Let op bij bestellen in Britse webshop

Inhoudsopgave

Picture of hilbert

hilbert

de bloggende golfer

share
tweet
mail
app
pin

Extra kosten bij bestellen in Britse webshop

Vanaf 1 januari 2021 zijn de regels om iets te bestellen bij een Britse webshop vanwege Brexit hetzelfde als wanneer je iets bestelt uit andere landen buiten de Europese Unie, zoals de Verenigde Staten of China. Je krijgt nu te maken met extra kosten. Dit betekent concreet het volgende:

bestellen in Britse webshop
  1. Sinds 1 juli 2021 is er geen btw-vrijstelling meer voor producten onder de € 22;
  2. Wanneer aankoopwaarde hoger is dan € 150 moet je ook invoerrechten betalen.

Soms worden deze bijkomende kosten al bij het bestellen doorberekend door de webwinkel. Mocht dat niet het geval zijn dan schiet de post- of pakketbedrijf (DHL, FedEx, e.d.) deze kosten voor en sturen na aflevering van het pakket vervolgens een factuur voor deze kosten. Dit betreft belastingen (btw) en invoerrechten. Deze kosten betaal je aan het post- of pakketbedrijf .


Daarnaast doet het post- of pakketbedrijf aangifte bij de douane en betaalt hiervoor inklaringskosten. Die moet je ook achteraf betalen.

Invoerrechten

Dit is een belasting die wordt geheven op producten die internationaal worden verzonden en die door de douane wordt geïnd wanneer een zending in de EU wordt geïmporteerd. Om ervoor te zorgen dat uw zending zo snel mogelijk wordt geleverd, heeft de post- of pakketdienst de invoerrechten namens jou aan de autoriteiten betaald.

 

Belasting (btw)

Btw is een belasting op goederen die worden gekocht en verkocht voor gebruik of consumptie in de EU. Om ervoor te zorgen dat jouw zending zo snel mogelijk wordt geleverd, heeft de post- of pakketdienst namens jou ook de btw aan de autoriteiten betaald. Sinds 1 juli 2021 geldt dit voor alle goederen en zijn goederen onder de € 22.- niet meer vrijgesteld.

 

Voorschotprovisie

De post- of pakketdienst heeft namens jou  de invoerrechten en belasting aan de autoriteiten betaald om ervoor te zorgen dat jouw zending zo snel mogelijk aankomt. Hiervoor rekenen zij aanvullende kosten die gebaseerd kunnen zijn op een vast tarief of op een percentage van het totaal uitbetaalde bedrag.

Stel je besteld een golfset in Engeland voor £ 500. Dit komt in euro’s omgerekend ongeveer uit op € 600. Aan bijkomende kosten dien je rekening te houden met de volgende kosten (indicatief):


Invoerrechten € 15
Belasting (btw) € 126
Voorschotpremie € 15


Je krijgt bij een aankoopbedrag van € 600 dus nog ongeveer € 156 aan extra kosten waar je niet onderuit komt. 

Heeft bestellen in Britse webshop nog zin?

Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven, maar als je rekening houd met de extra kosten die je maakt kan het altijd nog interessant zijn om iets te bestellen. Houdt er alleen wel rekening mee dat retourneren gedoe oplevert omdat je dan ook betaalde btw zelf terug moet halen …

 

Neem eens een kijkje in de webshop van American Golf, Europa’s grootste grootste golf retailer of de webshop van Online Golf: