De ultieme gids voor golf wedges: kies slim, speel slim

Inhoudsopgave

Picture of hilbert

hilbert

de bloggende golfer

share
tweet
mail
app
pin

De wedge: misschien wel de meest onderschatte golfclub

Wanneer je een nieuwe of gebruikte set ijzers aanschaft zit daar meestal wel een pitching wedge en soms ook een sand wedge als golfclub bij. Daarmee lijkt het of je voldoende voorzien in de wedge afdeling. Maar helaas is niets minder waar. 

Het zijn juist de wedges die zorgen voor birdies of je PAR kunnen redden! Niet je driver of hybride waarmee je probeert in zo weinig mogelijk slagen bij de green komen. Toch is daar bij de aanschaf van een nieuwe golfclub meer aandacht voor een driver of rescue …, want afstand is key, toch?!

 

Het is dus hoog tijd om een kritisch naar de opbouw van je golfset te kijken en om daar verandering in te brengen zodat je meer greens in regulation weet te halen en je handicap naar beneden weet te brengen. 

Wedge types

Er vier types te onderscheiden, dit zijn de volgende golfclubs welke oplopend zijn in loft van 44 tot 64 graden:

 

1. Pitching wedge

Dit is de wedge met de laagste loft, deze varieert tussen de 44 en 48 graden. Dit is de club die vrijwel iedere golfer in zijn tas heeft zitten en zit meestel in de ‘standaard set’.

 

2. Gap wedge

De gap wedge zit qua loft precies tussen de pitching wedge en sand wedge om het gat tussen deze twee wedges op te vullen. De loft van de gap wedge zit tussen de 48 en 54 graden.

 

3. Sand wedge

De sand wedge wordt door de meeste golfer gebruikt om uit een bunker te komen en heeft een loft tussen de 56 en 58 graden. 

 

4. Lob wedge

De lob wedge heeft de sterkste loft van alle wedges en loopt van van 58 tot maar liefst zelfs 64 graden. Deze wedges zorgt voor een enorm hoge balvlucht en vervolgens vrijwel direct stil te liggen op de green.

Hoeveel wedges heb je nodig?

Wanneer je hebt besloten om je wedge collectie uit te breiden dan komt vrijwel meteen de vraag hoeveel wedges je nodig hebt. De meeste spelers hebben standaard wel een pitching- en sand wedge in de tas zitten, maar ga je bij de uitbreiding voor drie óf vier wedges? Hierin zijn de meningen verdeeld en hangt heel erg af van je eigen voorkeur, je golf vaardigheden en ook deels van de ‘ruimte’ die je in tas hebt om niet meer de veertien golfclubs te hebben.

Gapping tussen de wedges

Het belangrijkste is het bepalen van de gapping die je tussen je wedges wil hebben. De meest ideale gapping is als je 8 tot 10 meter qua afstand tussen je wedges hebt zitten. In de praktijk komt dit neer op 4 tot 6 graden verschil in loft.

 

Bij vier wedges is dit een gebruikelijke gapping in loft: 48 – 52 – 56 – 60. Tussen elke wedge zit dan vier graden verschil. Wanneer je kiest voor drie wedges is de volgende gapping het meest gebruikelijk: 48 – 54 – 60. Hier is de gapping 6 graden. 

gapping wedges

Met de juiste gapping tussen je wedges is het niet meer nodig om je swing aan te passen naar een kwart of halve swing, maar kun je gewoon een volledige of driekwart ‘stock-shot’ swing maken.

Bounce

Naast de loft is ook de bounce belangrijk. De bounce is de hoek tussen de leading edge en het laagste punt van de zool of trailing edge. Dit is het deel van het clubblad dat de grond raakt wanneer het contact maakt met de bal. 

 

Bounce betekent letterlijk ‘stuiteren’ en dat is wat een wedge moet doen. Deze moet na het contact met de grond zich niet ingraven, maar als het ware ‘omhoog bouncen’.

golftas kopen Calloway X standbat

TIP Als je een nieuwe wedges hebt aangeschaft heb je wellicht ook een (nieuwe) golftas nodig. Om je keuze voor het type golftas makkelijker te maken en om alle voor- en nadelen op een rijtje te zien, lees dan dit artikel met koopadvies voor een golftas.

Neem eens een kijkje in onderstaande webshops voor het aanbod wat zij hebben in wedges.

 

Houd je groeven ook schoon

Goed onderhoud is natuurlijk altijd belangrijk voor het behoudt van je golfclubs, maar het schoonhouden van je groeven van je wedges is extra belangrijk. Naast de relatieve hoge balvlucht vanwege de hogere loft, zorgen de groeven voor extra backspin zodat de golfbal snel stil komt te liggen of zelfs terug rolt. 

 

Hiervoor zijn speciale borsteltjes te krijgen met groevenschraper.

Mocht je na het lezen van dit artikel alles ook nog eens in beeld uitgelegd willen zien, bekijk dan deze video waarin in Sietse Herrema (van o.a. Podje Golf) gefit wordt voor een nieuwe set wedges.

Veelgestelde vragen (FAQs)

Het aantal wedges dat je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren, zoals je speelstijl, vaardigheidsniveau en de specifieke situaties waarin je je bevindt op de golfbaan. Over het algemeen raden professionals aan om minimaal twee tot vier wedges in je golftas te hebben. Hier zijn enkele richtlijnen:

 

1. Pitching Wedge (PW):

Standaard onderdeel van de meeste golfsets.

Gebruikt voor middellange afstanden en approach shots.

 

2. Gap Wedge (GW) of Attack Wedge (AW):

Bedoeld om het gat tussen de pitching wedge en de sand wedge op te vullen.

Handig voor shots op korte afstand waarbij precisie belangrijk is.

 

3. Sand Wedge (SW):

Ontworpen voor bunkershots en korte afstanden rond de green.

Helpt bij het overwinnen van hindernissen zoals zand en hoge gras.

 

4. Lob Wedge (LW):

Ideaal voor hoge, korte schoten over hindernissen.

Handig bij het spelen rondom de green met weinig rol.

Bounce bij golf verwijst naar de hoek tussen de onderkant van de golfclub (de zool) en de grond wanneer de club in de juiste positie wordt gehouden. Het is een cruciaal kenmerk van golfclubs, met name bij wedges en heeft directe invloed op hoe de club zich gedraagt bij contact met de grond. De bounce zorgt er onder andere voor dat het clubblad zich in de grond graaft maar van de grond ‘bounced’.

Grind bij golf verwijst naar de vormgeving en aanpassingen aan de zool van een golfclub, met name bij wedges. Deze aanpassingen worden gedaan om de interactie tussen de club en de ondergrond te optimaliseren, wat van invloed is op hoe de club presteert in verschillende situaties rond de green.

Loft bij golf verwijst naar de hoek (aantal graden) van het clubblad. Het is een cruciaal aspect van golfclubs, met name drivers, irons en wedges. De loft van een club beïnvloedt de lancering van de bal en de hoogte van de balvlucht bij een slag. Hoe hoger de loft des te hoger de bal gaat.