Hoe werken de stableford punten?

Inhoudsopgave

Foto van hilbert

hilbert

de bloggende golfer

share
tweet
mail
app
pin

Inleiding: het berekenen van Stableford

Golf is niet alleen een sport van precisie en kracht, maar ook een spel van strategie en slimme beslissingen. Voor de gemiddelde golfer kan het echter een uitdaging zijn om bij te houden hoe goed je echt presteert tijdens een ronde. Dat is waar het Stableford-systeem om de hoek komt kijken. In dit artikel gaan we dieper in op wat Stableford is, waarom het belangrijk is voor jou als golfer en hoe je jouw score kunt berekenen.

 

Introductie van het Stableford-systeem

Stableford, genoemd naar zijn bedenker Frank Stableford, is een puntensysteem dat golfen eerlijker maakt voor spelers van alle niveaus. In plaats van enkel te focussen op het aantal slagen dat je nodig hebt, draait het bij Stableford om het aantal punten dat je scoort op elke hole. Dit systeem maakt het spel toegankelijker en plezieriger, vooral voor golfers die net beginnen.

 

Waarom is Stableford belangrijk voor de gemiddelde golfer?

Voor de meeste golfers is het reguliere strokeplay-systeem soms ontmoedigend. Je kunt een paar slechte holes hebben en je hoop op een goede score kan al snel vervagen. Stableford biedt een andere benadering. Het moedigt je aan om elk shot te waarderen en zorgt ervoor dat een mindere hole niet meteen al je kansen verpest.

 

Het doel van dit artikel

Dit artikel heeft als doel jou als golfer te helpen begrijpen hoe je Stableford kunt gebruiken om je spel te verbeteren. We zullen de basisregels uitleggen, je voorbereiden op een ronde, je leren hoe je de score berekent en tips geven om jouw Stableford-score te optimaliseren.

Begrip van het Stableford-systeem

 

Uitleg van de basisregels

Om te beginnen, laten we de basisregels van Stableford doornemen. Voor elke hole op de golfbaan is er een vastgestelde PAR. In plaats van simpelweg je slagen te tellen, scoor je bij Stableford punten op basis van hoe je presteert ten opzichte van die PAR. Bij een PAR-score krijg je bijvoorbeeld 2 punten, bij een Birdie 3 punten en bij een Bogey 1 punt. 

 

Voor elke hole is dus een PAR bepaald. Deze PAR is het aantal slagen dat een golfprofessional gemiddeld over de hole doet en bestaat uit 3, 4 of 5 slagen. Veruit de meeste 18-holes golfbanen hebben een PAR van totaal 72 slagen.

 

De Stableford puntentelling is als volgt:

 

Punten Aantal slagen t.o.v. persoonlijke PAR Naam score
0 2 slagen of meer / geen score (Netto) Double Bogey
1 1 slag extra Bogey
2 zelfde aantal slagen als PAR PAR
3 1 slag minder Birdie
4 2 slagen minder Eagle
5 3 slagen minder Albatros
6 4 slagen minder Condor

 

Hoe werkt handicap in het Stableford-systeem?

Je handicap speelt een belangrijke rol in Stableford. Je handicap slagen worden namelijk afgetrokken van je bruto score (werkelijk aantal slagen) om een netto score te verkrijgen. Deze aanpassing in je score zorgt ervoor dat spelers van verschillende niveaus op een eerlijke manier kunnen concurreren. Het betekent ook dat je, zelfs als je nog niet het niveau van een scratch golfer hebt bereikt, nog steeds competitief kunt zijn in Stableford.

Het aantal handicap slagen dat je meekrijgt / af mag trekken kun je bepalen op basis van de zogenaamde Playing Handicap Tabellen. Zie hieronder voor een toelichting.

