Breaking 100

breaking 100

Inhoudsopgave

share
tweet
mail
app
pin

Een score onder de 100

Breaking 100 betekent een score onder de 100 slagen op een PAR 72 18 holes golfbaan. Verrassend genoeg is dit voor de meeste golfers haalbaar, maar daarvoor heb je natuurlijk wel een iets meer speel-ervaring nodig .

 

Wanneer je enkele clubs in je tas hebt zitten waarmee je vrij constant 135 meter of verder weet te slaan, dan heb je niet heel veel rondes nodig om onder de 100 te komen. De meeste scores gaan ten onder aan een verkeerde clubkeuze in de baan en bij het afslaan.

 

Elimineer drie en vier slagen boven PAR als gevolg van een verkeerde clubkeuze en het te veel kracht zetten in je swing voor maximale afstand. 

Speel op 99 slagen in plaats van 72

Je doel is om onder de 100 slagen te blijven. Op een PAR 72 golfbaan heb je daarmee 27 extra slagen tot je beschikking! Verdeel deze slagen op basis van de stroke-index: voor stroke-index 1 t/m 9 – de moeilijkste holes – heb je dan 2 extra slagen per hole en voor stroke-index 10 t/m 18 heb je 1 extra slag per hole. Dit komt neer op 9 bogeys en 9 double-bogeys.

De 7 belangrijkste elementen voor ‘breaking 100’

Een score onder de honderd gaat natuurlijk niet vanzelf, maar er zijn een aantal elementen waar je zelf invloed op hebt. Dat heeft o.a. betrekking materiaal keuze, kennis van je materiaal, baankennis en je golfclubs eigen maken:

 

  1. Speel met clubs die passen bij jou spelniveau
  2. Weet de afstanden van je golfclubs
  3. Weet de afstand tot de vlag, altijd!
  4. Zorg dat je goed uit de voeten kunt met meerdere clubs
  5. Sla af met een club – met een afstand van 135 meter of meer – die super betrouwbaar is 
  6. Plan je approach
  7. Strategie per hole

Speel met clubs die passen bij jou spelniveau

Golf is op zichzelf al een moeilijk spelletje. Wanneer het jou doel is om onder de 100 slagen te komen heb je vergevingsgezinde clubs nodig. Deze clubs spelen nu eenmaal makkelijker dan clubs voor de betere spelers. Je hoeft ook niet met gloednieuwe clubs te spelen. Er zijn voldoende gebruikte sets online te vinden. Mijn advies hierbij is om voor een ‘jonge’ set te kiezen van één van de bekende merken zoals TaylorMade, Titleist, Callaway, Ping of Mizuno.  

 

De meeste sets van twee tot drie jaar oud zijn dan ook vaak voor minder dan de helft van de oorspronkelijke prijs aan te schaffen. Nieuwe grips erop en je bent ‘good to go’. Uiteraard staat de ontwikkeling van golfclubs niet stil, maar in een tijdsbestek van een paar jaar is er geen sprake van revolutionaire ontwikkelingen. 

 

Op de website van golfbidder.co.uk kun je heel makkelijk achterhalen voor welke handicap niveau’s bepaalde clubs geschikt zijn:

golfbidder handicap indicatie
Handicap indicatie op golfbidder.co.uk

Weet de afstanden van je clubs

Voor de juiste clubkeuze is het belangrijk dat je weet wat de afstanden van je clubs zijn. Zo kun je bepalen hoe je de hole wil spelen van tee tot en met de vlag en hoe je hindernissen en bunkers zo veel mogelijk uit het spel kunt halen.

 

Afstanden kun je op de driving range bepalen aan de hand van de afstandsmarkeringen of op een driving range met een launch monitor zoals Toptracer of Trackman. Het is wel belangrijk om je te realiseren dat range ballen ca. 10 tot 15% minder ver gaan dan een echte golfbal. 

 

Je kunt ook rondes lopen met een golf app waarbij je elke slag en club registreert. Zo heb je na een aantal rondes een indicatie van jou afstanden.

 

Als laatste optie kun je ook gebruik maken van golfclub trackers zoals de CT10 van Garmin. Dan hoef je zelf niets vast te leggen en worden jou afstanden en clubkeuze automatisch vastgelegd. 

Weet de afstand tot de vlag, altijd!

Stop met het schatten van afstanden! Zorg ervoor dat je altijd weet wat de afstand tot de vlag is. Deze kennis geeft in combinatie met de afstanden van je golfclubs een enorm voordeel. Dit maakt het plannen / spelen van een hole een stuk effectiever.

 

Golfhorloge of Range Finder
Voor het bepalen van de afstanden heb je een aantal hulpmiddelen. Je kunt gebruik maken van een golfhorloge zoals bijvoorbeeld de veelgebuikte Garmin Approach S12, S42 of S62. Daarnaast kun je ook kiesen voor een afstandsmeter / range finder. Dit vergt natuurlijk wel een investering.

 

Smartphone of Smartwatch

De meeste golfers zijn wel in het bezit van een smartphone. Hier kun je natuurlijk ook een golf-app op installeren. Enkele bekende apps zijn Golfshot en Tag Heuer Golf. Wanneer je een Apple Watch hebt kun je deze natuurlijk ook als golfhorloge gebruiken.

