Tee slim: kies de kleur tee die bij je spelniveau past.

kies de juiste tee

Inhoudsopgave

share
tweet
mail
app
pin

Tee-rific keuzes: kleurenwijzer voor de juiste tee! 

Sinds 2012 mag je zelf kiezen vanaf welke kleur tee je een qualifying ronde gaat spelen. Hierbij is aan te raden om vanaf de kleur tee te spelen die past bij jouw spelniveau.

 

Het spelen van de juiste tee leidt tot meer speelplezier en het spel verloopt sneller en soepeler. Wanneer je van de tee speelt die past bij jou spelniveau, heb je minder te maken met hindernissen of lastige gebieden. Daarnaast vergroot je de kans op een green in regulation en vergoot je de kans op een PAR of birdie. Hierdoor gaat de speelplezier omhoog en je handicap omlaag. 

 

Je kan de juiste kleur tee bepalen aan de hand van de gemiddelde afstand van je afslag of op basis van je handicap. De tijd dat de gele tee voor de mannen is en de rode tee de ‘dames-tee’ is echt verleden tijd.

Tee bepalen op afstand afslag

De afstand die je kunt slaan, is een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste tee. Het is belangrijk om een tee te kiezen waarbij je een comfortabele afstand hebt tot de green. Als je regelmatig tot 125 meter slaat, is een kortere tee geschikt. Voor spelers die meer dan 200 meter slaan, is een langere tee aan te raden. Hierdoor kun je de juiste club selecteren en de bal op de ideale positie plaatsen.

 

Lees ook eens het artikel over de afstanden per golfclub voor meer informatie. 

Tee keuze op basis van handicap

Je handicap is een andere belangrijke overweging bij het kiezen van de juiste tee. Hogere handicappers kunnen baat hebben bij kortere tees, omdat ze daardoor een betere kans hebben om de bal in de fairway te houden. Lagere handicappers hebben doorgaans meer controle over hun slagen en kunnen dus voor langere tees kiezen om uitdagendere situaties te creëren.

Kies je tee-box op basis van slag afstand of handicap

In onderstaande graphic en tabel is aangegeven vanaf welke kleur je het beste kan afslaan op basis van de afstand die je slaat of je handicap.

Kies de juiste tee op basis van de afstand van je afslag of handicap.

 

Kleur tee Afstand afslag Handicap heren Handicap dames
Wit Verder dan 225 meter  HCP 10 en lager
Geel Tussen de 190 en 225 meter  HCP 28 en lager  HCP 5 en lager
Blauw Tussen de 160 en 190 meter  HCP 36 en lager  HCP 15 en lager
Rood Tussen de 125 en 160 meter  HCP 54 en lager  HCP 45 en lager
Oranje Tot 125 meter  baanpermissie  HCP 45+ en baanpermissie

Varieer tusen tee boxen

Het bewust kiezen van een andere afslagplaats lijkt voor velen misschien ongebruikelijk. Maar heb je wel eens overwogen dat het spelen vanaf een andere tee box betekent dat je een compleet andere club richting de green zult slaan? Dit eenvoudige besluit blijkt in feite een uitstekende training te zijn, en het transformeert je spel op een opmerkelijke manier.

 

De keuze voor een andere tee box heeft directe invloed op je spelstrategie en dwingt je om met verschillende clubs om te gaan. Hierdoor ontstaat niet alleen variatie, maar ook een waardevolle trainingssessie die je golfvaardigheden verbetert. Je zult merken dat je benadering van de baan volledig verandert, en dit opent de deur naar een verfrissende golfervaring.

 

Dus, als je zin hebt om je vaardigheden met andere ijzers te oefenen, maar geen zin hebt in de routine van de driving range, overweeg dan eens om vanaf een andere afslagplaats te spelen! Het leuke is dat dit niet alleen je techniek aanscherpt, maar ook nieuwe delen van de fairway onthult, als alles volgens plan verloopt. Stap uit je comfortzone, ontdek de mogelijkheden van verschillende tee boxen, en geniet van de diverse facetten die het golfspel te bieden heeft!