 

Het vermijden van negatieve punten

Eén van de voordelen van Stableford is dat het voorkomt dat je te hard gestraft wordt voor een mindere hole. Als je meer slagen nodig hebt dan de één slag boven par, krijg je gewoon geen punten voor die hole: de zogenaamde ‘Netto Double Bogey’. Dit betekent dat je geen negatieve punten opstapelt en dat een slechte hole niet al je voorgaande goede holes tenietdoet. Wanneer er geen Stableford punten kunt halen hoe je niet per se de hole af te maken en kun je de bal oppakken. Dit bevordert ook de snelheid van het spel en sluit aan bij de Ready Golf principes.  

 

Playing Handicap Tabellen

Bij de Stableford puntentelling wordt de PAR gebruikt en aangepast aan de handicap van de golfer. In de Playing Handicap Tabellen (te vinden in het clubhuis of website) staat de moeilijkheidsgraad van de golfbaan. Op basis van je Exact Handicap kun je bepalen wat de Playing Handicap voor de baan is die je gaat spelen. Hierdoor krijg je bij een moeilijke baan krijg je meer extra slagen mee.


De Playing Handicap gebruikt je dus om te bepalen hoeveel slagen je boven PAR op elke hole krijgt. Stel je hebt een Playing Handicap van 32. Dan mag je deze 32 extra slagen verdelen over de 18 holes. Op elke hole krijg je in ieder geval 1 slag extra mee. Er blijven dan nog 14 slagen over om te verdelen (32 – 18 = 14).


Deze 14 resterende slagen kun je op basis van de Stroke Index (SI) toewijzen aan een hole. Bij elke ‘qualifying’ golfbaan zijn de 18 holes verdeeld in moeilijkheidsgraad van 1 tot en met 18. Zo is een hole met SI 1 het moeilijkst en een hole met SI 18 is het makkelijkst. Deze stroke index kun je terugvinden op de scorekaart (zie voorbeeld hieronder). In dit voorbeeld met Playing Handicap 32, krijg je bij de holes met de stroke index 1 t/m 14 in totaal twee slagen extra.

De scorekaart: PAR en Stroke Index

Hieronder ze je de scorekaart The Links Valley Ermelo.

uitleg stableford punten

De Stableford score berekenen

 

Stapsgewijze uitleg van de berekening

Laten we nu eens kijken hoe je jouw Stableford-score berekent. Het is eigenlijk vrij eenvoudig. Voor elke hole waarvoor je punten verdient, tel je die punten op. Aan het einde van de ronde heb je dan jouw totale Stableford-score.

 

Wanneer je op 18 holes 36 Stableford punten hebt gehaald betekent dat dat je je ‘handicap hebt gelopen’. Vaak betekent dat wanneer je je kaart inlevert je handicap iets naar beneden gaat. Hierbij gaan we ervan uit dat deze kaart tot de beste 8 qualifying kaarten van de laatste 20 qualifying kaarten zit. Zo eenvoudig is het!

Veelvoorkomende fouten bij het berekenen van Stableford-punten

 

Misvattingen over het systeem

Een veelvoorkomende fout is het verkeerd begrijpen van het Stableford-systeem. Sommige golfers denken dat ze strafpunten krijgen voor slechte holes, maar dat is niet het geval. Het systeem is er juist op gericht om je aan te moedigen en de nadruk te leggen op positieve prestaties.

 

Hoe fouten te voorkomen tijdens het spel

Om fouten te voorkomen, is het belangrijk om jezelf goed te informeren over de regels van Stableford. Zorg ervoor dat je begrijpt hoe punten worden toegekend en dat je je score nauwkeurig bijhoudt. Voorkom onnodige strafpunten door eerlijk te zijn over je prestaties.

 

Tips voor nauwkeurige zelfevaluatie

Wees eerlijk tegenover jezelf bij het evalueren van je prestaties. Het is verleidelijk om jezelf wat extra punten te geven, maar uiteindelijk heeft dit geen zin. Een nauwkeurige zelfevaluatie stelt je in staat om gericht te werken aan je zwakke punten en je spel te verbeteren.

Praktische tips voor het verbeteren van je Stableford-scores

 

Trainen op specifieke vaardigheden

Als je merkt dat bepaalde aspecten van je spel zwak zijn, werk er dan gericht aan tijdens je trainingssessies. Of het nu gaat om putten, drives, of approach shots, het verbeteren van specifieke vaardigheden zal je algehele Stableford-score ten goede komen.

