Chippen met de Rule of 12: zo verbeter je jouw korte spel

Chipping Rule of 12

Inhoudsopgave

Foto van hilbert

hilbert

de bloggende golfer

share
tweet
mail
app
pin

Inleiding: Chippen met de Rule of 12

In het golfspel is chippen een essentiële vaardigheid die vaak over het hoofd wordt gezien, maar een groot verschil kan maken in je score. Een techniek die veel golfers helpt om consistentie te vinden in hun korte spel, is chippen volgens de “Rule of 12”. Deze eenvoudige methode biedt een logische benadering om te bepalen welke club je moet gebruiken om de perfecte balans te vinden tussen vlucht en rol. In dit artikel leg ik uit hoe de Rule of 12 werkt en hoe je deze kunt toepassen om meer controle te krijgen over je chips.

Wat is de "Rule of 12"?

De Rule of 12 gaat uit van de verhouding tussen de vlucht van de bal en de rol nadat deze de grond heeft geraakt. Het idee is om een putting-achtige techniek te gebruiken waarbij de bal zo soepel mogelijk rolt nadat deze de green raakt. De sleutel zit in het kiezen van de juiste club, zodat je de bal met de juiste vlucht- en rolverhouding kunt laten landen op de green.

 

Stel je voor dat je chippen ziet als een combinatie van “vlucht” en “rol”. Hoe hoger je de bal slaat (met een lofted club zoals een sand wedge), hoe minder deze zal rollen. Gebruik je een club met minder loft (zoals een 7-ijzer), dan zal de bal lager vliegen en meer rollen. De Rule of 12 helpt je te bepalen welke club je nodig hebt om de juiste balans tussen vlucht en rol te vinden.

De verhouding van vlucht en rol per club

Bij het chippen met de Rule of 12 wordt elk ijzer in je tas gekoppeld aan een specifieke vlucht-rolverhouding. Dit betekent dat voor elke eenheid van vlucht de bal een bepaald aantal eenheden zal rollen.

 

Hier is een overzicht van hoe de Rule of 12 verhoudingen werken:

 

golfclub vlucht – rol verhouding
Sand wedge 1 deel vlucht – 1 deel rol 1:1
Pitching wedge 1 deel vlucht – 2 delen rol 1:2

9-ijzer

1 deel vlucht – 3 delen rol 1:3
8-ijzer 1 deel vlucht – 4 delen rol 1:4
7-ijzer 1 deel vlucht – 5 delen rol 1:5
6-ijzer 1 deel vlucht – 6 delen rol 1:6
5-ijzer 1 deel vlucht – 7 delen rol 1:7
4-ijzer 1 deel vlucht – 8 delen rol  1:8

 

De “12” in de Rule of 12 verwijst naar de som van de club en de bijbehorende rolverhouding. Bijvoorbeeld, een 7-ijzer heeft een verhouding van 1 deel vlucht en 5 delen rol, wat samen 12 is (7 + 5 = 12). Deze regel geldt voor de meeste ijzers die je in je tas hebt, waardoor je op een betrouwbare manier kunt bepalen welke club je moet gebruiken voor een bepaalde chip.

Toepassing van de Rule of 12 rondom de green

Het grote voordeel van de Rule of 12 is dat je met een putting-achtige techniek speelt. Er wordt geen polsbeweging of een veranderende hoek gebruikt; het is simpelweg een lage, gecontroleerde slag met weinig spin, waardoor de bal soepel over de green rolt. Dit maakt het een consistente methode, ideaal voor golfers van elk niveau.

 

Een belangrijk aspect van deze techniek is dat je de bal altijd wilt laten landen op het dichtstbijzijnde vlakke, droge stuk van de green. Dit betekent dat als het doel 10 meter van je af ligt en het vlakke stuk zich 2 meter voor je bevindt, je de bal daar laat landen en de juiste club kiest om de bal het resterende deel te laten rollen.

 

Voor een dergelijke afstand gebruik je bijvoorbeeld een ijzer 8, wat een verhouding van 1 deel vlucht en 4 delen rol geeft.

Hoe verbeter je je chippen met de Rule of 12?

Om het meeste uit deze techniek te halen, is het essentieel om te oefenen met verschillende clubs en situaties op de green. Probeer elke club in je tas, vanaf de sand wedge tot het 5-ijzer, en let goed op hoe de bal zich gedraagt bij verschillende verhoudingen van vlucht en rol. Zorg ervoor dat je putt-achtige slagen maakt en focus op het consistent raken van de bal zonder polsbeweging.

 

Door deze methode regelmatig te oefenen, zul je merken dat je beter kunt inschatten hoe ver de bal zal rollen na de landing en hoe je jouw chippen kunt aanpassen aan de omstandigheden op de green.

YouTube video over Rule of 12

Bekijk ook onderstaande YouTube video van Golf Sidekick voor een uitgebreide toelichting op de Rule of 12:

Conclusie

De Rule of 12 is een eenvoudige, maar effectieve methode die golfers helpt bij het maken van betere chipshots. Door de juiste club te kiezen op basis van de vlucht-rolverhouding, kun je je balconsistentie verbeteren en meer vertrouwen krijgen in je korte spel. Dus de volgende keer dat je gaat chippen, pak je club op basis van de Rule of 12 en kijk hoe jouw spel verbetert!