Dames tee-box rood? Nee, niet meer!

Hoewel golf een sport is die door zowel mannen als vrouwen wordt beoefend, kunnen er verschillen zijn in afstand en speelstijl tussen beide geslachten. Dames slaan over het algemeen kortere afstanden dan heren, voor de dames is het spelen van een kortere tee dus een verstandige keuze. Maar het geslacht is niet meer leidend voor de keuze de tee: de rode tee is dan ook niet meer de dames tee!

Hou rekening met de baanindeling

Zoals hierboven duidelijk is geworden ben je vrij in de tee keuze. Elke golfbaan heeft verschillende uitdagingen. Het is belangrijk dat je voor aanvang van je ronde de baanindeling hebt bestudeerd en weet waar de uitdagingen zitten en wat je moet ontwijken. Kies dan de tee die past bij je spel en je vaardigheden. Als je bijvoorbeeld moeite hebt om waterhindernissen te vermijden, kies dan een tee die je een veiligere speellijn biedt. Het kiezen van de kleur tee is ook een onderdeel van course management!

Veelgestelde vragen (FAQs)

Advies aan de hand van de golfclub waarmee je het verste slaat:

Tot 125 meter

Oranje tees

Tussen 125 en 160 meter

Rode tees

Tussen de 160 en 190 meter

Blauwe tees

Tussen de 190 en 225 meter

Gele tees

Verder dan 225 meter

Witte tees

  •  

De afslag bij golf staat bekend als de “tee shot” of simpelweg de “drive.” Dit is de eerste slag van elke hole, waarbij de speler de bal vanaf de afslagplaats (tee box) slaat en probeert deze zo nauwkeurig mogelijk op de fairway te plaatsen. De club die wordt gebruikt voor de afslag varieert en wordt meestal gekozen op basis van de afstand en het gewenste resultaat. De kwaliteit van de tee shot legt de basis voor de rest van het spel op die hole.

De afslagplaats bij golf staat bekend als de “tee box” of kortweg de “tee.” Dit is het specifieke gebied waarvandaan een speler de bal voor zijn eerste slag (tee shot) slaat om het spel op een hole te beginnen. Elke hole heeft zijn eigen tee boxen, vaak gemarkeerd met verschillende kleuren of symbolen, die variëren in afstand en moeilijkheidsgraad. Spelers kiezen doorgaans de tee box die overeenkomt met hun vaardigheidsniveau, waardoor golfers van verschillende niveaus kunnen genieten van het spel op een passende uitdaging.

Bij golf sla je af vanaf de afslagplaats, ook wel de “tee box” genoemd. De tee box is het aangewezen gebied aan het begin van elke hole waarvandaan spelers hun eerste slag, de “tee shot” of “drive,” uitvoeren. Deze strategisch geplaatste zones variëren in afstand en moeilijkheidsgraad, vaak gemarkeerd met verschillende kleuren om spelers met diverse vaardigheidsniveaus opties te bieden. Het doel van de afslag is om de bal zo nauwkeurig mogelijk op de fairway te plaatsen, waardoor een solide start wordt gemaakt voor het vervolg van het spel op die specifieke hole.

Het begrip “opteeën” bij golf verwijst naar het plaatsen van de golfbal op een tee voordat je een slag uitvoert. Een tee is een klein houten of kunststof pinnetje waarop de bal rust, waardoor deze verhoogd boven de grond komt te liggen. Door de bal op de tee te plaatsen, kunnen golfers gemakkelijker een goede connectie maken met de bal bij hun afslag.

Opteeën mag alleen bij de afslag op de tee box, dat is de eerste slag van elke hole, ook wel de “tee shot” genoemd. Golfers kiezen vaak tees van verschillende hoogtes op basis van hun persoonlijke voorkeur en de golfclub waarmee ze afslaan.