 

Het belang van consistentie

Stableford beloont consistentie. Het is beter om elke hole degelijk te spelen dan af en toe een geweldige hole af te wisselen met een slechte. Werk aan je consistentie in alle aspecten van het spel en je zult merken dat je Stableford-scores verbeteren.

 

Mentale aspecten van het spel

Onderstreep ook het belang van de mentale kant van het spel. Blijf rustig en gefocust, vooral als je een mindere hole hebt. Laat je niet ontmoedigen en concentreer je op de volgende kans om punten te scoren.

Het belang van eerlijkheid en integriteit in het Stableford-systeem

 

Eerlijke zelfevaluatie

Het Stableford-systeem vertrouwt op eerlijkheid. Het is verleidelijk om wat punten toe te voegen om jezelf beter te laten lijken, maar uiteindelijk bedrieg je alleen jezelf. Eerlijke zelfevaluatie is de sleutel tot succes met Stableford.

 

Het voorkomen van onbedoelde overtredingen

Soms kunnen golfers onbedoeld regels overtreden zonder het te beseffen. Neem de tijd om de golfregels en Stableford grondig te begrijpen en vermijd onnodige strafpunten door bewust en eerlijk te spelen.

 

Het bevorderen van sportiviteit op de golfbaan

Sportiviteit is de kern van elke sport, en golf is daarop geen uitzondering. Respecteer je medespelers, volg de regels en geniet van het spel. Stableford moedigt gezonde competitie aan, maar het is belangrijk om het plezier van golf nooit uit het oog te verliezen.

Conclusie

 

In dit artikel hebben we de basis van het Stableford-systeem behandeld en je voorzien van tips om je spel te verbeteren. Onthoud dat Stableford bedoeld is om golf toegankelijker te maken en plezier te vergroten. Dus, omarm het systeem, blijf eerlijk tegenover jezelf en geniet van elke ronde op de golfbaan.

YouTube video met uitleg over stableford puntentelling

Tot slot nog onderstaande YouTube video waarin in slechts 5 minuten bovenstaande zeer duidelijk wordt uitgelegd.

Veelgestelde vragen (FAQs)

Dit bepaal je door de netto score van een hole te berekenen. Je krijgt de netto score door de handicapslagen (extra slagen) af te trekken van de brutoscore voor de betreffende hole. Als jouw nettoscore gelijk is aan par krijg je twee stablefordpunten. Bij een birdie krijg je drie punten en bij een bogey één punt en bij een double bogey nul punten. Als je handicap 36 hebt, krijg je 36 handicapslagen. Dit betekent dat je in een 18-holes wedstrijd bij elke hole (36:18=) twee slagen extra mee krijgt.

  • Double bogey of hoger (twee of meer slagen boven PAR): 0 punten

  • Bogey (één slag boven PAR): 1 punt

  • PAR (aantal slagen dat je over de hole mag doen): 2 punten

  • Birdie (één slag onder PAR): 3 punten

  • Eagle (twee slagen onder PAR): 4 punten

  • Albatross (drie slagen onder PAR): 5 punten

  • Condor (vier slagen onder PAR): 6 punten

Stableford is een telsysteem waarbij spelers punten verdienen op basis van hun prestaties ten opzichte van de Par van elke hole. Een speler met handicap 0 zou de Par moeten halen om 2 punten te verdienen. Extra slagen boven Par resulteren in minder punten, terwijl slagen onder Par extra punten opleveren. Spelers met bijvoorbeeld handicap 36 krijgen 36 extra slagen mee om hun ‘persoonlijke’ Par te halen. Deze extra slagen trek je af van de bruto score om de netto score te bepalen. Het doel is om zoveel mogelijk punten te verzamelen over de gehele ronde. Dit systeem maakt het mogelijk voor golfers met verschillende niveaus om eerlijk tegen elkaar te spelen. Haal je op 18-holes 36 punten of meer dan gaat je handicap in de omlaag.