Wat is een netto double bogey?

netto double bogey

Inhoudsopgave

Picture of hilbert

hilbert

de bloggende golfer

share
tweet
mail
app
pin

Netto double bogey inleiding

Golf is een sport van precisie en strategie, waarbij elke slag telt. Als je nieuw bent in de golfsport, kunnen termen zoals ‘double bogey’ en ‘netto score’ wat verwarrend klinken. Maak je echter geen zorgen, want we gaan dieper in op wat een netto double bogey is en hoe het je golfspel kan beïnvloeden.

Wat is een netto double bogey?

Een netto double bogey verwijst naar de score die een golfer behaalt op een specifieke hole, waarbij hij/zij geen stableford punten meer haalt. Laten we dit even ontleden:

 

Double Bogey
Laten we beginnen met ‘double bogey’. Dit betekent dat je twee slagen meer hebt geslagen dan de par score van de hole. 

 

Bruto en netto Score
Hier komt het interessante deel. De bruto score is het aantal slagen dat je daadwerkelijk op een hole hebt gemaakt. Dit is inclusief eventuele strafslagen. De netto score wordt berekend door de extra meegekregen handicap slagen af te trekken van de bruto score. 

 

Je netto score houdt dus rekening met je handicap, wat aangeeft hoe goed je relatief gezien bent in vergelijking met een scratch golfer (een speler met handicap 0). 

 

Voorbeeld
Als je handicap bijvoorbeeld 18 is en je krijgt in totaal 18 slagen extra mee over 18 holes, dan betekent dat één extra slag per hole. Voor een par 4 hole heb je daarmee 5 slagen om je persoonlijke par te halen (par + extra gekregen handicap slagen).

Er is sprake van een netto double bogey wanneer je op die betreffende hole geen stableford punten kan halen. In dit geval is een netto double bogey 7 slagen.

 

Berekening aantal stablefordpunten voor een par 4 met 1 extra handicap slag:

3 slagen: 4 stableford punten
4 slagen: 3 stableford punten (par van de hole)
5 slagen: 2 stableford punten (persoonlijke par)
6 slagen: 1 stableford punt
7 slagen: 0 stableford punten (netto double bogey)
8 slagen: 0 stableford punten (wordt netto score 7 = netto double bogey)

 

Voor de handicapberekening geldt de netto double bogey altijd als de maximumscore op een hole, zie ook onderstaande voorbeeld (hole 7).

netto double bogey score
Aanpassing naar netto score / netto double bogey voor hole 7

Namen van alle golfscores

Albatros 3 slagen onder par 
Eagle 2 slagen onder par 
Birdie  1 slag onder par 
Par  Slagen gelijk aan par 
Bogey  1 slag boven par 
Double bogey 2 slagen bogen par 

Hoe kun je je golfspel verbeteren?

1. Werk aan je zwakke plekken
Identificeer de aspecten van je spel die leiden tot die double bogeys. Is het je drive, approach shots of putting? Werk samen met een golfprofessional om deze gebieden te verbeteren.

 

2. Strategie en course management
Leer de baan kennen. Kies slimme slagen die je in een goede positie brengen voor de volgende. Soms is bescheidenheid de sleutel. Lees ook een het artikel over course management.

 

3. Oefening baart kunst
Oefen regelmatig en gericht. Werk aan je techniek, maar vergeet ook niet te oefenen onder omstandigheden die lijken op de echte wedstrijdsituatie. Voor meer informatie over het trainen van vaardigheden is het artikel doelgericht trainen voor betere prestaties geschreven.

Conclusie

Een netto double bogey is meer dan alleen een score op je kaart: het is een venster naar je golfvaardigheden en verbeteringspotentieel. Door te begrijpen waar je extra slagen voor nodig hebt, kun je actief werken aan het verfijnen van je spel!