Zelf de grip van je golfclub vervangen

Inhoudsopgave

Is het hoog tijd om de grip op je golfclub te vervangen?

Ontdek hier hoe je zelf de grip van je golfclub kan vervangen. Als je regelmatig golft is het verstandig om elk jaar je grips te vervangen. Ben je een meer recreatieve speler dan kun je prima 2 jaar met dezelfde grips spelen. Je kunt je grips door een clubfitter of golfshop laten vervangen, maar je kunt het ook prima zelf. Het is echt eenvoudiger dan je denkt. Als je weet waar je op moet letten heb je in een handomdraai je golfclubs voorzien van nieuwe frisse grips, dat speelt toch weer veel lekkerder!

Wat het je nodig om de grip van je golfclub te vervangen?

Waarschijnlijk heb je het meeste wat hiervoor nodig is al in huis. Zo niet, dan is dat zo aangeschaft en waarschijnlijk al meteen weer terugverdiend als je zelf je grips vervangt. Dit heb je nodig:

 • Grips
 • Griptape ca. 50 mm breed
 • Stanleymes met haakmesje
 • Terpentine
 • Opvangbak 
materiaal golf grip vervangen

Hoe ga je te werk?

Oude grip verwijderen

 1. Maak met een Stanleymes een klein sneetje aan de onderkant in je grip, bij voorkeur met een haakmesje om je (graphite) shaft niet te beschadigen. Haak hiervoor het haakmesje onder de grip. Snij altijd van jezelf af, dat is wel zo veilig. 
 2. Vervolgens kun je de oude grip zo van je shaft pellen door de snee in je grip open te trekken.
 3. Verwijder alle oude griptape om weer een frisse shaft te hebben. Als er hardnekkige lijmresten blijven zitten kun je proberen dit met een beetje terpentine en een doekje weg te poetsen. Je kunt ook met een föhn eerst de tape verwarmen waardoor de lijm van de oude tape beter losloopt

 

Griptape aanbrengen

 1. Knip vervolgens een stuk griptape van de rol waarbij deze ca. 1 cm langer is dan je grip.
 2. Plak de griptape in de lengte op de shaft en laat deze 1,5 cm boven de shaft uitsteken.
 3. Vouw de tape vervolgens rustig om de shaft. Let er op dat er geen ribbels ontstaan, deze voel je namelijk door je grip. Als de tape iets overlapt haal dan voor het overlappende de stuk de bovenste folie laag iets weg en druk de tape nu rondom vast.
 4. Verwijder vervolgens de hele folie laag van het dubbelzijdige tape en draai een tuitje van het uitstekende stuk tap en duw die een beetje in je shaft.

 

Grip aanbrengen

 1. Pak vervolgens je grip en hou met je wijsvinger het gaatje bovenin de grip dicht en giet een beetje terpentine in de grip. Hou nu ook de bovenkant van de grip dicht en schud lichtjes met de grip om de terpentine over de hele binnenkant van de grip te verspreiden.
 2. Pak vervolgens je golfclub en giet de terpentine – uit het gaatje wat je had dichtgehouden – over de griptape van golfclub zodat deze helemaal overgoten wordt. Zorg ervoor dat je van te voren een opvangbak klaar hebt gezet om de terpentine op te vangen. 
 3. Schuif de grip vervolgens over je club  tot deze niet verder. Zorg er voor dat de grip al redelijk goed is uitgelijnd is op je clubblad voordat je deze er op schuift. Nu kun je de grip naar wens uitlijnen. Maak hierbij gebruik van de (witte) streepjes die op meeste grips zitten.
 4. Tap een paar keer met de achterkant van je club op de grond om er zeker van te zijn dat de grip er helemaal tot het einde is geschoven.
 5. Laat de terpentine nog even 20 minuten verdampen en je club is weer klaar voor minimaal één jaar golfplezier!

Zelf je grip van je golfclub vervangen …, durf je het aan?

TIP: bij Jumbo Golf vind je de meest betaalbare grips, bijvoorbeeld van Lamkin of Golfpride!

TIP Gebruik voor het regrippen altijd griptape voor golfclubs en maak niet de fout door in de bouwmarkt dubbelzijdig tape te kopen. Dan wordt goedkoop duurkoop: de grip zit wanneer deze halverwege op je shaft zit waarschijnlijk muurvast en kun je de grip er weer afsnijden en opnieuw beginnen.

Golf grip kopen: welke maat moet ik hebben?

Voordat je grips kunt kopen moet je eerst bepalen welke maat grip je nodig hebt. Om te bepalen welke gripmaat voor jou geschikt is kun je als volgt te werk gaan: pak je club vast alsof je een bal gaat slaan. Als je vingertoppen (ring- en middelvinger) in de handpalm drukken, dan heb je een te kleine grip. Als er ruimte tussen je vingertoppen en handpalm zit zijn je grips waarschijnlijk te groot. Het meest ideale is als je vingertoppen de handpalm licht raken. Maar het is nog beter is om je hand op te meten. In onderstaande tabel zie je welke gripmaat voor jou geschikt is.

Meetinstructie voor het bepalen van de juiste golfgrip

 

Meet de lengte vanaf je handpalm – de bovenste lijn – tot aan de top van je langste vinger. 

Maattabel voor golf grip

Centimeter

Gripmaat

< 12,7 cm

Junior

12,8 – 16,5 cm

Undersize

16,6 – 19,0 cm

Standard

19,1 – 22,9 cm

Midsize

22,9 – 25,4 cm

Jumbo

grip maattabel voor grip golfclub vervangen
Meetinstructie voor de juiste maat grip

Wil je bovenstaande ook nog in een video zien? In onderstaande video laat de zeer symphatieke PGA Professional Danny Maude zien hoe eenvoudig het is om je golfgrip zelf te vervangen. Zijn YouTube kanaal zit overigens ook vol met leerzame video’s.

TIP Het is niet alleen fijn om je grip te vervangen. Hoe zit het met je golfhandschoen? Is die ook aan vervanging toe. Lees hier wat de meest verkochte golfhandschoen ter wereld is.

Tags: golfclubs, grip, koopgids

Ontdek de informatieve koopgidsen van bogeygolf.nl

 

Om je te helpen bij het oriënteren en het maken van een weloverwogen keuze vind je op bogeygolf.nl diverse koopgidsen met essentiële informatie, nuttige tips en adviezen. 


Er zijn o.a. koopgidsen beschikbaar voor golfclubs, golftrolleys, golftassen, range finders, golfhorloges, golfschoenen, handschoenen en golfballen. Via onderstaande link heb je het complete overzicht: