Speedgolf: hype of blijver?

speedgolf

Inhoudsopgave

Picture of hilbert

hilbert

de bloggende golfer

share
tweet
mail
app
pin

Speedgolf: trend of hype?

Als je denkt aan golf, dan denk je waarschijnlijk aan een rustige, ontspannende sport waarbij spelers in een golfkarretje rondrijden op een prachtig aangelegde baan, terwijl ze rustig hun slag doen. Maar wat als we je vertellen dat golf ook een sport kan zijn waarbij je rent, zweet en je hartslag verhoogt terwijl je de bal slaat? Dat is precies wat speedgolf is.

 

Speedgolf is een relatief nieuwe sport die golfen en hardlopen combineert. Het doel van speedgolf is om zo snel mogelijk een ronde golf te spelen, terwijl je tussen de slagen door rent. Spelers gebruiken dus niet alleen hun golfvaardigheden, maar ook hun conditie en snelheid om een ​​goede score te behalen.

 

Een speedgolf ronde bestaat uit 9 of 18 holes, net als bij reguliere golf, maar nu wordt ook de tijd die je nodig hebt om de ronde te voltooien bijgehouden. Je slaat de bal en rent er vervolgens achteraan. Vervolgens sla je je volgende slag en begint weer met rennen. Het doel is om de golfbal zo snel mogelijk in de hole te krijgen, terwijl je de hele tijd rent en de tijd bijhoudt. Je score is een combinatie van je tijd en je golf score.

 

Speedgolf wint aan populariteit

Hoewel speedgolf in de Verenigde Staten al enige tijd populair is, wint de sport ook aan populariteit in Europa en andere delen van de wereld. Het is een sport die geschikt is voor zowel ervaren golfers als hardlopers die willen proberen hoe het is om golf te spelen. Speedgolf kan ook een geweldige manier zijn om in vorm te blijven en om een ​​gevarieerde workout te krijgen.

 

Er zijn een aantal regels en voorschriften die gelden voor speedgolf. Zo moet je bijvoorbeeld een maximum aantal clubs bij je hebben, wat betekent dat je strategisch moet kiezen welke clubs je meeneemt en welke je thuis laat. Je moet ook speciale schoenen dragen die geschikt zijn om mee te rennen, maar ook om golf te spelen.

 

Speedgolf kent inmiddels ook zijn eigen kampioenschappen en wedstrijden, waaronder het World Speedgolf Championship en de British Open Speedgolf Championship. Deze wedstrijden trekken spelers van over de hele wereld aan en worden steeds populairder.

 

Het leuke aan speedgolf is dat het een combinatie is van twee heel verschillende sporten die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken lijken te hebben. Maar als je eenmaal begint te spelen, ontdek je dat speedgolf een zeer uitdagende en spannende sport is die je hartslag verhoogt en je geest scherp houdt.

 

Dus als je op zoek bent naar een nieuwe en spannende sport die je buiten in de frisse lucht kunt spelen, waarom probeer je dan niet speedgolf? Het is een sport die je gegarandeerd in beweging brengt en die je een unieke en uitdagende ervaring biedt.

Spelregels voor speedgolf

De standaard R&A golfregels zijn van toepassing, maar hierop zijn wel een paar aanpassingen op van toepassing:

 

Individuele startijden

Spelers hebben individuele starttijden met tussenpozen van 5/6 minuten. De tijd van de ronde start vanaf het moment dat de speler op de eerste hole heeft afgeslagen tot het moment dat de laatste hole is uitgeholed

 

Vlaggenstok mag blijven staan

De vlaggenstok mag blijven zitten tijdens het putten. Dit gold eerst alleen bij speedgolf om tijd te besparen, maar is vanaf 2019 ook toegestaan in een reguliere golf ronde.

 

Verloren bal droppen

Verloren ballen worden gedropt op de vluchtlijn van het vorige schot met slechts één schotstraf. Standaard R&A-golfregels zijn van toepassing naast eventuele lokale wijzigingen die op een bepaalde golfbaan worden toegepast.

 

Maximaal 7 golfclub

Je mag maximaal 7 golfclubs gebruiken. Deze kun je los met de hand dragen, in een pencilbag of een andere geschikte ‘clubdrager’. Het aantal club dat je bij je hebt is een tactische beslissing: meer clubs geven je meer keuze met slagen maar voegen gewicht toe, het is de kunst is om hierin de juiste balans te vinden.  

 

Geen caddy of golfcart

Caddy’s en golfcarts zijn uiteraard niet toegestaan.

 

Geen provisionele slag


Speedgolf kent geen provisionele slagen, dit is contraproductief. Je dropt waar de bal verloren is gegaan.

 

Geen tas op de green

Je tas moet buiten de putting green worden neergezet en worden opgehaald nadat je de hole hebt afgemaakt. 

 

Winterregel

In de wintermaanden mag je niet hardlopen op de greens en eventueel kunnen er ook andere beperkingen gelden.