Tips voor golf in de winter

Inhoudsopgave

share
tweet
mail
app
pin

Golf in de herfst en winter

Ondanks dat de dagen korter worden kun je natuurlijk nog steeds golfen. In de herfst en winter wordt het weer guurder en kouder. Als golfer kun je daar natuurlijk prima rekening mee houden. In dit artikel wordt een aantal onderwerpen over het voetlicht gebracht voor het spelen in de herfst en winter.

Slimmer de golfbal volgen

De zon staat in de winter vaak vrij laag en het volgen van de vlucht van je bal kan lastig zijn. Volg je bal vanaf het moment dat hij opstijgt tot net voordat hij het hart van de zon bereikt. In plaats van de bal te blijven volgen – en hem uit het oog te verliezen – richt je snel je aandacht op de plek waar je denkt dat ie zal landen: je zult hem vaker en sneller terugvinden.

Winter golfhandschoenen

Normaal gesproken draag je maar 1 golfhandschoen, maar in de winter is dat in de regel te koud. In de winter kun je kiezen voor een paar gevoerde handschoenen: een linker en rechter handschoen. Mocht je toch je normale handschoen aan maar één hand willen gebruiken? Kies dan voor wanten die je dan tussen je slagen aan kan doen en toch je handen kan warmen. Lees ook eens dit artikel over handschoenen voor in de winter.

Gekleurde en zachtere golfballen

Wanneer het kouder wordt en de temperatuur onder de 20°C komt, dan zul je merken dat je minder ver zult slaan. Een lagere temperatuur van de lucht en je golfbal heeft invloed op de afstand en vlucht.

 

De koude lucht heeft een hogere luchtdichtheid: een hogere massa van de lucht per kubieke meter. Dit betekent dat er sprake is van zware lucht. Hierdoor onstaat meer weerstand en wrijving waardoor de bal hoger gaat vliegen maar minder ver zal gaan. Speel daarom met kouder weer één club extra.

 

Ook de temperatuur van de golfbal zelf is van invloed. Wanneer je golfbal koud is verlies deze veerkracht waardoor deze bij impact snelheid verliest. Omgekeerd wanneer je golfbal te warm is zul je ook snelheid verliezen. De ideale temperatuur voor je golfbal ligt tussen de 18°C en 20°C. Bewaar daarom je golfballen in huis zodat je op temperatuur blijven en niet in de kofferbak van je auto te koud worden. Tijdens het spelen kun je een golfbal in je broekzak houden zodat deze opwarmt en per hole wissel je dan van bal waardoor de afgekoelde bal weer kan opwarmen. Het is ook verstandig om bij kouder weer met kouder weer met zachtere golfballen te spelen

 

In de winterperiode vallen witte golfballen minder goed op. Het is dan ook verstandig om in deze periode met gekleurde golfballen te spelen. Daarbij zijn gele golfballen het beste zichtbaar. Een betaalbare zachte golfbal is de Titleist TruFeel.

Trolleys en buggies verboden

In de winter geldt ook dat je vriezend weer niet met een golftrolley of buggy de baan in mag om beschadigen van de grasmat te voorkomen. Wanneer je een cartbag hebt is het niet heel erg fijn om deze 9 of 18-holes mee te slepen, daar zijn je ook niet voor gemaakt. 

 

Als je in de winter van plan bent om te gaan golfen dan is de aanschaf van een standbag of pencilbag het overwegen waard. Een pencilbag is een kleine draagtas met minder vakjes en er kunnen minder golfclub in ten opzichte van een normale golftas. Lees ook dit artikel over alles ins en out over de aanschaf van een nieuwe golftas.

 

golftas kopen pencilbag
Pencilbag
golftas kopen standbag tilteist
Standbag

Draag golfkleding in laagjes

Wanneer het kouder wordt is het aantrekken van meerdere lichte lagen kleding aan te raden. Dit zorgt ervoor dat je als golfer meer controle hebt als het gaat om comfort op de baan, ongeacht het weer en temperatuur. Door meerdere lagen te dragen kun je als het te warm wordt een ‘laagje’ uit doen. Niet is zo vervelend als je in de winter dampend over de baan loopt en het te warm krijgt als de zon er ineens doorkomt.

 

Deze kleding lagen zijn in te delen in vier categorieën: basislagen, middenlagen, hybride jassen en buitenlagen. Elke laag speelt een rol bij het reguleren van de lichaamstemperatuur en het beschermen tegen de elementen. Als je meer informatie zoekt over het dragen van kleding in laagjes lees dan eens die artikel over het dragen van meerdere laagjes kleding.

Waterdichte golfschoenen

Naarmate het weer natter wordt is het ook belangrijk om daar met je schoeisel rekening te houden. In de zomer kun je prima golfen met ‘lichte’ golfschoenen die niet waterdicht zijn. Wanneer in de herfst de kans op regen steeds groter wordt is het ook belangrijk dat je schoenen waterdicht zijn, dat is wel zo comfortabel. Daarnaast is ook grip belangrijker wanneer het natter op de baan wordt. Je wil voorkomen dat je onderhoud gaat omdat je tijdens je swing wegglijd. Lees ook eens dit artikel over het kopen van nieuwe golfschoenen.

 

En mochten je spikes aan vervanging toe zijn dan kun je in het volgende artikel alles lezen over het vervangen van de spikes op je golfschoenen.

Oefen thuis met putten

Je hoeft niet perse naar de golfbaan om je putting vaardigheden op peil te houden. Sterker nog je kunt met een paar trainingsmiddelen ook heel goed thuis aan je putting skills (blijven) werken. Met bijvoorbeeld de PuttOUT Pressure putt trainer en een putting mat. 

 

Mocht je hierin geïnteresseerd dan vind je in het volgende artikel meer informatie over de PuttOUT pressure putt trainer.

 

Daarnaast is er ook een apart artikel geschreven over een putting mats.

Wintergreens

In de winter zijn ook vaak de greens gesloten en speel je op zogenaamde wintergreens. Dit zijn tijdelijke greens die zijn aangebracht op de fairway. Dit is om het gras en de grond op greens te beschermen tegen beschadigingen. Zie ook onderstaande video waarin dit wordt uitgelegd.