Golfclubs schoonmaken

Inhoudsopgave

Waarom Golfclubs schoonmaken?

Het regelmatig schoonmaken van je golfclubs is een belangrijk onderhoudsklusje. Het verlengt de levensduur, je gaat er beter door spelen en je golfhandschoenen worden minder snel vies.


Heb je je ooit wel eens afgevraagd waarom je witte golfhandschoenen zo snel smoezelig worden. Dat komt niet alleen van een vieze golfbal, maar ook door opgehoopt vuil op en in je golfgrip.


Je golfhandschoen heeft het meest contact met je golfgrip. In de loopt der tijd bouwt de ‘vervuiling’ zich daar op. Denk hierbij aan zweet, vettigheid en ander vuil wat zich verzameld op je grip. Hierdoor wordt je golfgrip minder ’tacky’ en dus glad waardoor deze uit je hand dreigt te glippen en je onbewust in de grip gaat knijpen. Doordat je hierdoor verkrampt komt dit je swing zeker niet ten goede!


Je golfclub is onder te verdelen in drie onderdelen: het clubblad, de shaft en de golfgrip. Hieronder wordt uitgelegd hoe je met het schoonmaken te werk kunt gaan.

Het clubblad van je golfclubs schoonmaken

Het clubblad is het enige en belangrijkste deel van je golfclub die direct contact maakt met golfbal. Het clubblad geeft richting aan de golfbal en de groeven zorgen voor de spin. Voor een goed contact is het belangrijk dat zowel het clubblad en de groeven regelmatig worden schoongemaakt. Dit geldt ook tijdens het spelen van een rondje golf. Daarbij is het ook verstandig om te spelen met een droog clubblad. Hiervoor is de golfhanddoek onder andere bedoeld.

Hoe maak je het clubblad van golfclubs schoon? 

  1. Haal eerst het grofste vuil weg met een vochtige doek en/of een borstel;
  2. Vul vervolgens een emmer met lauwwarm water en zet je golfclubs in de emmer. Laat de golfclub ca. 30 minuten weken;
  3. Schrob vervolgens de clubbladen rustig schoon met een borstel tot al het vuil verwijderd is;
  4. Daarna zijn de groeven aan de beurt, schone groeven zorgen voor meer balcontrole en geven spin aan de golfbal. Op de meeste borstels zit een pen waarmee je de groeven schoon kan schrapen. Je kunt hier voor ook de punt van een golftee gebruiken;
  5. Na het schoonschrapen van de groeven schrob je nog een keer het clubblad om het losgekomen vuil in de groeven er uit te borstelen;
  6. Spoel het clubblad af en droog ze af met een droge doek.

Golfgrips op je golfclub schoonmaken of vervangen?

Beoordeel eerst of je golfgrips niet aan vervanging toe zijn. Wanneer je regelmatig speelt en je hebt je golfgrips in de afgelopen twee jaar niet vervangen, dan is het wellicht verstandig om je grips te vervangen. In dit artikel kun je lezen hoe je dat eenvoudig zelf kan doen.

Golfgrips schoonmaken

Voor het reinigen van je grips heb je een schoonmaakmiddel nodig. Een schoonmaakmiddel zorgt voor een extra diepe reiniging en kan ook de golfgrips ‘ontvetten’. Zonder schoonmaakmiddel kun je het opgebouwde vuil en vet op de golfgrip vrijwel niet verwijderen. Ga als volgt te werk:

  1. Maak in een emmer een sopje met lauwwarm water en laat je grips daar een minuut of tien in weken;

  2. Schrob vervolgens zorgvuldig de grips met een borstel en maak de grip of borstel regelmatig nat met het sopje;

  3. Spoel de grip vervolgens onder de kraan af met schoon water, dep hem droog en laat deze omgekeerd drogen zodat het water wat eventueel in je golfclub is gelopen er uit kan lopen.

Shaft schoonmaken

De shaft kun je eenvoudig met een vochtige doek schoonmaken. Ga deze niet proberen schoon te borstelen. De kans is groot dat je daarmee de eventuele stickers beschadigd en dat is natuurlijk zonde …


Hopelijk ben je na het lezen van dit artikel ervan overtuigd dat het schoonmaken van je golfclubs echt iets kan doen voor je golfspel.

Tags: golfclubs, grip