Uit welke onderdelen bestaat een golfbaan?
Een golfbaan is opgebouwd uit allerlei onderdelen zoals de fairway, green en bunkers. In dit artikel worden de belangrijkste onderdelen van de golfbaan beschreven en welke regels daar gelden.
Golfbaan onderdelen
- Teeboxes
- Rough
- Fairway
- Green
- Vlag of ‘pin’
- Hole
- Buiten de baan / out of bounds – gemarkeerd met witte paaltjes
- Fairway bunker
- Penalty area – gemarkeerd met gele paaltjes
- Bunker
- Panelty area – gemarkeerd met rode paaltjes
- Ground Under Repair (GUR) – gemarkeerd met blauwe paaltjes
1. Teeboxes: kies de juiste kleur teebox / afslagplaats
Het is aan te bevelen dat je van de kleur tee speelt die bij je spelniveau past. Hierdoor heb je minder te maken met hindernissen of lastige gebieden. Dit is een belangrijk onderdeel van course management.
Als je gebruik maakt van de app GOLF.NL dan geeft deze op basis van je handicap een advies vanaf welke kleur tee je het beste kan spelen en anders kun je onderstaande richtlijn aanhouden:
Gemiddelde afslag afstand met driver
- Tot 125 meter – Oranje
Tussen de 125 en 160 meter – Rood
Tussen de 160 en 190 meter – Blauw
Tussen de 190 en 225 meter – Geel
Verder dan 225 meter – Wit
2. Rough: het lange gras op de golfbaan
De rough is de strook gras die ligt aan rand van de fairway. Het gras in de rough is hoger dan het gras op de fairway en is veel lastiger om vanuit te spelen omdat het gras je clubblad vastgrijpt en je al je snelheid verliest. Je doet er verstandig aan vanuit de rough je golfbal weer in het spel te krijgen dan om te proberen deze ‘mislukte’ slag weer goed te maken. Het devies is: ’take your medicine’.
Rondom de green vind je vaak de semi-rough, dit gras is een fractie langer dan het gras op de fairway. Dit wordt ook wel de apron genoemd.
3. Fairway: het kortere gras op de golfbaan
De fairway is het relatief kort gemaaide gras wat tussen de afslagplaats – de tee-box – en de hole ligt. Bij het afslaan is het de bedoeling dat de golfbal op de fairway terechtkomt, omdat je vanaf de fairway de golfbal veel makkelijker kan slaan dan vanuit de rough.
4. Green: het kortste gras op de golfbaan
De green is het gebied op een golfbaan waar de hole zich bevind. Hier is het gras het kortste gemaaid. Op de green gebruik je een putter om de bal in de hole te ‘putten’. Je mag hier de golfbal markeren met een marker en oppakken om de bal schoon te maken.
Wanneer er bij het aanspelen van de green een pitchmark ontstaat doordat de impact van de balinslag een gat of beschadiging creëert dan moet je deze volgens de etiquette regels herstellen. Hiervoor kun je gebruik maken van een pitchfork.
5. Vlag: markeert de hole
De hole wordt gemarkeerd met de vlag (de ‘pin’), zodat je van veraf kan zien waar je naartoe moet spelen.
Sinds 1 januari 2019 is het met de invoering van de nieuwe golfregels toegestaan om de vlag in de hole te laten staan bij het putten.
6. De hole
De hole is waar de golfbal uiteindelijk in terecht moet komen.
De doorsnee van een hole is 4,25 inches (10,795 centimeter). Deze maat is in 1891 vastgelegd in de voorschriften van de Royal and Ancient Golfclub of St Andrews. In de hole staat een vlag (de ‘pin’) zodat je van veraf goed kunnen zien waar de hole is.
7. Buiten de baan: witte paaltjes
De witte paaltje geven de buitengrenzen van de golfbaan aan. Wanneer de golfbal voorbij de witte paaltjes ligt is er sprake van out of bounds en ligt je bal buiten de baan en mag je vanaf die plek niet verder spelen. Je moet terug naar de plek vanaf waar de de bal buiten de baan hebt geslagen. Voor ‘buiten de baan’ moet de golfbal volledig buiten de baan liggen.
