Ontketen je short game: voorkom onnodige fouten

golf short game

Inhoudsopgave

Picture of hilbert

hilbert

de bloggende golfer

share
tweet
mail
app
pin

Short game gereedschap: breid je club arsenaal uit

Amateur golfers hanteren bij hun short game vaak een one-size-fits-all benadering, waarbij ze voor elke korte slag dezelfde club gebruiken. Ontdek de kunst van veelzijdigheid door je aan te passen aan verschillende liggingen, hellingen en pin-posities. Leer hoe het veranderen van loft jouw geheime wapen kan zijn om verschillende slagen onder de knie te krijgen. 

Kijk ook eens kritisch naar je golfset. Als je bij je korte spel afhankelijk bent van alleen een pitching wedge en sandwedge, dan het je eigenlijk te weinig gereedschap om je korte spel te perfectioneren. Lees hiervoor maar eens het artikel ‘De wegde verdiend meer aandacht’

Angst en gripdruk: ontspan voor precisie

 

Angst in het korte spel kan leiden tot een te stevige greep op de club, wat de snelheid en precisie beïnvloedt. Bij je short game gaat het om finesse en wanneer er spanning in je lijf zit heb je minder controle over je swing. Zorg voor een lichte grip en zachte armen.

 

Qua gripdruk zitten veel golfer op een schaal van 1 tot 10 op een gripdruk boven de 8, terwijl een gripdruk van 3 gewenst is. 

 

Maak je los van het te strak knijpen in je grip en ontwikkel een zachtere, meer gecontroleerde swing met  veel meer gevoel.

Visualisatie: beeld de perfecte slag in

Succes in je short game begint met het zien van de slag voordat je deze uitvoert. Begrijp de kracht van visualisatie en voorspelling. Verken mentaal het traject, de spin en de landingsplek. Ook bij het maken van een oefenswing dien je deze uit te voeren alsof je echt de slag gaat maken. Vaak zie je golfer slechts een deel van de swing uit voeren, dat heeft niet zoveel zin …  

Loft forceren: kies verstandig voor consistentie

 

Spelen met overmatige loft bij het pitchen kan leiden tot inconsistentie en mis-hits. Dit komt meestal voor bij het spelen van full-swing shots, maar voor de meeste golfers geldt dat zij bij het spelen van een full-swing en een hoge loft al snel de finesse kwijt zijn.

 

Leer de kunst van clubselectie en ontdek hoe het gebruik van een lagere loft met een gecontroleerde pitch-beweging de nauwkeurigheid en afstandscontrole kan verbeteren. Vermijd de valkuilen van het forceren van loft en ontdek de voordelen van een soepel, herhaalbaar swingen.

Het lezen van de ligging: ontcijfer jouw korte spel

 

De ligging van de bal bepaalt de slag die je wel en niet kunt spelen. Ontwikkel een scherp bewustzijn van het lezen van de ligging om de juiste release en clubselectie te bepalen. Of het nu een afdalende helling, een oplopende ligging of een begraven bal is, beheers de kunst van het aanpassen van je techniek op basis van de ligging voor voorspelbare en succesvolle resultaten in het korte spel. 

 

Normale ligging

Bij een normale ligging (‘fluffy lie’) kun je makkelijk onder de bal komen, hierdoor kun je gebruik maken van de bounce van  je golfclub.

 

Tight lie
Bij een tight lie zit er weinig gras tussen de golfbal en de grond, waardoor het moeilijker is om de bal zuiver te raken. De bounce werkt je nu tegen en de kans is groot dat je een ’thin shot’ maakt. Dat wil zeggen dat ja de bal met de rand van je clubblad raakt. Je kunt dit oplossing door de bal verder naar achteren te leggen en iets meer  shaft lean’ creëert waardoor je steiler in komt op de bal. 

 

Uphill- en downhill lie

Bij een downhill lie speel je de bal iets meer naar achteren en bij een uphill lie iets meer naar voren zodat de je juiste ‘angle of attack’  creëert.

Short game recap

Verbeter je short game door deze veelvoorkomende fouten aan te pakken. Combineer technische vaardigheden met deze strategische benadering voor een meesterlijk kort spel. Of je nu een ervaren golfer bent of net begint, deze inzichten zullen je helpen om je spel te verfijnen en je scores te verbeteren. Vergeet niet dat een goed kort spel niet alleen draait om techniek, maar ook om slimme beslissingen.

 

Ga de volgende keer dat je op de golfbaan staat bewust om met je clubkeuze, gripdruk, en lees de ligging van de bal zorgvuldig. Visualiseer de perfecte slag voordat je hem uitvoert en pas je aan aan de veelzijdigheid van de situatie. Door deze tips toe te passen, ontwikkel je een kort spel dat indruk maakt en je zelfvertrouwen vergroot.

 

Blijf oefenen, experimenteer met verschillende situaties en blijf werken aan zowel je technische vaardigheden als je mentale benadering van het korte spel. Met consistentie en toewijding zul je al snel de vruchten plukken van een verbeterd kort spel.

 

Veel plezier op de golfbaan en geniet van het perfectioneren van jouw korte speltechniek!