kies de juiste tee

Kies de kleur tee die bij je spelniveau past!

Inhoudsopgave

Beleef meer plezier aan golf met de juiste tee kleur keuze

Sinds 2012 mag je zelf kiezen vanaf welke kleur tee je een qualifying ronde gaat spelen. Hierbij is aan te raden om vanaf de kleur tee te spelen die past bij jouw spelniveau.

 

Het spelen van de juiste tee leidt tot meer speelplezier en het spel verloopt sneller en soepeler. Wanneer je van de tee speelt die past bij jou spelniveau, heb je minder te maken met hindernissen of lastige gebieden. Daarnaast vergroot je de kans op een green in regulation en vergoot je de kans op een PAR of birdie. Hierdoor gaat de speelplezier omhoog en je handicap omlaag. 

 

Je kan de juiste kleur tee bepalen aan de hand van de gemiddelde afstand van je afslag of op basis van je handicap. De tijd dat de gele tee voor de mannen is en de rode tee de ‘dames-tee’ is echt verleden tijd.

Tee bepalen op afstand afslag

De afstand die je kunt slaan, is een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste tee. Het is belangrijk om een tee te kiezen waarbij je een comfortabele afstand hebt tot de green. Als je regelmatig tot 125 meter slaat, is een kortere tee geschikt. Voor spelers die meer dan 200 meter slaan, is een langere tee aan te raden. Hierdoor kun je de juiste club selecteren en de bal op de ideale positie plaatsen.

 

Lees ook eens het artikel over de afstanden per golfclub voor meer informatie. 

Tee keuze op basis van handicap

Je handicap is een andere belangrijke overweging bij het kiezen van de juiste tee. Hogere handicappers kunnen baat hebben bij kortere tees, omdat ze daardoor een betere kans hebben om de bal in de fairway te houden. Lagere handicappers hebben doorgaans meer controle over hun slagen en kunnen dus voor langere tees kiezen om uitdagendere situaties te creëren.

Kies je tee-box op basis van slag afstand of handicap

In onderstaande graphic en tabel is aangegeven vanaf welke kleur je het beste kan afslaan op basis van de afstand die je slaat of je handicap.

Kies de juiste tee op basis van de afstand van je afslag of handicap.

 

Kleur tee Afstand afslag Handicap heren Handicap dames
Wit  Verder dan 225 meter  HCP 10 en lager
Geel  Tussen de 190 en 225 meter  HCP 28 en lager  HCP 5 en lager
Blauw  Tussen de 160 en 190 meter  HCP 36 en lager  HCP 15 en lager
Rood  Tussen de 125 en 160 meter  HCP 54 en lager  HCP 45 en lager
Oranje  Tot 125 meter  baanpermissie  HCP 45+ en baanpermissie

Dames tee-box rood? Nee, niet meer!

Hoewel golf een sport is die door zowel mannen als vrouwen wordt beoefend, kunnen er verschillen zijn in afstand en speelstijl tussen beide geslachten. Dames slaan over het algemeen kortere afstanden dan heren, voor de dames is het spelen van een kortere tee dus een verstandige keuze. Maar het geslacht is niet meer leidend voor de keuze de tee: de rode tee is dan ook niet meer de dames tee!

Hou rekening met de baanindeling

Zoals hierboven duidelijk is geworden ben je vrij in de tee keuze. Elke golfbaan heeft verschillende uitdagingen. Het is belangrijk dat je voor aanvang van je ronde de baanindeling hebt bestudeerd en weet waar de uitdagingen zitten en wat je moet ontwijken. Kies dan de tee die past bij je spel en je vaardigheden. Als je bijvoorbeeld moeite hebt om waterhindernissen te vermijden, kies dan een tee die je een veiligere speellijn biedt. Het kiezen van de kleur tee is ook een onderdeel van course management!

Tags: instructie, tee-box

Ontdek de informatieve koopgidsen van bogeygolf.nl

 

Om je te helpen bij het oriënteren en het maken van een weloverwogen keuze vind je op bogeygolf.nl diverse koopgidsen met essentiële informatie, nuttige tips en adviezen. 


Er zijn o.a. koopgidsen beschikbaar voor golfclubs, golftrolleys, golftassen, range finders, golfhorloges, golfschoenen, handschoenen en golfballen. Via onderstaande link heb je het complete overzicht: