De golftassen gids: alle soorten vergeleken

Inhoudsopgave

Picture of hilbert

hilbert

de bloggende golfer

share
tweet
mail
app
pin

Een golftas: meer dan een tas voor je golfclubs!

Bij het kopen van een nieuwe golftas komen veel dingen kijken. Voor de één is het merk het allerbelangrijkste, omdat die van hetzelfde merk moet zijn als je golfclubs. Voor de ander is een golftas gewoon een tas waar al je golfclubs en andere spullen in moeten passen en verder niks. Maar de keuze waarvoor iedereen bij het kopen van een nieuwe golftas komt te staan is de beslissen welke tas het beste voor jou is.

 

Golftassen zijn er in allerlei soorten, kleuren en prijsklassen. Met elk zijn eigen voor- en nadelen. Er zijn vier verschillende soorten golftassen te onderscheiden nl. de standbag, carrybag, pencilbag en de tourbag. Het kan behoorlijk frustrerend zijn als je niet weet wat je zoekt of het lastig vindt om te bepalen wat voor jou de perfecte golftas is. Hopelijk kan dit artikel je helpen bij het maken van je keuze.

golftas kopen pencilbag
Pencilbag
golftas kopen standbag tilteist
Standbag
golftas kopen cartbag titleist
Cartbag
golftas kopen tourbag titleist
Tourbag

Welke type golftas past het beste bij jou?

Het eerste wat van belang is, is waar je het meest gaat golfen. Is het terrein erg heuvelachtig of glooiend of is het een zogenaamde ‘polderbaan’ die relatief vlak is? In het geval van een heuvelachtige baan is het niet waarschijnlijk dat je vier uur lang je tas gaat dragen. Dit is niet alleen een grotere fysieke inspanning, maar naarmate je vermoeider raakt zal het ook je spel en je nauwkeurigheid beïnvloeden.  


Ook je leeftijd of fysieke gestel speelt een rol. Senior golfers geven meestal de voorkeur aan een golftrolley, terwijl jongere spelers meer de neiging hebben om hun tas te dragen. Voor golfers die gebruik maken van een trolley is een cartbag de logische keuze. Voor degenen die liever hun golftas dragen, is de cartbag een minder goede keuze om te maken, zo niet de slechtste. De cartbag is iets zwaarder in gewicht en is niet ontworpen om voor langere tijd op je rug te dragen. Golfers die hun tas graag dragen, hebben een standbag nodig of misschien nog iets nog lichters, een pencilbag.


Tot slot is er ook nog de tourbag, dit is de duurste tas in het gamma en wordt voornamelijk gebruikt door de pro’s op de European Tour of PGA Tour. Je kunt ze dragen, maar ze zijn behoorlijk zwaar. Mocht je een Tour Bag willen aanschaffen, houdt er dan rekening mee dat tourspelers een caddie hebben die de tas draagt …

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een golftas?

Voor het kiezen van de juiste golftas voor is het goed om voor jezelf te bepalen wat voor jou van belangrijk is, zie hieronder welke zaken je in ogenschouw kunt nemen:

 

1. Type: standbag of cartbag
De allereerste keuze is het type golftas. Wil je de tas dragen of maak je gebruik van een golftrolley of golfcart. Daarnaast zou je ook kunnen kiezen voor beide. Bijvoorbeeld een standbag voor als je 9 holes loopt of in de winterperiode wanneer trolleys niet de baan in mogen en een cartbag voor 18 holes.  

2. Formaat en gewicht
Het gewicht en formaat is bij een standbag belangrijker dan bij een cartbag simpelweg omdat je het gewicht zelf moet dragen tussen de slagen. Daarnaast is ook belangrijk wat je allemaal bij je wil hebben tijdens het spelen. Denk hierbij aan een rangefinder, paraplu, regenkleding, één of meer handdoeken, eten en drinken. Naarmate je meer in je tas wil stoppen en bij je wil hebben wordt de keuze voor een cartbag steeds logischer. Als je snel en licht door de baan wil, dan is een standbag de betere keuze.

3. Comfort
Een golftas moet comfortabel zijn om te dragen. Kijk naar de kwaliteit van de schouderbanden en het draagsysteem om te zorgen voor een goede verdeling van het gewicht. Test de tas ook voordat je hem koopt om ervoor te zorgen dat hij comfortabel zit.


4. Duurzaamheid
Een golftas schaf je aan voor langere tijd. Daarom is het van belang dat het materiaal een zekere kwaliteit heeft. Stof en naden kunnen scheuren, ritsen en de runners kunnen slijten en kapot gaan. Wanneer je regelmatig speelt kies dan voor een iets duurdere tas. 


