Uitleg voor spelen vanaf een moeilijke ligging

golfer - downhill lie / bal onder de voeten

Inhoudsopgave

Picture of hilbert

hilbert

de bloggende golfer

share
tweet
mail
app
pin

In het kort: spelen vanaf moeilijke ligging

In dit artikel bespreken we de essentiële technieken om lastige golfliggingen te beheersen, waaronder uphill- en downhill liggingen en ballen boven of onder je voeten.

 

Ontdek hoe je je setup en swing kunt aanpassen voor een optimale prestatie en leer waarom loft een cruciale rol speelt in je slag.

 

Hier vind je handige tips om je spel naar een hoger niveau te tillen, zelfs in de moeilijkste situaties.

Leer effectief spelen vanuit elke ligging

In golf dromen we allemaal van die ideale ligging: vlak, zonder enige obstakels en de bal perfect gepositioneerd. Helaas, zoals elke golfer weet, is dit zelden de realiteit. Golfbanen zijn immers vaak glooiend met heuvels en glooiingen die onze vaardigheden echt op de proef stellen.

 

In dit artikel bespreek ik hoe je verschillende uitdagende liggingen kunt aanpakken: wanneer de bal boven of onder je voeten ligt, bij uphill lies, en de gevreesde downhill lies. 

De bal boven je voeten

Voor veel golfers is een bal boven de voeten minder intimiderend en kan zelfs helpen een slice te corrigeren. Hier zijn de sleutelfactoren om deze slag efficiënt te spelen:

 

 

Loft en ligging

Wanneer de bal boven je voeten ligt, heeft de neiging om naar links te trekken, net als een draw. Dit effect is sterker bij clubs met meer loft, zoals een pitching wedge, dan bij clubs met minder loft, zoals een ijzer 8. Hou hier rekening mee en richt iets naar rechts om deze afwijking te compenseren.


Setup

Sta iets hoger in je houding en grip iets lager op de club. Dit helpt om je aan te passen aan de helling en de bal goed te raken.


Swing

Zorg ervoor dat je lichaam meedraait en je niet alleen je armen gebruikt. Dit helpt om een vloeiende en gecontroleerde slag te maken.

De bal onder je voeten

Deze ligging kan de balans verstoren en is daarom uitdagender voor veel golfers. Hier zijn enkele tips om deze situatie te beheersen:

 

Loft en ligging

De bal zal meestal naar rechts trekken / fade, maar niet zo extreem als je zou denken. Richt iets naar links, maar overdrijf dit niet.


Setup

Buig meer door je knieën en zorg ervoor dat je bovenlichaam naar voren helt zonder je balans te verliezen. Dit helpt om een stabiele houding te behouden.


Swing

Draai je lichaam door de slag om een goede balvlucht te garanderen. Vermijd statische armen en zorg voor een volledige beweging.

Uphill lie

Veel golfers voelen zich comfortabeler met een uphill lie omdat het helpt om de bal in de lucht te krijgen. Volg deze stappen voor succes:

 

Setup

Pas je lichaamshouding aan de helling aan. Zorg dat je lichaam parallel staat aan de helling door je rechterbeen iets te strekken en je linkerbeen meer te buigen.


Loft

Een club met meer loft zal nog meer loft krijgen door de helling. Kies daarom een club met minder loft dan je normaal zou gebruiken.


Swing

Draai je lichaam volledig door de slag om kracht en controle te behouden.

Downhill lie

Dit is voor veel golfers de moeilijkste ligging. De bal zal lager uitkomen en het is cruciaal om de juiste aanpassingen te maken:

 

Setup

Zorg ervoor dat je lichaam parallel staat aan de helling door je linkerbeen meer te buigen en je rechterbeen te strekken.


Loft

De helling vermindert de loft van je club. Gebruik daarom een club met meer loft dan je normaal zou doen.


Swing

Probeer niet de bal zelf omhoog te krijgen; laat de club het werk doen. Draai je lichaam door de slag om te voorkomen dat je de grond voor de bal raakt.

YouTube video: ultimate sloping lie guide van Rick Shiels

Bekijk ook eens onderstaande video waar Rick Shiels bovenstaande uitlegt:

Door deze tips te volgen en je setup en swing aan te passen, kun je beter omgaan met de uitdagingen die glooiende golfbanen bieden. Oefen deze technieken en je zult merken dat je zelfs in de lastigste situaties zelfverzekerd en effectief kunt spelen.

 

Hopelijk heb je veel aan deze tips. Deel dit artikel met vrienden die moeite hebben met uitdagende liggingen, en abonneer je op onze blog voor meer nuttige golfinformatie. Tot de volgende keer op de golfbaan!