Ik maak zelf gebruik van een Apple Watch met de app MyTaylorMadeOnCourse. Helaas staat deze app niet in de Nederlandse app-store, maar is wel te downloaden via de Amerikaanse app-store. Hiervoor moet je een US-AppleID aanmaken. Het is even gedoe met wisselen van account maar ik ben er blij mee. Deze app is overigens ook te vinden in de Google Play Store

 

Update: begin 2023 heb ik de barrière van 100 doorbroken en mijzelf beloond met een nieuwe smartwatch: de Garmin Fenix 7

 

De Garmin Fenix 7 heeft dezelfde uitgebreide features als de Garmin Approach S62, maar kan veel meer en deze misstaat absoluut niet buiten de golfbaan. 

 

Zorg dat je uit de voeten kunt met meerdere clubs

Elke golfer heeft zo zijn eigen favoriete golfclub, maar het is belangrijk dat je meerdere clubs in je tas hebt zitten waarmee je uit de voeten kunt. Voor een score onder de 100 zijn dit de afstanden die je constant moet kunnen slaan (vermelde clubs zijn indicatief):

 

  • 135 meter – ijzer 7 of hybride
  • 110 meter – ijzer 8
  • 90 meter – ijzer 9 / pitching wedge

 

Dit zijn de zogenaamde ‘stock shots’ die je onder controle zou moeten hebben om bij de green te komen. Voor het korte spel op of rondom de green heb je natuurlijk je wedge(s) en putter.

Sla af met een super betrouwbare golfclub (> 135 meter)

De afslag bepaald in de meeste gevallen of je een PAR of (double) bogey maakt. Wanneer je driver niet constant is en meerdere keren resulteert in een slice en/of verloren bal, dan kun je deze voorlopig beter in je tas laten zitten.

 

Oefen natuurlijk wel op de driving range, want de volgende stap na ‘breaking 100’ is natuurlijk ‘breaking 90’ en daar moet de driver bij helpen!

 

Kijk ook naar het spel van je medespelers en probeer daar van te leren. Welke keuzes maken zij en is dat volgens jou ook de beste keuze?

 

Gaat er gaat daarnaast ook een lerende werking van uit en passen zij hun spel aan wanneer de afslag met bijvoorbeeld de driver niet loopt? 

Plan je approach

Bepaal of je met de volgende slag de green makkelijk kunt halen, zonder dat je bijvoorbeeld een bunker in het spel brengt. Als dat niet het geval is bepaal dan welke afstand je moet slaan om bij de je volgende slag een makkelijke slag over te houden. Bepaal voor jezelf wat de ideale afstand naar de green is om bijna altijd op of rondom de green terecht te komen.

Strategie per hole

De strategie is gericht op het slaan van kortere, maar rechtere shots vanaf de tee én tijdens het spelen van de hole. Dit zorgt ervoor dat je minder snel in de rough,  een (fairway) bunker, hindernis of buiten de baan komt te liggen. Hierbij maak je meer gebruik van de korte ijzers en wedges. Deze heb je beter onder controle en gaan rechter.

 

PAR 3’s
Als je vanaf de juiste kleur tee speelt, zou je de green in één slag moeten kunnen halen. Na één slag lig je op de green óf na je tweede slag met een ‘green-side’ chip. Met een twee-putt heb je PAR of maximaal een bogey. 

 

Lange PAR 4’s
Een PAR 4 van 385 meter kan lastig ogen, maar wanneer je doel is om met 3 slagen op of rond de green te zijn is deze hole ineens een stuk eenvoudiger geworden. Met 2 slagen van 135 meter is er nog ca. 115 meter te gaan. Dit is prima met een ijzer 8 of 9 of mogelijk pitching wedge aan te spelen. Vaak sla je met deze clubs ook rechter. Als je op de green terecht komt heb je met een twee-putt een bogey te pakken.

 

Wanneer je met je driver afslaat – maar deze nog niet helemaal onder controle hebt – kun je geluk hebben en 200 meter slaan. Dan is het nog steeds de vraag of je de resterende 185 meter met je tweede slag kan overbruggen. Meestel blijft er een meter of 30 tot 50 over en daar kan ook nog veel mis gaan. Op deze manier creëer je dus 3 lastige slagen …

 

Een slice met een driver kost afstand en resulteert er vaak in dat je naast de fairway ligt. Daarmee neemt de kans op een double bogey of erger zienderogen toe. Bedenk dus goed welk voordeel een slag met een driver oplevert voor ‘breaking 100’ voordat je afslaat.

 

Korte PAR 4’s
De korte PAR 4’s zijn bij uitstek de holes om een bogey te maken door in twee schoten op of rondom de green te zijn. Hier liggen ook kansen op PAR. Wanneer je met je tweede slag niet met een ijzer 7 of 8 de green kan bereiken, probeer dan de green met 2 slagen met een wedge te bereiken. Zo haal je ook het meeste gevaar uit het spel.

 

PAR 5’s
Bij de PAR 5 holes kom je ook vaak fairway bunkers tegen. Deze liggen meestal op driver-afstand (200 meter). Het is van belang dat je daar met twee slagen zonder kleerscheuren voorbij komt én met 4 slagen slagen op of rond de green ligt om de hole met een bogey af te ronden en als het tegenzit met een double-bogey.