbal wanneer je deze van de stimpmeter laat rollen. Een platte aluminium strip met een goot die dient voor geleiding.

 

Een stimpmeter is geen hightech apparaat, maar een platte aluminium staaf met een lengte van 36 inch (91,44 cm). Hierin zit een V-vormige groef / goot waar de golfbal doorheen rolt en aan het begin een gefreesde uitsparing waar de golfbal in blijft liggen.

 

Voor het meten van de snelheid van de green ga je op zoek naar het meest vlakke gedeelte op de green. Je laat vervolgens de onderkant van de stimpmeter op de green rusten. Je legt een golfbal in de uitsparing aan de andere kan. Vervolgens til je de achterkant langzaam omhoog. Bij een hoek van ongeveer 20 graden gaat de golfbal door de zwaartekracht rollen. Vervolgens meet je de afstand die de bal heeft gerold. Dit doe je in totaal drie en vervolgens herhaal je dit in tegengestelde richting. 

 

Vervolgens bereken je het gemiddelde van de gemeten afstanden. Dit gebeurt overigens in feet (1 feet is 30,48 cm). Wanneer het gemiddelde bijvoorbeeld uitkomt op 8 feet, dan heeft de green een snelheid van 8. Voor een betrouwbare meting mag de onderlinge afstand niet groter zijn dan 8 inch (20,32 cm).  

Wat is een goede snelheid voor een green?

In Amerika varieert de snelheid tussen de 7 en 12 feet (213 tot 366 cm). Het is de kunst om de juiste balans te zoeken tussen graslengte en hardheid van de green.

 

Bij zeer kort gemaaid gras houdt de golfbal beter zijn lijn, maar neemt de kans op ziektes in het gras toe. Bij een zachte green stuitert de golfbal minder, maar raakt de green sneller beschadigd. Voor de golfbanen in Nederland is een snelheid van 8 het meest realistisch en bovendien het meest beheersbaar.

 

Dit komt neer op dagelijks maaien, een gematigd bemestingsprogramma, goede beregening, goede topdressing en een minimale opbouw van vilt. 

Edward S. Stimpson: uitvinder van de stimpmeter

De naam “stimpmeter” is afgeleid van de uitvinder, Edward Stimpson, die het apparaat in de jaren 1930 ontwikkelde. Edward was amateur golfer in de staat Massachusetts. Hij ergerde zicht eraan dat de greens op de golfbaan waar hij speelde allemaal een verschillende snelheden hadden. Hij is daarom op zoek gegaan naar een oplossing om op een objectieve manier de snelheid betrouwbaar te meten. Zo is de stimpmeter ontstaan. Het was overigens niet zijn doel om de greens sneller te maken.

 

Het originele prototype van Edward is door de USGA in de jaren zeventig van de vorige eeuw gemodificeerd en in 1978 vrijgegeven voor gebruik op golfbanen. Het is sindsdien een belangrijk instrument geworden voor het onderhoud van golfbanen en om ervoor te zorgen dat greens consistent zijn in snelheid, ongeacht waar de golfer zich op de baan bevindt.