Golfball Rollback 2028

golfball rollback

Inhoudsopgave

Picture of hilbert

hilbert

de bloggende golfer

share
tweet
mail
app
pin

Golfball Rollback in het kort

De R&A en USGA implementeren vanaf januari 2028 de ‘golfball rollback’. Dit zijn nieuwe golfbaltestcondities om de impact van toenemende afstanden te verminderen. De snelheid van golfbaltests wordt aangepast op basis van data-analyse van de wereldwijde tours, met een verwachte vermindering van 13-15 yards voor de langste slagen.

 

Professionele spelers zien een afname van 9-11 yards, terwijl recreatieve golfers met een testsnelheidsverandering van 5 yards of minder worden beïnvloed. De beslissing volgt op uitgebreid onderzoek en feedback, en CEO’s benadrukken het belang van langetermijnbescherming van het spel en milieubewustzijn. Bestaande ballen blijven tot 2030 conform.

Nieuwe maatregelen voor toekomstige duurzaamheid

De door de R&A en USGA aangekondigde veranderingen voor golfballen zullen van kracht worden in januari 2028. Deze aanpassingen, gebaseerd op een analyse van wereldwijde tourdata en spelinzichten, hebben als doel de impact van toenemende afstanden te verminderen, met zo min mogelijk invloed op het recreatieve spel. Hierbij spelen het minimaliseren van de impact op financiën en duurzaamheid een belangrijke rol. 

Aanpassingen in testcondities

De nieuwe testcondities voor golfbalconformiteit onder de Overall Distance Standard (ODS) zullen een clubhoofdsnelheid van 125 mph (gelijk aan een balsnelheid van 183 mph), een spin rate van 2200 rpm en een lanceerhoek van 11 graden omvatten. In vergelijking met de huidige condities, die 20 jaar geleden werden vastgesteld op 120 mph (gelijk aan een balsnelheid van 176 mph), 2520 rpm en een lanceerhoek van 10 graden, zijn deze herziene voorwaarden bedoeld om de ODS te handhaven.

 

Uit een analyse van balsnelheden bij golfers met de langste slagen in 2023 blijkt dat de snelste 10 spelers een gemiddelde balsnelheid van 186 mph hadden, terwijl de snelste 25 een gemiddelde balsnelheid van 183,4 mph hadden (waarbij de aller-snelste een gemiddelde snelheid van 190 mph behaalde).

Impact golfball rollback op afstanden

Bij de langste slagen wordt een daling van 13-15 yards in afstand verwacht. Een gemiddelde professionele tour- en elite mannelijke spelers kunnen een vermindering van 9-11 yards verwachten.

 

Voor de vrouwelijke spelers op de LPGA- of Ladies European Tour (LET) is een vermindering van 5-7 yards te zien.

 

Voor de meeste recreatieve golfers, met een gemiddelde swingsnelheid van 93 mph voor mannen en 72 mph voor vrouwen, wordt verwacht dat de verandering in testsnelheid maximaal 5 yards of minder zal hebben.

golfball rollback afstand effect

Overgangsperiode voor bestaande golfballen

Bestaande ballen die zijn goedgekeurd voor conformiteit in 2027 kunnen door recreatieve golfers worden gebruikt tot januari 2030, waardoor spelers, fabrikanten en detailhandelaren voldoende tijd hebben om zich aan te passen.

Reactie van CEO’s

Mike Whan, CEO van de USGA, benadrukt het belang van deze beslissing voor het behoud van het spel op de lange termijn: “Governance is moeilijk. En hoewel duizenden zullen beweren dat we te veel hebben gedaan, zullen er evenveel zijn die zeggen dat we niet genoeg hebben gedaan om het spel op lange termijn te beschermen.”

 

Martin Slumbers, CEO van The R&A, voegt toe: “We zijn ervan overtuigd dat deze beslissing een van de sleutelmethodes is om een duurzame toekomst voor golf te bereiken, de integriteit van het spel te beschermen en aan onze milieure verantwoordelijkheid te voldoen.”

Uitgebreid onderzoek en feedback

De beslissing komt voort uit het uitgebreidste onderzoek naar het probleem in de geschiedenis van het spel, geleid door het Distance Insights-project dat in 2018 werd gelanceerd. Hierbij werden gegevens verzameld, onderzoek gedeeld en feedback verkregen van golfbaaneigenaren, spelers en belanghebbenden over de hele wereld.

Toekomstige maatregelen en behoud van golf

Naast de nieuwe baltestcondities zullen de R&A en USGA de testbenadering uitbreiden om ‘Driver Creep’ beter op te sporen, waarbij wordt gekeken naar de mogelijkheid van verdere maatregelen met betrekking tot afstand, zoals het onderzoeken van de vergevingsgezindheid van drivers bij off-center hits.

 

De R&A en de USGA blijven geleid door het principe om de fundamentele elementen van golf te behouden, waaronder de integriteit van golfbanen en het vereiste diverse scala aan vaardigheden. Ze benadrukken dat het behoud van economische en milieueffecten cruciaal is voor een duurzame toekomst van het spel.

Conclusie golfball rollback

De Overall Distance Standard, geïntroduceerd in 1976 is driemaal eerder aangepast en ondergaat nu een historische verandering in testsnelheid om de toekomst van golf te waarborgen. Ondanks dat deze beslissing op weerstand stuit, blijven de R&A en USGA vastbesloten om het spel te beschermen en ervoor te zorgen dat toekomstige generaties net zo kunnen genieten van de unieke uitdaging van golf als zijzelf doen