Hoe sla je een draw of fade?

draw fade balvlucht

Inhoudsopgave

Picture of hilbert

hilbert

de bloggende golfer

share
tweet
mail
app
pin

Een fade of een draw zijn twee verschillende balvluchten waarbij de golfbal respectievelijk een curve van links naar rechts of van rechts naar links maakt. Dit effect is afhankelijk van het swingpad en of je clubblad open of dicht staar. Hieronder vind je een uitleg over het slaan van een fade en een draw in golf.

Een fade en draw is vergelijkbaar met het effect van een tennisbal met topspin en backspin. Daar geef je ook effect – spin – mee aan de bal. 

Balvlucht wetten / ball flight laws

 

De balvlucht wordt bepaald door drie elementen:

 

Target line
Een denkbeeldige lijn vanaf het midden van de golfbal tot het punt waar je op mikt. Hier is de adresseerpositie evenwijdig aan de doellijn.

target line

Face angle

De face angle is het belangrijkste bij het bepalen van de startrichting van de golfbal. De bal zal heel dicht in de richting van waar het slagvlak naar toe wijst worden gelanceerd. Een open of gesloten slagvlak varieert van 3° tot -3°, gerelateerd aan de slag van de club. 85% van de startlijn van de bal wordt – ongeacht het zwaaipad – bepaald door waar het slagvlak naar wijst op het moment van impact.

face angle

Club path
De clubbaan is de richting waarin het clubhoofd beweegt bij impact, ten opzicht van de target line. Dit kan en out-to-in of in-to-out baan zijn. De out-to-in wordt ook wel 0ver-the-top genoemd wat vaak resulteert in een een slice.

club path

Fade


Een fade is een balvlucht waarbij de bal van links naar rechts buigt (voor rechtshandige golfers). Om een fade te slaan, volg je deze stappen:

 

Clubface-oriëntatie

Draai de clubface lichtjes open, wat betekent dat de clubface iets naar rechts wijst (voor rechtshandige golfers). Dit bevordert het effect van een fade.

 

Swingpad

Bij het slaan van een fade wil je een buiten-naar-binnen swingpad creëren. Dit betekent dat de club van buiten de doellijn naar binnen de bal raakt. Concentreer je op een soepele swing en probeer het clubhoofd op een lichtelijk buiten-in pad te houden.

 

Balpositie

Plaats de bal iets meer naar voren in je stand dan normaal. Dit bevordert een lichte neerwaartse aanvalshoek en helpt bij het creëren van een fade.

 

Concentratie op de clubface

Focus je tijdens de swing op het open houden van de clubface. Houd je polsen stabiel en voorkom dat de clubface te snel sluit tijdens de impact.

 

Draw


Een draw is een balvlucht waarbij de bal van rechts naar links buigt (voor rechtshandige golfers). Om een draw te slaan, volg je deze stappen:

 

Clubface-oriëntatie

Draai de clubface lichtjes naar links, wat betekent dat de clubface iets naar links wijst (voor rechtshandige golfers). Dit bevordert het effect van een draw.

 

Swingpad

Bij het slaan van een draw wil je een binnen-naar-buiten swingpad creëren. Dit betekent dat de club van binnen de doellijn naar buiten de bal raakt. Concentreer je op een soepele swing en probeer het clubhoofd op een lichtelijk binnen-uit pad te houden.

 

Balpositie

Plaats de bal iets meer naar achteren in je stand dan normaal. Dit bevordert een lichte opwaartse aanvalshoek en helpt bij het creëren van een draw.

 

Concentratie op de clubface

Focus je tijdens de swing op het sluiten van de clubface. Houd je polsen stabiel en voorkom dat de clubface te snel opent tijdens de impact.

 

Het slaan van een fade en een draw vereist oefening, geduld en aanpassing van je techniek. Experimenteer met verschillende gripdruk, clubface-oriëntaties en swingpaden tijdens je oefensessies.

Het slaan van een fade en een draw vereist oefening, geduld en aanpassing van je techniek. Experimenteer met verschillende gripdruk, clubface-oriëntaties en swingpaden tijdens het oefenen op de driving range.