Het belang van schoonmaken van je golfclubs: houd ze in topvorm!

Inhoudsopgave

Waarom Golfclubs schoonmaken?

Het regelmatig schoonmaken van je golfclubs is een belangrijk onderhoudsklusje. Het verlengt de levensduur, je gaat er beter door spelen en je golfhandschoenen worden minder snel vies.


Heb je je ooit wel eens afgevraagd waarom je witte golfhandschoenen zo snel smoezelig worden. Dat komt niet alleen van een vieze golfbal, maar ook door opgehoopt vuil op en in je golfgrip.


Je golfhandschoen heeft het meest contact met je golfgrip. In de loopt der tijd bouwt de ‘vervuiling’ zich daar op. Denk hierbij aan zweet, vettigheid en ander vuil wat zich verzameld op je grip. Hierdoor wordt je golfgrip minder ’tacky’ en dus glad waardoor deze uit je hand dreigt te glippen en je onbewust in de grip gaat knijpen. Doordat je hierdoor verkrampt komt dit je swing zeker niet ten goede!


Je golfclub is onder te verdelen in drie onderdelen: het clubblad, de shaft en de golfgrip. Hieronder wordt uitgelegd hoe je met het schoonmaken te werk kunt gaan.

Het reinigen van je clubblad

Het clubblad is het meest cruciale onderdeel van een golfclub. Vuil en grasresten kunnen zich ophopen op het clubblad en de groeven verstoppen, waardoor je minder controle hebt over je slagen. Om het clubblad grondig te reinigen, spoel je het af onder warm water en gebruik je een zachte borstel om vuil weg te schrobben. Zorg ervoor dat je de groeven van het clubblad grondig schoonmaakt om maximale spin en precisie te behouden.

 

Hoe maak je het clubblad van golfclubs schoon? 

  1. Haal eerst het grofste vuil weg met een vochtige doek en/of een borstel;
  2. Vul vervolgens een emmer met lauwwarm water en zet je golfclubs in de emmer. Laat de golfclub ca. 30 minuten weken;
  3. Schrob vervolgens de clubbladen rustig schoon met een borstel tot al het vuil verwijderd is;
  4. Daarna zijn de groeven aan de beurt, schone groeven zorgen voor meer balcontrole en geven spin aan de golfbal. Op de meeste borstels zit een pen waarmee je de groeven schoon kan schrapen. Je kunt hier voor ook de punt van een golftee gebruiken;
  5. Na het schoonschrapen van de groeven schrob je nog een keer het clubblad om het losgekomen vuil in de groeven er uit te borstelen;
  6. Spoel het clubblad af en droog ze af met een droge doek.

Het onderhouden van de grip: schoonmaken of vervangen?

 

Beoordeel eerst of je golfgrips niet aan vervanging toe zijn. Wanneer je regelmatig speelt en je hebt je golfgrips in de afgelopen twee jaar niet vervangen, dan is het wellicht verstandig om je grips te vervangen. Lees hier hoe je zelf eenvoudig je grips kunt vervangen.

 

De grip is het enige contactpunt tussen jou en de golfclub. Een schone grip zorgt voor een stevige en stabiele houvast, wat essentieel is voor een consistente swing. Reinig de grip regelmatig met water en een mild reinigingsmiddel om zweet, vuil en oliën te verwijderen. Daarnaast kun je een gripvernieuwer gebruiken om de grip textuur en tackiness te herstellen voor een betere controle over de club.

 

Golfgrips schoonmaken

Voor het reinigen van je grips heb je dus een mild schoonmaakmiddel nodig. Een schoonmaakmiddel zorgt namelijk voor een extra diepe reiniging en kan ook de golfgrips ‘ontvetten’. Zonder schoonmaakmiddel kun je het opgebouwde vuil en vet op de golfgrip vrijwel niet verwijderen. Ga als volgt te werk:

 

  1. Maak in een emmer een sopje met lauwwarm water en laat je grips daar een minuut of tien in weken;

  2. Schrob vervolgens zorgvuldig de grips met een borstel en maak de grip of borstel regelmatig nat met het sopje;

  3. Spoel de grip vervolgens onder de kraan af met schoon water, dep hem droog en laat deze omgekeerd drogen zodat het water wat eventueel in je golfclub is gelopen er uit kan lopen.

 

Zelf je grip van je golfclub vervangen …, durf je het aan?

 

Shaft schoonmaken

De shaft kun je eenvoudig met een vochtige doek schoonmaken. Ga deze niet proberen schoon te borstelen. De kans is groot dat je daarmee de eventuele stickers beschadigd en dat is natuurlijk zonde …


Hopelijk ben je na het lezen van dit artikel ervan overtuigd dat het schoonmaken van je golfclubs echt iets kan doen voor je golfspel.

Voordelen van schone golfclubs

 

Het spelen met schone golfclubs biedt verschillende voordelen. Ten eerste behoud je met schone clubs de optimale prestaties van het clubblad, waardoor je meer spin, controle en afstand kunt genereren. Ten tweede zorgt een schone shaft voor een betere grip, wat resulteert in meer consistentie en nauwkeurigheid in je slagen. Daarnaast zorgt een schone grip voor een betere handpositie en een stevige houvast, waardoor je meer vertrouwen hebt tijdens het swingen.

 

Het regelmatig schoonmaken van je golfclubs verlengt ook hun levensduur. Door vuil en corrosie te verwijderen, voorkom je schade aan het clubmateriaal en behoud je de functionaliteit en duurzaamheid van je clubs. Bovendien draagt een goede onderhoudsroutine bij aan het behoud van de esthetische waarde van je golfclubs.

 

Kortom, het schoonmaken van je golfclubs is van cruciaal belang om optimale prestaties, duurzaamheid en esthetiek te behouden. Door regelmatig het clubblad, de shaft en de grip te reinigen, zorg je ervoor dat je clubs altijd klaar zijn voor topprestaties op de golfbaan.

 

Maak van het schoonmaken van je golfclubs een essentieel onderdeel van je golfroutine en geniet van betere slagen, verbeterde grip en een langere levensduur van je waardevolle golfuitrusting. Investeer wat tijd en moeite in het onderhouden van je clubs, en je zult de voordelen ervan ervaren bij elke swing die je maakt.

Ontdek de informatieve koopgidsen van bogeygolf.nl

 

Om je te helpen bij het oriënteren en het maken van een weloverwogen keuze vind je op bogeygolf.nl diverse koopgidsen met essentiële informatie, nuttige tips en adviezen. 


Er zijn o.a. koopgidsen beschikbaar voor golfclubs, golftrolleys, golftassen, range finders, golfhorloges, golfschoenen, handschoenen en golfballen. Via onderstaande link heb je het complete overzicht: