Spikes golfschoen vervangen

Inhoudsopgave

Picture of hilbert

hilbert

de bloggende golfer

share
tweet
mail
app
pin

Spikes zorgen voor meer grip tijdens het spelen, maar als gevolg van slijtage moeten je spikes op gezette tijden wel worden vervangen. Versleten spikes kunnen je spel namelijk nadelig beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om regelmatig te controleren of jouw spikes toe zijn aan vervanging.

 

Het kiezen van de juiste spikes kan lastig zijn omdat er meerdere soorten spikes-systemen zijn en je daarmee dus niet zomaar elke spikes op je golfschoen kan zetten. Daarom is het belangrijk om te weten wat voor spikes je nodig hebt voor jouw golfschoenen. Daarnaast heb je om het verwijderen en vastmaken van je spikes makkelijker te maken een speciale tool nodig.

Wanneer moet je je spikes vervangen?

Wanneer je spikes aan vervanging toe zijn hangt af van de mate waarin ze versleten zijn. Als je regelmatig golft dan zullen je spikes sneller slijten dan wanneer je af en toe een ronde loopt. Ook als je veel op een harde ondergrond loopt gaat het slijten sneller. Bij regelmatig spelen gaan je spikes ongeveer één seizoen mee, maar wanneer je minder frequent speelt kun je er zeker twee à drie seizoenen mee spelen.

 

Het belangrijkste is dat je regelmatig je spikes controleert op slijtage zodat je ze op tijd kan vervangen. Wanneer je spikes te ver zijn afgesleten is het veel lastiger om je spikes te verwijderen.

Welke spikes heeft jou golfschoen?

Spikes zijn dus verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Het kan geen kwaad om nu te checken welke spikes er op  jou golfschoen zitten, zodat wanneer ze aan vervanging toe zijn je weet welke spikes je nodig hebt. Als ze al te ver afgesleten zijn kun je wellicht niet meer zien welk type spikes je hebt. Maak een foto van je spikes zodat je bij vervangen precies dezelfde kunt bestellen. 


Fast Twist® 3.0 vs. PINS

90% van alle golfschoenen zijn voorzien van Fast Twist® 3.0 spikes. Dit betreft onder andere de merken Footjoy, Nike en UnderArmour. Adidas golfschoenen daarentegen zijn meestal voorzien van PINS.


Mocht je heel lang met je golfschoenen doen dan zijn deze mogelijk  voorzien van Slim-LOK, Fast Twist of Tri-LOK. Deze kun je dan vervangen door Fast Twist® 3.0 spikes!

spikes fast twist
Fast Twist® 3.0 systeem (schroef)
spikes pins
PINS systeem (bajonet)

Spikes vervangen

Voor het verwijderen van je spikes heb je een speciale tool nodig: de zogenaamde spike wrench (of spike sleutel).

Met deze spike wrench kun je gemakkelijk de spikes in je golfschoen losdraaien en verwijderen. Omgekeerd kun je met deze spike wrench natuurlijk ook de nieuwe spikes in je schoenzool bevestigen. 


De spikes zijn voorzien van twee gaatjes waar je de ‘pinnen’ van de spike wrench in kan zetten zodat je grip hebt op de spikes. In het geval dat je spikes helemaal versleten zijn, is de multi-wrench van Soft Spikes aan te raden.

spike wrench

Spikes eerst even losweken

Als je spikes al een langere tijd in je golfschoenen hebben gezeten dan kunnen deze behoorlijk vast zijn gaan zitten. Zandkorrels en ander (opgedroogd organisch) materiaal kunnen zich hebben opgehoopt.


Voordat je de spikes gaat vervangen doe je er goed aan om je schoenen ca. een kwartier te l in een laagje warm water te laten weken. Dit zorgt ervoor dat je het opgehoopte materiaal enigszins losweekt en een en ander wat soepeler wordt waardoor je de spikes iets makkelijker los kan draaien.


Controleer ook even of de gaatjes in de spikes schoon zijn zodat je maximale grip hebt op de spikes bij het losdraaien. Het is vervelend wanneer je op tijd bent met vervangen maar vervolgens de gaatjes stuk draait. Better save than sorry! 


Misschien ten overvloede, maar bij het losdraaien van de spikes moet je linksom draaien. Zorg bij het losdraaien dat  je de spike wrench voldoende aandrukt zodat hij niet uit de gaten loopt.

under armour golfschoenen spike en spikeless

TIP Als je er nog niet helemaal uit bent of je golfschoenen met- of zonder spikes wil hebben en waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuw paar golfschoenen, lees dan dit artikel over de aanschaf van nieuwe golfschoenen

 

Golf spikes en golf wrenches zijn o.a. te koop bij de volgende webshops:

Nieuwe spikes bevestigen

Wanneer je je spikes gaat vervangen, vervang dan bij voorkeur meteen alle spikes. Voordat je de nieuwe spikes aanbrengt controleer dan eerst of alles goed schoon is. Je bevestigd de spikes door de spike wrench rechtsom te draaien. Bij het aandraaien hoor je een aantal kliks.

Het is belangrijk dat je deze kliks hoort, want zo niet dan is de kans groot de je spikes niet goed vast zitten en loop je het risico dat je deze verliest.

Zie ook onderstaande video waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe je je spikes kan vervangen.