Wat is Texas Scramble?

Inhoudsopgave

Wat is Texas Scramble?

Texas Scramble is een populaire wedstrijdvorm in golf. Texas Scramble speel je als team in een flight – groep die samen speelt – van twee tot vier spelers waarbij je verder speelt vanaf de plek waar de beste bal geslagen is. Voor startende golfers, maar ook voor meer ervaren golfers is het een leuke en gezellige spelvorm. Je blijft als team bij elkaar doordat je allemaal van dezelfde plek verder speelt. Het maakt dus niet uit of je een bal topt of dat je de bal met een enorme slice op de naastgelegen fairway hebt geslagen. Die bal kun je gewoon oppakken.

Afslaan van de tee-box

Alle spelers slaan af vanaf de tee-box. Vervolgens wordt bepaald welke bal het beste ligt, de andere ballen worden opgepakt. De gekozen bal hoeft niet per se de bal te zijn die het dichtste bij de hole ligt of het verste is geslagen. Vaak is de ligging bepalend voor het kiezen van de bal waarmee verder gespeeld zal worden. Als bepaald is welke bal de beste ligging heeft om mee verder te spelen, slaan alle spelers vanaf die plek de volgende slag.

Verder spelen met de beste bal 

De golfbal moet gedropt worden binnen één stoklengte van de gekozen bal, maar niet dichter bij de hole. Ook moet de baanconditie gelijk zijn. Stel dat de beste bal op de rand van de rough ligt en dat de fairway binnen één stoklengte van de bal ligt, dan mag de bal niet op de fairway worden gedropt. Omgekeerd natuurlijk ook. Deze regel is ook van toepassing op bunkers en hindernissen: de baancondities van waaruit verder wordt gespeeld moeten hetzelfde zijn.

Het is gebruikelijk dat wiens bal gekozen wordt ook de ‘eer’ krijgt om als eerste verder te spelen. 

Op de green en uitholen

Dit herhaal je tot je op de green bent aangekomen. Daar wordt wederom de golfbal met de beste ligging gekozen. Maar op de green moeten de andere ballen binnen 10 cm van de gekozen bal worden gespeeld: ook hier gaat het om gelijke baan condities.

Elke speler krijgt minimaal één poging om uit te holen. Als een putt wordt gemaakt, dan wordt die score voor het team genoteerd. Zo niet dan wordt weer de beste bal gekozen totdat er uitgeholed wordt.

Na het uitholen noteer je je score en na het einde van je ronde tel je de scores op om te bepalen welke flight/team die dag gewonnen heeft.

Texas Scramble en stableford

Bij Texas Scramble speel strokeplay in combinatie met de stableford puntentelling. Bij een flight van vier personen tel je de handicap van alle spelers bij elkaar op en deze deel je door acht. Dat is de playing handicap voor het hele team. Bij een flight van drie deel je dit door zes.

Bekijk ook eens onderstaande YouTube video voor een duidelijke uitleg over Texas Scramble.

Ontdek de informatieve koopgidsen van bogeygolf.nl

 

Om je te helpen bij het oriënteren en het maken van een weloverwogen keuze vind je op bogeygolf.nl diverse koopgidsen met essentiële informatie, nuttige tips en adviezen. 


Er zijn o.a. koopgidsen beschikbaar voor golfclubs, golftrolleys, golftassen, range finders, golfhorloges, golfschoenen, handschoenen en golfballen. Via onderstaande link heb je het complete overzicht: