Handleiding voor vervangen grip van je golfclub

Inhoudsopgave

Picture of hilbert

hilbert

de bloggende golfer

share
tweet
mail
app
pin

Zelf je golf grips vervangen: het is niet moeilijk en bespaard kosten?

Ontdek hier hoe je zelf de grip van je golfclub kan vervangen. Als je regelmatig golft is het verstandig om elk jaar je grips te vervangen. Ben je een meer recreatieve speler dan kun je prima 2 jaar met dezelfde grips spelen.

 

Je kunt je grips door een clubfitter of golfshop laten vervangen, maar je kunt het ook prima zelf. Het is echt eenvoudiger dan je denkt. Als je weet waar je op moet letten heb je in een handomdraai je golfclubs voorzien van nieuwe frisse grips, dat speelt toch weer veel lekkerder!

Wat heb je nodig om de grip van je golfclub te vervangen?

Waarschijnlijk heb je het meeste wat hiervoor nodig is al in huis. Zo niet, dan is dat zo aangeschaft en meestal meteen weer terugverdiend wanneer je zelf je grips vervangt.

 

Benodigdheden voor het vervangen van je grips:

 • Grips
 • Griptape ca. 50 mm breed
 • Stanleymes met haakmesje
 • Terpentine
 • Opvangbak 
materiaal golf grip vervangen
Benodigdheden voor vervangen grips op je golfclubs

Handleiding voor vervangen golf grips

 

Stap 1: oude golfgrip verwijderen

 1. Maak met een Stanleymes een klein sneetje aan de onderkant in je grip, bij voorkeur met een haakmesje om je (graphite) shaft niet te beschadigen. Haak hiervoor het haakmesje onder de grip. Snij altijd van jezelf af, dat is wel zo veilig. 
 2. Vervolgens kun je de oude grip zo van je shaft pellen door de snee in je grip open te trekken.
 3. Verwijder alle oude griptape om weer een frisse shaft te hebben. Als er hardnekkige lijmresten blijven zitten kun je proberen dit met een beetje terpentine en een doekje weg te poetsen. Je kunt ook met een föhn eerst de tape verwarmen waardoor de lijm van de oude tape beter los laat

 

Stap 2: griptape aanbrengen

 1. Knip vervolgens een stuk griptape van de rol waarbij deze ca. 1 cm langer is dan je grip.
 2. Plak de griptape in de lengte op de shaft en laat deze 1,5 cm boven de shaft uitsteken.
 3. Vouw de tape vervolgens rustig om de shaft. Let er op dat er geen ribbels ontstaan, deze voel je namelijk door je grip. Als de tape iets overlapt haal dan voor het overlappende de stuk de bovenste folie laag iets weg en druk de tape nu rondom vast.
 4. Verwijder vervolgens de hele folie laag van het dubbelzijdige tape en draai een tuitje van het uitstekende stuk tap en duw die een beetje in je shaft.

 

Stap 3: nieuwe golfgrip aanbrengen

 1. Pak vervolgens je grip en hou met je wijsvinger het gaatje bovenin de grip dicht en giet een beetje terpentine in de grip. Hou nu ook de bovenkant van de grip dicht en schud lichtjes met de grip om de terpentine over de hele binnenkant van de grip te verspreiden.
 2. Pak vervolgens je golfclub en giet de terpentine – uit het gaatje wat je had dichtgehouden – over de griptape van golfclub zodat deze helemaal overgoten wordt. Zorg ervoor dat je van te voren een opvangbak klaar hebt gezet om de terpentine op te vangen. 
 3. Schuif de grip vervolgens over je club tot deze niet verder. Zorg er voor dat de grip al redelijk goed is uitgelijnd is op je clubblad voordat je deze er op schuift. Nu kun je de grip naar wens uitlijnen. Maak hierbij gebruik van de (witte) streepjes die op meeste grips zitten.
 4. Tap een paar keer met de achterkant van je club op de grond om er zeker van te zijn dat de grip er helemaal tot het einde is geschoven.
 5. Laat de terpentine nog even 20 minuten verdampen en je club is weer klaar voor minimaal één jaar golfplezier!
visual golfgrips vervangen how-to

Bestel nu nieuwe grips

Geef je golfclubs een refresh door het vervangen van je golfgrips. Dat speelt toch veel lekkerder?!

jumbosports.com

TIP: bij Jumbo Golf vind je de meest betaalbare grips, bijvoorbeeld van Lamkin of Golfpride!

Gebruik altijd griptape!

TIP Gebruik voor het regrippen altijd griptape voor golfclubs en maak niet de fout door in de bouwmarkt dubbelzijdig tape te kopen. Dan wordt goedkoop duurkoop: de grip zit wanneer deze halverwege op je shaft zit waarschijnlijk muurvast en kun je de grip er weer afsnijden en opnieuw beginnen.