5. Aantal vakken
Hoe uitgebreid is je golfset? Speel je met een halve set of heb je 14 clubs in je tas? Wil je voor elke golfclub een apart vak of kun je toe met minder waarbij er meerdere clubs in één vak zitten? Lees hier meer over het indelen van je golftas.


6. Waterdichtheid
Als je regelmatig speelt is het aan te bevelen om te kiezen voor een waterdichte golftas. Waterdichte tassen hebben echter wel een meerprijs, maar is zeker het overwegen waard.  

7. Prijs
Golftassen zijn verkrijgbaar in meerdere prijsklasses. Afhankelijk van de materiaal, specificaties, kwaliteit, type en merk kan de prijs snel oplopen. Maar je kan al voor minder dan € 100,- een prima tas aanschaffen. Wil je meer dan kan de prijs snel oplopen. Bepaal voor jezelf wat je budget is en wat je voorkeur is.

Standbag (of draagtas): voor wie de golftas wil dragen

Kenmerken: Lichtgewicht, draagbaar, ingebouwde standaard

Redenen om te kopen

✅ ‘Travel light’

✅ Voldoende opbergruimte

✅ Blijft vanzelf staan bij neerzetten

Redenen om te vermijden

❌ Dragen kost meer energie

❌ Vaak minder vakken voor je clubs

❌ Clubs komen tegen elkaar en ratelen

De standbag is de redelijk populaire bij de beginnende golfers. Ze zijn licht van gewicht (ca. 2 kilo) en ze zijn ruim genoeg om je golfclubs en andere benodigdheden op te bergen zoals regenkleding, golfballen en verfrissingen.


Zodra je deze tas neerzet klappen de poten automatisch uit zodat de tas blijft staan, vandaar de naam standbag. Doordat de tas staat en niet op de grond ligt blijft de tas schoner en droger wanneer je bijvoorbeeld op een natte of modderige golfbaan speelt. Je kunt je clubs ook makkelijk in en uit de tas te halen. 

golftas kopen Calloway X standbat

Standbags hebben voldoende vakken en zijn meestal geheel of gedeeltelijk waterdicht. Je kunt deze ook op een trolleys of buggy plaatsen, hoewel dat niet altijd even lekker past. Het belangrijkste voordeel van de standbag is dat je makkelijk en snel over de golfbaan kunt bewegen. Bovendien mag je de ze tas vrijwel overal neerzetten in tegenstelling tot een trolley of golfcard. 

Cartbag: dé golftas voor trolley en golf cart

Kenmerken: ruim, meerdere opbergvakken, ontworpen voor golftrolleys

Redenen om te kopen

✅ Veel opbergruimte

✅ Lichter in gebruik, minder vermoeiend

✅ Kwalitatief betere / stevigere materialen

Redenen om te vermijden

❌ Als je geen trolley of cart cart gebruikt

❌ Een trolley mag niet overal komen

❌ Onhandig als je toch moet dragen

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn cart bags ontworpen voor een trolley of golfcart. Ga deze tas dan ook niet 18 holes dragen tijdens het lopen van een rondje. De draagriem zit anders aan de tas gemonteerd dan bij een standbag en is niet bedoeld om lange afstanden mee af te leggen. Dit is bedoeld voor het dragen van je auto naar het clubhuis of golf cart. Bij het plaatsen van de tas zij riem aan onderkant (trolley) of achterkant (golf cart).


Cartbags hebben meestal een verdeler die elke club een eigen vak geeft, terwijl je bij een standbag vaak twee of soms drie clubs per vak moet herbergen. Deze tassen hebben meer zakken en kleine compartimenten. Deze zijn zo ontworpen dat je er gemakkelijk bij kunt als je tas als je aan het spelen bent. Sommige tassen hebben geïsoleerd vak voor drankjes om deze koel te houden. Ze zijn echter niet altijd waterdicht, mocht je dat willen dan kost dat meestel iets extra.

golftrolley kopen Black Diamond Trillium 3-wiel trolley

TIP Als je een nieuwe golftas hebt aangeschaft heb je wellicht ook een (nieuwe) golftrolley nodig. Om je keuze voor het type golftrolley makkelijker te maken en om alle voor- en nadelen op een rijtje te zien, lees dan dit artikel met koopadvies voor een golftrolley.

Pencilbag: voor wie snel over de baan wil of als tweede tas 

 

Kenmerken: Ultralicht, compact formaat, ideaal voor een beperkt aantal golfclubs

 

Redenen om te kopen

✅ Extreem ’travel light’ 

✅ Makkelijke te vervoeren

Redenen om te vermijden

❌ Vrijwel geen opbergruimte

❌ Golfclub beperkt beschermd

Pencilbags – ook bekend als winter tas – zijn ideaal voor de golfer die snel door de baan willen gaan. Ze zijn meestal structuurloos en erg minimalistisch qua ontwerp. Er is een zak voor ballen, een ring voor een handdoek, maar heel ruimte ruimte voor andere spullen is er niet. Je kunt er een volledige set clubs in proppen, maar je het is beter om dit te beperken tot een halve set. 


De pencilbag is klein van formaat en neemt weinig ruimte in beslag in je kofferbak. Ideaal voor als je er even tussenuit gaat met het gezin en je weet dat er een golfbaan in de buurt is. 

golftas kopen pencilbag

Deze tassen zijn ook ideaal als je een par drie baan speelt en eigenlijk alleen je ijzers en een putter nodig hebt. pencilbags zijn relatief goedkoop, dus het is de moeite waard om er in te investeren (als tweede golftas): je hebt dan de vrijheid om te kiezen voor om de baan wilt lopen zonder je trolley en je bent voorbereid wanneer de baan gesloten is voor trolley en golf carts.

Tourbag: de golftas voor de professional

Kenmerken: Stijlvol, ruim, gebruikt door professionele golfers

Redenen om te kopen

✅ Zien er fantastisch uit

✅ Extreem veel opbergruimte

Redenen om te vermijden

❌ Relatief dure tas 

❌ Zwaar om te dragen

Tourbags zijn groot, hebben een zee aan opbergruimte en zien er fantastisch uit. Maar is het verstandig om deze golftas te kopen? Heb je zo’n grote tas nou wel echt nodig en is zo’n zware tas wel zo handig als je regelmatig speelt? Als niet professionele golfer ben je beter af met een cartbag of standbag. Daarnaast zijn de Tour Bags qua prijs-kwaliteit verhouding relatief aan de dure kant. Je betaald vaak het dubbele ten opzichte van een ‘normale’ golftas.

golftas kopen TaylorMade Stealth tourbag

Welke golftas is voor jou het beste om te kopen?

Het belangrijkste is om te bepalen wat voor type speler je bent. Ben je vaker op de driving range te vinden of juist in de baan. Welke spullen wil je kwijt kunnen tijdens een rondje golf? Waar speel je het meeste speelt en vind je het geen probleem om de golftas te dragen, of juist wel? De cartbag en standbag zijn overigens de meest gebruikte golftassen.


Als je maar één golftas wilt hebben, dan is de standbag de beste allrounder, maar als je een trolley gebruikt, dan moet je zeker een cartbag. In beide tassen heb je voldoende ruimte voor al je golf spullen! Succes met je overwegen en veel plezier bij het uitzoeken en kopen van je nieuwe golftas!

Check het aanbod aan golftassen bij Jumbo Golf en bol.com:

golfset kopen ijzer

TIP Als je in de markt bent voor een complete golfuitrusting lees dan dit artikel met koopadvies voor een golfset. In dit artikel wordt beschreven welke golfclubs er zijn en een advies over welke golfclubs je als beginnende- en gevorderde golfer het beste in je tas kunt hebben. 

Veelgestelde vragen (FAQs)

Plaats je driver, fairwaywoods en hybrides bovenin de tas. Plaats je ijzers in het midden en vul de tas onderin met je wedges en putter. In de grotere golftassen is er vaak een apart vak voor de putter. Bescherm je driver, fairwaywoods en hybrides met clubheadcovers. Door je ijzers en wedges onderin te plaatsen is de kans kleiner dat het clubbad de shafts van je driver e.d. raakt.

De prijs van een golftas is deels afhankelijk van het type golftas, kwaliteit en merk. Er is voldoende aanbod onder de € 100. Maar een  gemiddelde golftas zal ergens tussen de € 150 en € 250 kosten. Waterdichte golftassen zijn vaak iets duurder, omdat hier waterproof materiaal voor gebruikt wordt en de ritsen ook geen regen door mogen laten. Als je jaarrond golft is een waterdichte tas aan te raden.

Je mag maximaal 14 golfclubs in je tas hebben zitten. Een veelvoorkomende opbouw van een hele golfset is als volgt : driver, fairwaywood 3, hybride 19-21 graden, ijzers 4 t/m 9, pitching wedge, gap wedge, sand wedge, lob wedge en een putter.

Een gemiddelde golftas met 14 golfclubs (stand- of carrybag) weegt ca. 15 kilo. Het totaalgewicht is afhankelijk van wat je allemaal in je tas hebt zitten. Denk hierbij aan golfballen, golftees, (regen)kleding, paraplu, eten en drinken etc..

In principe zijn standbags niet gemaakt voor het plaatsen op een golftrolley, daarvoor zijn de cartbags bedoeld. Er zijn overigens wel hybride golftassen in de markt die je zowel kan dragen als op een golftrolley kan plaatsen.