Het opnieuw slaan vanaf de plek waar je had afgeslagen en buiten bent geraakt wordt ook wel de straf ‘slag en afstand’ genoemd: de slag telt en je bent de afstand ‘kwijt’.
8. Fairway bunker
Een bunker is een met zand gevulde hindernis op een golfbaan en is één van de onderdelen die je op elke golfbaan tegen zult komen.
Een bunker maakt deel uit van de baan. Er zijn twee plaatsen waar vaak bunkers zijn aangebracht, bij de green of op de fairway en zijn bedoeld om het spel uitdagender te maken en om de hole te verdedigen.
- De bunkers bij de green zijn soms diep. Een golfer maakt meestal gebruik van zijn sand wegde om de bal eruit te slaan.
- Een fairwaybunker ligt vaak op drive-afstand. Ze zijn meestal niet diep, zodat er geen sandwedge nodig is om de bal eruit te slaan.
9. Panelty area gemarkeerd met gele paaltjes
In een penalty area aangeduid met gele paaltjes mag je de bal onder andere droppen in het verlengde van de lijn die loopt van de hole naar het punt waar de bal de grens van de panelty area heeft gekruist.
Als de situatie het toelaat mag je ook verder spelen vanuit de panelty area. Mocht je besluiten om de bal te droppen, dan kost je dat één strafslag.
Je mag de bal droppen op een rechte lijn door het punt waar de golfbal de penalty area inging en de vlag. Je mag hierbij zo ver naar achteren gaan als je wil. Je mag de bal ook droppen vanaf de plek waar je oorspronkelijk vanaf speelde. De golfbal moet in beide gevallen binnen één clublengte worden gedropt.
10. Bunker
Zie bij punt 8 voor de uitleg wat een bunker is. Hier gaan we verder in op welke regels er van toepassing zijn op het spelen vanuit de bunker.
De belangrijkste regel is dat je niet mag ‘grounden’ in de bunker en dat betekent dat je clubblad niet het zand mag raken in de buurt van de bal. Wanneer de bal is ingebed ligt en daarmee een onspeelbare ligging heeft, zijn er vier opties:
- Je speelt de bal vanaf de plek waar je het laatst gespeeld hebt (+ één strafslag)
- De bal droppen op de lijn van de vlag en waar je bal lag (+ één strafslag)
- De bal droppen binnen twee clublengtes, maar niet dichter bij de hole (+ één strafslag)
- De bal droppen buiten de bunker in een rechte lijn naar achteren (+ twee strafslagen)
11. Panelty area gemarkeerd met rode paaltjes
Voor een penalty area welke is gemarkeerd meet rode paaltjes gelden dezelfde regels als een penalty area met gele paaltjes. Maar hier is nog een derde optie omdat je bij een deze penalty areas meestal geen rechte lijn van de vlag naar het punt waar de bal in de penalty area is gegaan kunt trekken.
Je mag dan met één strafslag de bal droppen binnen twee clublengtes van de plek (x) waar de golfbal de penalty area kruiste, maar niet dichter bij de hole.
12. Ground Under Repair (GUR): blauwe paaltjes
Met de blauwe paaltjes wordt het gebied ‘grond in bewerking’ of GUR (ground under repair) aangeduid. Dit is een deel van de golfbaan waar gewerkt wordt (drainage aanleggen, leiding opgraven, gras ingezaaid, etc.) of er is sprake van een andere abnormale baansituatie. Dit gebied moet worden ontweken en mag je niet betreden.
Je mag dan droppen zonder strafslag. Je bepaald dan het eerste punt zonder belemmering en vanaf dat punt mag je binnen één clublengte droppen.
Course management en golfbaan onderdelen?
Een aantal golfbaan onderdelen zoals penalty areas, bunkers en rough zijn bedoeld om het spel uitdagender te maken. Lees ook eens dit artikel over course management hoe je effectief over de golfbaan kan gaan en je handicap kunt verbeteren.