Welke maat grip moet je hebben?

Voordat je grips kunt kopen moet je eerst bepalen welke maat grip je nodig hebt. Om te bepalen welke gripmaat voor jou geschikt is kun je als volgt te werk gaan: pak je club vast alsof je een bal gaat slaan.

 

Als je vingertoppen (ring- en middelvinger) in de handpalm drukken, dan heb je een te kleine grip. Als er ruimte tussen je vingertoppen en handpalm zit zijn je grips waarschijnlijk te groot. Het meest ideale is als je vingertoppen de handpalm licht raken. Maar het is nog beter is om je hand op te meten. In onderstaande tabel zie je welke gripmaat voor jou geschikt is.

Meetinstructie voor het bepalen van de juiste golfgrip

Meet de lengte vanaf je handpalm – de bovenste lijn – tot aan de top van je langste vinger. 

Maattabel voor golf grip

Centimeter

Gripmaat

< 12,7 cm

Junior

12,8 – 16,5 cm

Undersize

16,6 – 19,0 cm

Standard

19,1 – 22,9 cm

Midsize

22,9 – 25,4 cm

Jumbo

grip maattabel voor grip golfclub vervangen
Meetinstructie voor de juiste maat grip

Bekijk alles nog eens in een video


Wil je bovenstaande ook nog in een video zien? In onderstaande video laat de zeer symphatieke PGA Professional Danny Maude zien hoe eenvoudig het is om je golfgrip zelf te vervangen. Zijn YouTube kanaal zit overigens ook vol met leerzame video’s.

TIP Het is niet alleen fijn om je grip te vervangen. Hoe zit het met je golfhandschoen? Is die ook aan vervanging toe. Lees hier wat de meest verkochte golfhandschoen ter wereld is.

Veelgestelde vragen (FAQs)

Het gebruik van een nieuwe golfgrip kan verschillende voordelen bieden voor golfers. Hier zijn belangrijkste voordelen:

 

1. Verbeterde grip

Een nieuwe golfgrip kan de grip op de club verbeteren, waardoor golfers meer controle hebben over hun swing en de impact op de bal.

 

2. Consistente prestaties
Het gebruik van nieuwe grips op alle clubs zorgt voor een uniform gevoel en prestaties, wat bijdraagt aan een consistente swing en betere resultaten op de baan.

3. Aanpassing aan persoonlijke voorkeuren
Door te kiezen voor nieuwe grips kunnen golfers hun clubs aanpassen aan hun specifieke voorkeuren, zoals gripdikte, textuur en materiaal, waardoor een meer gepersonaliseerde golfervaring ontstaat.

 

4. Betere controle over de clubface
Een nieuwe golfgrip draagt bij aan een betere controle over de clubface tijdens de swing, wat resulteert in meer nauwkeurige richting en balvlucht.

Het vervangen van je golf grip is een vrij eenvoudig proces dat je zelf kunt doen. Je hebt er geen speciaal gereedschap voor nodig. 

 

Benodigde materialen:

– Nieuwe golfgrip(s)

– Griptape

– Stanleymes of hobbymesje

– Terpentine

Lees voor meer informatie het artikel over het vervangen van je golfgrips.

De kosten voor het vervangen van een golf grip variëren, afhankelijk van factoren zoals het type grip en of je het zelf doet of door een professional laat doen. Over het algemeen liggen de kosten tussen de €10 en €20 voor een professionele installatie, inclusief de prijs van de grip. Als je ervoor kiest om het zelf te doen, zijn de kosten beperkt tot de prijs van de grip en eventuele benodigde materialen zoals tape. Het is raadzaam prijzen te vergelijken bij verschillende golfwinkels of clubmakers om de beste deal te vinden.

Overweeg je golf grips te vervangen als je tekenen van slijtage, scheurtjes, of verlies van tackiness opmerkt. Ook als je handgevoel verandert, de grips verschillen tussen clubs, of wanneer ze enkele jaren oud zijn, is vervanging het overwegen waard. Controleer regelmatig op deze signalen en vervang de grips indien nodig voor consistente prestaties. Over het algemeen wordt aanbevolen om grips elke 1-2 jaar te vernieuwen.

Een golfgrip is het handvat van een golfclub dat golfers vasthouden tijdens hun swing. Het is meestal gemaakt van rubber, leer of andere materialen en bevindt zich aan het uiteinde van de clubshaft. Het biedt golfers de nodige grip om de club vast te houden en controle uit te oefenen over de swing. Golfers kunnen grips aanpassen aan hun persoonlijke voorkeuren, rekening houdend met factoren zoals textuur, dikte en materiaal. Een goede golfgrip is essentieel voor een consistente en effectieve golfswing.